Роман про Крим та його культуру: головне з презентації книжки «За Перекопом є земля» у Львові

Книжка «За Перекопом є земля»
Книжка «За Перекопом є земля» Анастасії Левкової. Фото: ІА Дивись.info

В артцентрі «Дзиґа»  днями відбулася презентація книги «За Перекопом є земля» Анастасії Левкової. Подія минула в межах фестивалю BookForum, який відбувся у Львові.

ІА Дивись.info побувала на презентації книжки. Модератором події був літературознавець Ростислав Семків.

У книжці «За Перекопом є земля» Анастасія Левкова зображує історію дівчини, яка живе в Криму та саме тут розуміє, що вона є українкою. Події в романі хронологічно минають від 1990-х до 2014 року. Крім того, з тексту можна дізнатися історію Криму: особливості культури, звичаїв та традицій півострова.

Ростислав Семків зазначив, що станом на зараз ця книга – найшвидший спосіб вивчити кілька десятків кримськотатарських слів. Оскільки, читаючи її  можна дізнатися також про культурне різноманіття Криму взагалі та зокрема про кримську-татарську культуру.

Анастасія Левкова поділилася, як виникла ідея написати книжку. Вона розповіла, що тут є дві історії. Перша –  це коли крок за кроком все вибудовувалося.

У 2012 році письменниця приїхала до Криму, але це була її не перша поїздка туди. Однак вперше вона побувала в Бахчисараї та справжньому кримськотатарському будинку. Крім того, в цей час авторка відчувала гострі переживання, бо завершилася її любовна історія. Всі ці епізоди в житті склалися так, що письменниця вирішила написати саме про Крим.

«Я цікавилася темою репортажів. Тому спочатку собі уявляла репортаж про Крим. Подумала тоді, що Крим та кримськотатарська культура така ще не знана на материку, що можна про це написати репортаж. Так це все довго «квасилося» в мені. А після  початку окупації півострова я зрозуміла, що буду працювати саме з романом, з певним сюжетом, а не просто з фактажем», – розповіла Анастасія Левкова.

Презентації книжки «За Перекопом є земля» у Львові. Фото: ІА Дивись.info 

В авторки ще є друга версія про ідею творення. Тут вона згадує Елізабет Ґілберт, яка пише в книжці «Велика магія: творче життя без страху», що світ населений не тільки людьми, комахами, тваринами, рослинами, а ще й  – ідеями. Вони також можуть «стукатися» до людей, шукаючи собі пару. Натомість людина може сказати на це: «так» або «ні».

«Я багато задумувала книжок, але далеко не всі написала або не завершувала. А з цією ідеєю клалося. Тут якісь містичні штуки. Є багато нелогічного. Адже я не мала братися за цю тему, бо сама не з Криму. Там я не бувала багато разів. Є люди, які більше там були. Я не мала дописати цю книжку, бо вона дуже велика, і це дуже довготривало. Але якось так склалося, що я її завершила», – каже письменниця.

Анастасія Левкова розповіла, що вирішила не вступати в аспірантуру, бо хотіла писати художні книжки. Однак до роману підійшла по-дисертаційному. Авторці не цікаво писати, не досліджуючи. Адже вона любить покопатися в темі, поспілкуватися з іншими людьми.

Читайте також Пророк чи єретик: у Львові презентували книгу про релігійний світогляд Івана Франка

Книжка «За Перекопом є земля» серед інших видань на стенді про російсько-українську війна на BookForum. Фото: ІА Дивись.info 

Так, в 2012 році вона вирішила, що хоче написати про Крим. Тоді в її житті почали з’являтися різні можливості, щоб дізнатися про півострів більше. У лютому 2013 році вона поїхала в резиденцію в Сімферополь на два тижні. Тоді неї опікувалася громадська організація, яку представляла Олександра. Саме їй присвячена книга «За Перекопом є земля» та з нею вона стала близькою подругою. Багато авторка взяла для книжки від Олександри.

«Тоді в Сімферополі протягом 2 тижнів я спілкувалася з різними людьми. Крім того, саме в 2012 році мені хтось сказав, що у Львові живе Алім Алієв. Я йому написала, та ми так познайомилися. Після чого виник проєкт «Кримський інжир». Так, я розпочала знайомитися з темою», – підкреслила письменниця.

Для написання твору авторка провела близько 200 інтерв'ю з більш ніж 50 кримчанами і не тільки.  Вона збирала матеріал протягом майже 11 років. Наприклад, в письменниці була розмова з кримчанами, які переїхали з півострова на материк. Одну з розмов вона організувала з онучкою полковника КГБ, що також використала для написання книжки. Однак в романі є багато вигаданого.

«Коли мене запитують про прототипів, то тут немає їх «чистих». Є тільки одна особа, яка є історичною, але його ім’я змінено, і він зображений побіжно. Ясно, що тут згаданий Мустафа Джемілєф.  А решта – дуже багато вигадано. Я не можу сказати, що до однієї героїні є тільки один прототип чи герой. Бо це дуже багато сплетено різних історій та звичайно є задіяна уява»,  – поділилася авторка.

Читайте також BookForum у Львові: добірка цікавих книжок від видавництв на фестивалі

Ростислав Семків зазначив, що в романі йдеться про дуже важливі речі: віднаходження ідентичності або зберігання ідентичності, культури та певних реалій, пропри всі виклики, які час постійно «кидає». Тут йдеться про тривкість традиції.  Тому, за його визначенням, це традиційний роман. Модератор також підкреслює, що книжка про те, як люди тримаються свого та віднаходять своє.

Також Анастасія Левкова розповіла, що їй читачі зізнавалися, що вони отримали досить багато невідомих фактів під час прочитання книги. Так, люди почали розуміти, що Крим є українським. Особливо ті, хто сумнівалися, що півострів має бути в складі України та деокупований, то після прочитання цієї книжки, вони усвідомлювали, що він має бути повернений.  

Презентації книжки «За Перекопом є земля» у Львові. Фото: ІА Дивись.info 

Крім того, Анастасія Левкова, розповіла, що коли літературознавця Джемілє Склейманова прочитала текст, то написала їй дуже великого листа. В ньому вона повідомила, що він її досить збурив. Особливу увагу кримчанка звернула на фольклор.

«У цьому тексті є такі фольклорні штуки, які кримські татари багато хто не знає. Бо це забуті речі. Наприклад, забута пісня, яка йде рефреном через увесь твір, чи забуті приказки. Просто я знала кого запитувати. Людей, які є носіями. Наприклад, кримськотатарські примовки я маю від людей, які справді цим цікавляться, несуть цю традицію, в яких в сім’ї справді так говорять. Але це не у всіх…», – зазначила авторка.

За словами письменниці, погляд на Крим має бути зсередини і ззовні. Хоча на одній з презентацій, журналіст Алім Алієв говорив, що для нього книжка написана саме зсередини. Водночас режисер Наріман Алієв сказав, що це так, як би написала їхня сусідка.

Довідка

Анастасія Левкова – українська письменниця, членкиня ПЕН-клубу. Авторка таких книг, як-от: «Старшокласниця. Першокурсниця», «Ашик і Омер» та «Спільна мова. Як народжуються і живуть слова».

Ростислав Семків – український літературознавець, письменник, літературний критик, доцент та викладач в Національному університеті «Києво-Могилянська Академія», член ПЕНу.


Нагадаємо, що протягом 4 - 8 жовтня у Львові тривав тридцятий книжковий фестиваль Lviv BookForum. Події можна було відвідати наживо або у форматі онлайн. Цього року фокусною темою є «Перепис майбутнього».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: