Як впоратися з ненавистю

ненависть
Фото ілюстративне: Canva

Почуття ненависті викликає відчуття надлишкової енергії, котра може проявлятися як занепокоєння, нездужання чи агресивна поведінка.

Колонка психологині Олени Жабіної

Ненависть – це один з аналогів базової емоції гніву. Вона виникає у людей як захисна реакція на загрозу чи порушення наших кордонів. Така емоція мобілізує ресурси для вирішення ситуації, активуючи симпатичну нервову систему, що є підготовкою тіла до боротьби або втечі. В такому разі напружуються м’язи, підвищується кров’яний тиск, дихання стає швидким і поверхневим – вивільняється багато енергії.

Ці фізіологічні реакції пов’язані із тим, що емоції, зокрема ненависть, відіграють важливу роль в адаптивній функції організму і допомагають людині реагувати на різні ситуації. Однак, у разі надмірної чи довгострокової ненависті ці фізіологічні зміни можуть стати шкідливими для здоров’я, тому потребують втручання.

Простішими словами: емоція ненависті – це норма за певних умов, а проблемою ненависть стає тоді, коли вона не знаходить «виходу». Тобто тіло отримує заряд енергії, який потрібно виплеснути, але він не вивільняється в достатній мірі.

Так, ми ходимо, бубонимо, пишемо злісні коментарі в соціальних мережах, багато матюкаємось, але не робимо активного руху, потреба в якому фізіологічно запрограмована в психіці, коли ми відчуваємо загрозу нашим цінностям. Тому залишаємося в стані постійної напруги.

Коли ми довго напружуємо якийсь м'яз, то дуже скоро починаємо відчувати біль. Тож, якщо ми тривалий час знаходимось в стані ненависті, то починаємо хворіти. А це впливає на рішення, які ми приймаємо, і потихеньку отруює наше життя, преретворюючи його на те, про що точно не мріяли для себе.

Як боротися із ненавистю

Перше правило: коли я відчуваю гнів – я роблю фізичні вправи.

У таких випадках потрібно: бігати, присідати, стрибати, кидати м'яч, жмакати або рвати папір, викручувати рушники, бити грушу, тупати ногами, переставляти меблі, розгружати вагони. А ще краще – зробити звичкою систематичні заняття спортом. Таким чином, і для фізичної форми буде добре, і для психічного здоров'я.

Правило друге: «ловити» свій емоційний стан ще до відчуття ненависті, і працювати з ним.

Ненависті передують менш заряджені емоції, такі як: обурення, образа чи злість, зловтіха, роздратування, невдоволення. Ловіть себе ще на емоції невдоволення, і тоді легше буде позбавитись неприємного відчуття. Але так з'являється інше питання – чи багато людей перманентно знаходяться  в стані невдоволення? Тому потрібно починати працювати з нашим світобаченням, змінювати установки (те, у що ми свято віримо, та на базі чого формуємо свої рішення), досліджувати власі цінності, внутрішні стратегії та перебудовувати їх в разі їхнього деструктивного впливу.

Правило третє: гігієна думок.

Тіло та розум – невід'ємні частини однієї системи. Це означає, що думки впливають на наше тіло і навпаки. Все максимально просто і логічно: коли ми думаємо про те, що нас сердить, ми починаємо гніватись. Це запускає фізіологічні реакції, про які я писала вище, і ми починаємо почувати себе погано.

Для гігієни своїх думок пропоную наступну вправу. Вона займе декілька хвилин, але допоможе перенаправити свою увагу на користь: прийшла думка — усвідомте її, запишіть чи проговоріть від початку до кінця:

  • Ця думка зараз для мене корисна?
  • Хто сказав, що це правда? Це стовідсотково надійне джерело?
  • Поставте собі питання: Для чого я зараз про це думаю? Чого я насправді хочу, коли думаю про це?
  • Що я зараз можу зробити, щоби досягнути бажаного?
  • Що або хто може мені в цьому допомогти?

Правило четверте: уникайте чинників роздратування.

Уникайте токсичних ситуацій і людей (вони підтримують чи підсилюють почуття ненависті чи гніву). Не сидіть в коментарях, не обговорюйте ті ж речі по декілька разів, не втягуйтесь в сварки, не намагайтесь довести свою правду, не підкидайте хмизу в вогонь.

З цим пов'язане п'яте правило: робіть щось корисне.

Подумайте, яку практичну користь ви приносите, коли робите те, що ви робите, коли гніваєтесь. Використайте цю силу на щось справді корисне. Уявіть скільки всього можна було б зробити, якби ваша ненависть не закінчувалась лише на переливанні пустого в порожнє.

Якщо спраді дуже ненавидите росіян – створюйте проєкти, які допоможуть заробити гроші і задонатити на ЗСУ, ставте цілі і піднімайте економіку нашої країни ворогам на зло, створюйте волонтерські збори, фонди допомоги, йдіть у військо. В іншому разі – доведеться витратити купу грошей на лікування наслідків вашої безцільової ненависті.

P.S. Техніка безпеки! Допомога професіонала.

Якщо ви вже не можете терпіти ненависть чи вона починає негативно впливати на ваше життя, то зверніться до психолога чи психотерапевта. Професійна допомога може допомогти вам розібратися з першопричинами деструктивних станів, і знайти шляхи їх вирішення.


*Матеріали у рубриці Погляди є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: