«Місце, де мертві вчать живих»: про анатомічний музей Львівського медуніверситету

ві
фото: експонати музею анатомії, Дивись.info

Унікальна колекція макропрепаратів людини Анатомічного музею Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького допомагає вивчати динамічну, порівняльну, пластичну, вікову анатомію, тератологію (вроджені вади). Крім того, дає змогу в повному обсязі проводити науково-дослідницьку роботу студентам, викладачам і лікарям усіх галузей медицини. Цей музей становить національне надбання України.

Музей відвідала журналістка Дивись.info.

«Тут мертві навчають живих», – зазначає Леся Матешук-Вацеба, д.м.н., професорка, заслужена професорка та завідувачка кафедри нормальної анатомії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, директорка анатомічного музею. 

Музей представлений трьома залами, аутентичною лекційною аудиторією – «Анатомічним театром», бібліотекою з періодикою XIX століття та X-променевою лабораторією. Також у музеї є 1750 м2 наукових, навчальних та дослідницьких приміщень.

фото: експонати музею анатомії, Дивись.info

Перший музейний зал

Перший зал Анатомiчного музею присвячено остеологіі, артрології, віковій та порівняльній анатомii скелета. Особливо цінними є скелети, а також окремі кістки плодів і дітей різних термiнiв пре- та постнатального онтогенезу. Захоплюють черепи зі змінним прикусом, дисекція лицевої поверхні коміркових відростків верхніх та комiрково частини нижньої щелеп дозволяє візуалізувати зачатки постійних зубів у товщі кісток. Препарати кісток та суглобів виготовлені зазвичай методо мацерації. Зрізи кісток візуалізують пластинчасту та губчасту тканини.

Вроджені вади розвитку скелета представлені черепами з метопічним швом, додатковими кістками (кістками швів), вежоподiбними черепами, асиміляцією атланта з потиличною кісткою, роздвоеннями та злиттями ребер, деформацiями скелета.

Вивчення гендерної та конституційної анатомії можливе завдяки гiперстенічним та астенічним
скелетам рiзних статей. Для кращого розуміння порiвняльноï анатомії представлено велику колекцiю скелетiв ссавців.

«Цей зал є одним з найбільш улюблених місць Анатомiчного музею для місцеви художників. Пластична та динамiчна анатомія відтворена в репродукціях картин Андреаса Везалiя та скульптурах, що захоплюють глядача своїм незворушним поглядом», - розповідає Леся Матешук-Вацеба.

фото: експонати музею анатомії, Дивись.info

Другий музейний зал

Другий зал Анатомічного музею присвячено здебільшого вологим препаратам нутрощів голови, шиї, грудної та черевної порожнин, а також порожнини таза. Ці препарати зберігаються у спеціальних скляних ємностях, що заповнені фіксуючими рідинами (формалiн, розчин кайзерлінга, спирт з гліцерином).

Традицийно екскурсійний маршрут розпочинається за годинниковою стрілкою. Експонати розмiщені відповідно до систем. Експозицiя «вологих» препаратів з візуалізацією проток великих слинних залоз, глотки, стравоходу, органів черевної порожнини у рiзних проекцiях, а також мумiфікованих препаратів шлунка та кишки.

Вивчення спланхнології продовжусться експозицією органів дихальної системи. Розпили голови з візуалізацією приносових пазух, носових ходiв. Численні препарати гортані відображають функціональну анатомію голосового апарату (розширення та звуження голосової щілини).

Секо-статева система представлена «вологими», корозійними та пластифікованими препаратами нирок та сечовивідних шляхів, чоловічих та жіночих статевих органів у нормі. Для порівняння подано вроджені вади розвитку: підковоподiбна нирка, подвiйнi малі та великі чашечки, миски, сечоводи.

Унікальними є поодинокі препарати органів ендокринної та iмунної систем.

Окремий відділ присвячено анатомії серця, що дозволяє порівняти порожнини правого га лі-
вого шлуночків, а також рiзницю у розташуванні волокон у передсердях та шлуночках. Розрізи аорти в горизонтальній та фронтальній площинах з візуалізацією півмісяцевих заслiнок, розгалуження вінцевих судин.

«Серця дітей різного віку, що виглядють дуже крихітними, насправді досить важкі. Таємниця полягає у методиці виготовлення. Для збереження та відтворення форми органа всередину заливали розплавлений свинець, що й зумовлює нетипово надмірну масу препарату», - пояснює завідувачка кафедри нормальної анатомії.

Левова частка колекції сердець та легень зберегла автентичнi пiдписи своїх творців (1919-1959).

фото: експонати музею анатомії, Дивись.info

Третій музейний зал

Останній, третій зал Анатомiчного музею, містить найдавнішу колекцію препаратів музею придбаних і створених професором Генрихом Кадиєм.

Усі препарати експоновані в автентичних шафах ще з часів Австро-Угорської імперії (1772-1914), які містять таємницю вiдчинення замка. Вага однієт шафи - 500 кг.

Основний обсяг складають мумiфiковані препарати серцево-судинної системи, що є продовженням експозиції другого залу. Яскраво зафарбовані артерії, вени, нерви, лімфатичні стовбури і протоки грудної та черевної порожнин.

Поділ третього залу музею на три секції дозволяє систематизувати експозицію відповідно до анатомічного та клінічного значення препаратів.

Поряд з численними мумiфiкованими препаратами кінцівок зі судинно-нервовими пучкам, містяться експонати, що стосуються внутрішньо- та позаутробного розвитку людини.

«Тут є 29 препаратів та ембріонів плодiв, що загинули не дочекавшись свого народження. Особливо цінними є скелети, а також окремі кістки плодiв i дітей рiзних термiнiв пре- та постнатального онтогенезу», - додає директорка музею.

фото: експонати музею анатомії, Дивись.info

Історія Анатомічного музею Львівського медуніверситету

Першим засновником і організатором анатомічного музею кафедри в 1791 році був професор Петро Краузнекер.

У 1894 році після відновлення медичного факультету кафедру анатомі очолив Генрих Кадий, котрий завідував кафедрою до 1912 року. Він став засновником фундаментального музею кафедри, яким користувалися лише викладачi.

Професор Йосип Марковський, учень Г. Кадия, який очолював кафедру протягом 1913-1944 років, поповнив і доукомплектував анатомічний музей оригінальними препаратами.

Заслужений діяч України професор Андрiй Павлович Любомудров, який завідував кафедрою з 1946
року по 1970 рік, заснував на базі фундаментального музею навчальний музей, яким користуються студенти в процесі навчання та виконують свої студентські дослідження в науковому гуртку кафедри. Професор А.П. Любомудров значно збільшив кiлькiсть музейних препаратiв, заснував нові експозиції, як наприклад «аномалії кісток» та «аномалії судин».

Музей розмiщений в трьох кімнатах, загальною площею 140 м².

У музеï експонуються сухі та вологi анатомiчнi препарати рiзноï давності, що відображають рiзнi стадії розвитку організму, виготовленi шляхом застосування рiзних анатомічних методів — ін'єкції, препарування, корозії, мацерації, розтинів та iнших, а також рентгенограм рiзних органів і систем.

Всього в музеï зберігається 960 анатомічних препаратів.

У 2003 році в анатомічному музеї працівниками кафедри та експертами з Італії проведено перебальзамацiю тіла Блаженної пам'яті Патріарха Йосипа Сліпого.

фото: експонати музею анатомії, Дивись.info

Довідка

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 листопада 2021 р. № 1206 «Про наукові об’єкти, що становлять національне надбання» колекцію препаратів Анатомічного музею Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького визнано науковим об’єктом, якому надано статус такого, що становить національне надбання України і включено у відповідний перелік. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: