Омега-3: усе, що потрібно знати про популярну БАД

11a6f49d-2c88-41cd-8bca-842138300936

Люди докладають багато зусиль, щоб поліпшити зовнішній вигляд, створити гарний настрій і все на світі встигнути. Життя плине швидко, такі реалії сьогодення. Можна випробовувати безліч засобів, але основа краси, енергійності та балансу гормонів радості — усередині. У цій статті ми розглянемо, як омега-3 жирні кислоти (https://eva.ua/ua/14095/dieticheskie-dobavki-omega/) впливають на здоров’я та самопочуття, у яких продуктах вони містяться, а також як їх правильно вживати.

Омега-3 — які варіанти

Омега-3 — це клас жирних кислот, які відіграють важливу роль у функціонуванні організму людини. Серед найвідоміших Омега-3 жирних кислот можна виділити такі:

  • Альфа-ліноленова кислота (ALA). Вона є жиророзчинною, відома своєю спроможністю знижувати ризик захворювань серця, покращуючи процеси згортання крові та знижуючи рівень «поганого» холестерину. Організм може перетворити ALA на EPA та DHA. 
  • Ейкозапентаєнова кислота (EPA), яка є важливою складовою здорового харчування та може бути корисною для підтримання серцево-судинної системи та функції мозку.
  • Докозагексаєнова кислота (DHA). Компонент є складовою клітин мозку та сітківки очей, може сприяти поліпшенню когнітивних функцій.

Омега-3 жирні кислоти важливі для багатьох аспектів здоров’я.

Джерела ненасичених жирних кислот

Омега-3 ми отримуємо з їжею, зокрема це продукти тваринного походження. Але є чудові варіанти й для вегетаріанців та веганів. 

Жирна морська риба. Вона є одним з найкращих джерел жирних кислот, зокрема EPA та DHA. Лосось, сардельки, макрель, тунець, скумбрія та риба-меч містять велику кількість цих корисних речовин. Рекомендовано споживати її два-три рази на тиждень для забезпечення оптимальної кількості компонента.

Лляна олія, яка є рослинним джерелом омега, а саме — ALA. Її можна додавати до салатів або використовувати під час запікання чи тушкування овочів, грибів. 

Волоський горіх. Волоський горіх також містить значну кількість ALA й може бути важливим джерелом омега-3 для тих, хто не споживає рибу. Додавайте його в різноманітні страви, десерти або споживайте як солону закуску до напоїв.

Насіння чіа. Воно є ще одним рослинним джерелом ALA. Насіння має високий вміст розчинних волокон та добре поєднується з кашами, йогуртами, смузі. 

Водорості. Деякі види водоростей містять обмежену кількість EPA та DHA.

Концентрація в харчових продуктах нижча, аніж у дієтичних добавках. Якщо вам складно забезпечити достатню кількість ненасичених жирних кислот зі звичайних джерел, варто розглянути можливість прийому дієтичних добавок, таких як риб’ячий жир або омега-3 в капсулах. Вони можуть бути корисними для тих, хто не споживає рибу, або має дефіцит через дієту. 

Про користь омега-3

Ненасичені жирні кислоти можуть сприяти зниженню ризику захворювань серця та артеріальної гіпертензії, покращувати еластичність судин. Вони допомагають зменшувати рівень «поганого» холестерину в крові. EPA і DHA відіграють важливу роль у розвитку мозку та покращують когнітивні функції, концентрацію уваги. Вони можуть бути корисними для поліпшення настрою, запобігання депресії.

Омега є важливим компонентом сітківки очей і може бути корисним для збереження гостроти зору та запобігання деяким захворюванням очей. Ненасичені жирні кислоти сприяють загальному зміцненню імунної системи, покращують стан шкіри та загальний стан організму.

Дефіцит

Дефіцит омега-3 жирних кислот в організмі може призвести до різних негативних наслідків і порушити роботу різних систем організму:

  • Загроза захворювань серця. Недостатнє споживання може збільшити ризик розвитку атеросклерозу, спричинити високий кров’яний тиск та аритмію.
  • Зниження функції мозку: Омега-3, зокрема DHA, є важливим для розвитку і підтримки здорової мозкової функції. Дефіцит цих жирних кислот може призвести до погіршення когнітивних функцій, погіршення пам'яті та концентрації.
  • Проблеми із зором. DHA також важлива для здоров’я очей, дефіцит може сприяти дегенерації сітківки.
  • Запальні реакції. Омега-3, зокрема EPA, мають протизапальну дію. Нестача призводить до підвищеної вразливості до запальних реакцій.
  • Погіршення настрою та психічного стану. Дефіцит може вплинути на психічний стан, збільшуючи ризик розвитку депресії, тривожності та ін.

Дуже важливо забезпечувати достатню кількість омега в раціоні.

Як вживати омега-3

Щодо вживання омега-3, важливо збалансувати дієту та споживати їх з різноманітних джерел. Рекомендована кількість може варіюватися в залежності від віку, статі, фізичної активності та інших чинників. Підтримувальне дозування — приблизно 250–500 мг на день. У разі дефіциту — до 1000 мг.

Однак важливо пам’ятати, що надлишок жирних кислот має побічні ефекти. Перед тим, як обрати дієтичні добавки, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем та перевірте рівень компонентів в організмі.  Омега-3 є важливим компонентом здорового харчування та мають безліч корисних властивостей. Важливо збалансувати їхнє вживання. Зичимо вам здоров’я та гарного самопочуття!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: