Зайві шуми в автомобілі: як розрізнити та про які проблеми свідчать

переднє колесо автомобіля
Ілюстративне фото. Джерело: Depositphotos.com.ua

Багато водіїв зіштовхуються із різними шумами. Серед сторонніх звуків - стуки, шипи, свисти та гул. Пропоную розібратись у них.


Колонка автомобільного експерта Юрія Стефанишина

  • Глухий стук. Якщо ви їдете по рівній дорозі і щось починає стукати та звук «відгукується» в ногах, вам потрібно провести діагностику ходової частини авто. Зазвичай глухий стук, який відчувається під ногами, з'являється не відразу, а зростає поступово. Якщо це трапилось умить, є ймовірність, що в машині вирвало якийсь важіль. У такому разі необхідно відразу звернутись на автосервіс. Якщо ж машина вже не на ходу, потрібно викликати евакуатор.
  • Дзвінкий звук. Переважно з'являється при виїзді на бруківку, наприклад. Якщо ви легко натиснете на гальма і цей звук зникне, тоді варто перевірити гальмівні супорти. Зазвичай вони швидко розбиваються, оскільки працюють у доволі навантаженому середовищі.
  • Стук рульової рейки. Коли ви їдете нерівною дорогою або ж хитаєте руль вправо-вліво та відчуваєте легкі удари по керму, то це означає, що у рульовому механізмі є люфт.

Стуки у двигуні

Бувають і глухі, і дзвінкі, і голосні. Дуже просто визначити, що йдеться саме про сторонні звуки у двигуні. Вони з'являються під час запуску та мають певну періодичність, яка синхронізується із обертами роботи двигуна. Останні можна побачити на тахометрі.

Натомість характер звуку визначити важче, адже щонайменше потрібно розбиратись у тому, як це працює.

  • дзвінкий звук, який роздається зверху (ніби молотком по залізу) свідчить про гідрокомпенсатор. Він може з'являтись та зникати, а також бути прив'язаним до температури. Це все залежить від характеру зносу самих гідрокомпенсаторів та їхньої конструкції.
  • Якщо заводячи двигун, ви чуєте шкрегіт і від триває від півтори до п'яти секунд, найімовірніше, є проблема зі зносом ГРМ, йдеться про ланцюговий привід.
  • Глухіший стук. Може стукати поршень об гільзу двигуна. Або стук вкладиша. Цих два фактори є досить неприємними і можуть тягнути за собою дуже багато витрат. Зазвичай цей стукіт посилюється при навантаженнях.
  • Глухий стук, але зверху двигуна. Це стукає ванос — електромеханічний пристрій, який відповідає за керування газорозподільними фазами. Вони можуть стукати лише в певному діапазоні роботи двигуна. Наприклад, у BMW ваноси стукають лише на холостому ході.
  • Стук натяжних механізмів як системи ГРМ, так і обвідного ременя (генератора чи кондиціонера). Самі натяжники мають всередині пружини та іноді мають амортизатор і вони також мають давати певний звук, схожий на тріскіт.

Очевидним є тріскіт переднього демпферного шківа, якщо, наприклад, зношується подушка самого демфера, у них є пазіки для підстраховки, які не дають провернутись шківам між собою, і це даватиме характерний стук. Окрім цього, може бути запах резини.

Також у двигуні може стукати демфорний маховик. Якщо ви створюєте навантаження та упускаєте щеплення і цей звук зникає, тоді звук буде між коробкою та двигуном.

Гул на швидкості

Такий звук найчастіше надходить від підшипників. Він є симетричним зі швидкістю руху. Окрім цього, це може бути гул резини. Вони між собою дуже схожі. Якщо це підшипники, то гул зникатиме, якщо за інерцією кермувати вправо-вліво.

Окрім цього, гул може з'являтися у коробці-автомат. Це два найпоширеніші гули, які прив'язані до швидкості автомобіля.

Гул, пов'язаний із обертами двигуна

На обертах двигуна такий гул може або зникнути або посилитись. Тобто його характер змінюється, зважаючи на оберти. Це може бути як гідропідсилювач двигуна, так і натяжники механізмів, а також ланцюги системи ГРМ, генератор і все, що крутиться у двигуні. Окрім цього, може гудіти мастильний насос.

Ще гул може доноситись від вихлопної труби. Візуально, вона може видаватись цілою та справною, але всередині, коли згорають перегородки, вони не можуть повністю придушувати шум від вихлопних газів двигуна і можуть створювати гул під час певних навантажень.

Ще є аеродинамічний гул під час великої швидкості. Це відбувається, коли в авто пошкоджена аеродинамічна форма, то на великих швидкостях машина може досить сильно гудіти.

Якщо це гул гідропідсилювача керма, то під час того, як ви крутите кермо, гул змінюватиметься і вібрація від насосу відчуватиметься на кермі (схоже на ривки).

Свист в авто

Може роздаватись від ременя привідного генератора або від струменевого ременя. Найчастіше це стається тоді, коли ви вранці заводите автомобіль. Він з'являється тоді, коли машина «охолоджується». Насамперед це пов'язано із ременем, у якого зношені шківи, за якими він обертається.

У турбокомпресорних автомобілях свист часто видають турбіни, коли зношені кривчатки через неправильний догляд. Характер пошкодження кривчатки провокує свист, який може перерости до гулу.

Також є свист, який долинає, коли ви рухаєтесь на великій швидкості. Наприклад, це стається, коли якась невелика деталь від декору авто не щільно прилягає тощо. Одне слово, аеродинамічна побудова автомобіля має бути заводською або ж перевіреною тюнінг-ательє.

Свист і писк у двигуні. Таке часто стається під час «холостого ходу». Це може статись внаслідок неправильної вентиляції картерних газів у двигуні.

Свистіти може також і вентилятор пічки. Найчастіше він зумовлений забитими фільтрами та зношеним двигуном потоку повітря до салону авто.

Загалом будь-який електродвигун може видавати як гул, так і свист. Також такі звуки можуть видавати зношені двірники.

Шум-писк може стосуватись проблем у ходовій. Якщо при великих вивертах двигуна та коліс він не є сильним, це нормально. Якщо ж при невеликих вивертах ви чуєте писк, то радше за все, необхідна перевірка розвал-сходження.

Стукіт у салоні

Він може траплятись із різних причин. Наприклад, коли після хімчистки не достатньо закрутили сидіння. Окрім цього, причиною звуків можуть стати речі у багажникові, які не зафіксували (запаска, домкрат).

Можуть стукати елементи декору та обшивок. При цьому, вони можуть звучати через те, що відкручуються самі по собі через нерівні дороги, наприклад. Це явище є рідкісним, але існує.

Можуть також стукати двері або задня кришка багажника, якщо часто їздити по нерівних дорогах. Для цього потрібна правильна діагностика. На дверних замках є резинові або пластмасові втулки, які не дозволяють цьому стукати.

Так само це стосується і замка багажного відділення, тому варто перевірити, чи не зношені самі язички, але важливу роль відіграють ущільнювачі, котрі нівелюють вібрацію дверей.


Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Головна світлина — Depositphotos.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: