Українці запустили мапу безбар'єрних закладів: скільки таких у Львові

львівські вулички
Фото: Микити Печеника, ІА Дивись.info

В Україні з'явилась онлайн-мапа доступних закладів. Кожен охочий зможе перевірити, наскільки доступна його кав’ярня під домом, супермаркет чи аптека  та залучити експертів до адаптації простору.

Про це ІА Дивись.info розповіли розробники, ЛУН Місто та громадська організація «Безбар'єрність».

Чеклист Місто без меж: Заклади є частиною великого соціального проєкту Місто без меж. Дані будуть нанесені на загальноукраїнську мапу, яка у відкритому доступі для всіх охочих та містить найбільшу базу даних щодо рівня доступності просторів в одному місці. Мета проєкту – дати можливість кожному обрати комфортне місце для життя під свої потреби. 

Чеклист — це простий онлайн-опитувальник, в якому зібрані найважливіші складові архітектурної доступності. Чеклист допоможе оцінити рівень доступності та більше дізнатися про атрибути безбарʼєрності.

На мапу Місто без меж нанесені заклади, публічні простори, міська інфраструктура, житлові будинки, де вже зроблені певні кроки для вільного доступу маломобільних груп населення. 

«Безбар’єрність важлива для кожного з нас. Коли ти втомлений ідеш додому з пакунками з супермаркету, класно мати ліфт в під'їзді, освітлення у дворі та не мати зайвих бордюрів. Коли ти молода мама з дитячим візком, просто чудово мати можливість зайти в кав’ярню під домом так, щоб не зірвати спину та не збудити дитину. І, на жаль, з війною питання доступності стало актуальним як ніколи, адже сильно збільшилась кількість представників маломобільних груп населення і наш обов’язок – забезпечувати комфорт в місті. На мою думку, це не лише обов’язок держави, а і може стати відповідальністю маленьких бізнесів», — каже Анна Денисенко, кураторка проєкту ЛУН Місто. 

Скільки безбар'єрних закладів на Львівщині

Судячи із позначок на мапі, у Львові та області є декільканадцять доступних локацій.

Скриншот із мапи

Ініціатори оцінюють, наприклад, наявність вбиралень для людей із інвалідністю у закладах, простір для сповивання дітей, парковку для людей з інвалідністю, входи та виходи.

Інклюзивність у Львові

Напередодні у міській раді вирішили, що у Львові зроблять доступнішими площу Двірцеву та будівлю головного залізничного вокзалу. Тут буде пандус, а також встановлять інформаційні стенди/вказівники.

За даними управління соцзахисту Львівської міської ради, 5,6% жителів Львівської громади (47500 осіб) офіційно є особами з інвалідністю. Окрім цього, у місті лікується багато військових, які потребують безбар’єрного середовища і які не входять в цю офіційну статистику. Через війну, розпочату Росією, кількість людей, для яких важливо мати доступне середовище, щодня збільшується.


ІА Дивись.info в межах проєкту «Тест на (НЕ)доступність» перевіряли, наскільки деякі території Львова та околиць є пристосованими для людей маломобільних груп населення. Так, нам вдалося перевірити на доступність простір біля Залізничного вокзалувулицю Медової Печери, 1, у Сихівському районі та Наварії.

Крім того, чи стали львівські вулиці доступнішими у 2023 році - читайте у нашому матеріалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: