Європарламент ухвалив перший у світі закон про регулювання ШІ

Європарламент прийняв перший у світі  закон про регулювання ШІ
Колаж: ІА Дивись.info

Європарламент здійснив значний крок у напрямку визначення стандартів використання штучного інтелекту (ШІ) з етичних та безпекових позицій. Закон, офіційно названий «Закон про штучний інтелект і автономні системи», встановлює межі для розробки, впровадження та використання ШІ в межах Європейського Союзу.

Про це повідомили у пресслужбі Європарламенту.

За відповідний документ проголосували 523 євродепутати, проти — 46, а 49 — утрималися.

Один з ключових аспектів цього закону — класифікація систем ШІ за рівнем ризику. Він розподіляє їх на чотири категорії:

  • неприйнятний,
  • високий,
  • обмежений,
  • мінімальний ризик.

Системи з неприйнятним ризиком, такі як ті, що можуть завдати шкоди людям або навколишньому середовищу, будуть заборонені. Ті, що відносяться до високого ризику, наприклад, автономні транспортні засоби або системи соціального кредитування, підлягатимуть суворим вимогам щодо безпеки та етики.

Обмежений ризик стосується систем, які потребують додаткової прозорості та пояснюваності, наприклад, чат-боти або системи рекомендацій. Нарешті системи з мінімальним ризиком, такі як калькулятори або онлайн-перекладачі, не будуть підлягати жорсткому регулюванню.

Окрім цього, закон також містить положення про:

  • Створення Європейського агентства з штучного інтелекту, яке буде відповідальним за нагляд за виконанням закону та надання рекомендацій щодо його оновлення.
  • Запровадження етичних принципів для розробки та використання ШІ, таких як повага до людської гідності, недопущення дискримінації та забезпечення прозорості та пояснюваності алгоритмів ШІ.
  • Захист прав та свобод людей, включаючи право на доступ до інформації про те, як використовується ШІ, та право на пояснення рішень, прийнятих на основі ШІ.

Цей закон, ймовірно, матиме значний вплив на розробку та використання ШІ в усьому світі, слугуючи зразком для інших країн, які прагнуть регулювати цю потужну технологію.

Очікується, що Закон про ШІ набуде чинності через 20 днів після його публікації в Офіційному журналі Європейського Союзу.

Раніше ми розповідали, що першу в Україні міждисциплінарну програму із дослідження ШІ запустять у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: