«Дай, Боже, нам любити Україну понад усе сьогодні», або Важливі вислови В'ячеслава Чорновола

В'ячеслав Чорновіл показує на пальцях жест тризуба
В'ячеслав Чорновіл. Фото: 5 канал

Чверть сотні років тому в автокатастрофі на Київщині загинули лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл та його водій Євген Павлов. 

Чорновіл ініціював проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів, заснував і був головним редактором підпільного українського часопису «Український вісник».

Нині ІА Дивись.info вирішила пригадати, про що говорив Чорновіл майбутнім поколінням.

Журналіста впізнають за такими висловами:

  • Україна починається з тебе.
  • Народу — справедливість, бандитам — тюрми.
  • Дай, Боже, нам любити Україну понад усе сьогодні — маючи, щоб не довелося потім гірко любити — втративши.
  • Немає страшнішої кари за муки нечистого сумління, бо немає вищого судді за правду.

Окрім цього, Чорновіл говорив:

  • Немає в нас бандерівців та москалів, східних і західних. Всі ми — народ України.
  • Допустити дві державні мови, або одну державну, а одну офіційну — значить зруйнувати державу. Я завжди наводжу в приклад євреїв, які відродили вже мертву мову і об'єдналися навколо неї.
  • Лідерів заїдають амбіції. Чи немає амбіційних людей в Америці, Франції, Німеччині, Великій Британії? Але там є чітко вироблена політична структура: людина знаходить своє місце, знаючи, що не всі можуть бути першими. У нас по-іншому. Але вірю — це мине. Україна прийде до єдності національно-демократичних сил.
  • Над Україною нависає зловісна двоголова тінь російського імперіалізму, який тільки й чекає остаточного колапсу нашого суспільства, щоб запустити хижі пазурі в живе тіло нашого народу.
  • Я політик всієї України. Може, це трохи голосно і про себе так не говорять… Але в мене східний менталітет і при цьому я в чомусь галичанин.

В'ячеслава Чорновола засуджували тричі — вперше у неволі він просидів два роки, пізніше, 1972 року, Чорновіл опинився за ґратами на 7 років, а востаннє — 8 років через «антирадянську пропаґанду». Діяч відбував покарання у мордовських таборах суворого режиму та на засланні. Перед тим у помешканні журналіста проводили обшуки, він постійно чув погрози.

25 березня 1999 року він загинув у автокатастрофі на шосе під Борисполем. Існує версія про підлаштовану аварію: на автівку, в якій їхав Чорновіл, наїхала вантажівка з тоннами зерна. Цю пшеницю згодом висіяли на українських полях і називали «Землею Чорновола».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: