П'ятірка місць на Львівщині, де можна усамітнитись

IMG_1661-1
Фото з архіву редакції.

Останні вихідні березня будуть теплими та недощовитими. Це вдала нагода, аби відпочити від гамору міста та податись у невелику мандрівку.

ІА Дивись.info пропонує п'ять локацій, куди можна поїхати у Львівській області для спокійного дозвілля.

Одна із панорамних гойдалок в регіоні розташована на галявині у селі Довге Гірське Східницької громади. Її спорудили місцеві мешканці. Це гарне місце, аби насолодитись краєвидами та зробити безліч атмосферних світлин.

Такі ж качелі також можна знайти на горі Плай, а також триметрова гойдалка є у Славсько.

Маєток у Милошевичах, тепер хутір Береги, став власністю спільноти сестер Василіянок майже 100 років тому, коли подружжя Петро і Марія Винар, через нотаріально завірений договір передали землю із забудовою монахиням. Натомість вони зобов’язалися утримувати та доглядати до кінця життя фундаторів.

Свято-преображенський монастир, с. Береги. Фото: Генеральна курія

Згодом тут збудували каплицю. За радянської влади, монастир перетворили на будинок для пристарілих одиноких людей. Тепер тут знову господарюють черниці. У монастирі часто відбуваються реколекції.

З Розточчя, яке знаменують як символічне місце, струмки та річки розтікаються у різні сторони через Поділля, Полісся і Карпати до Чорного та Балтійського морів. Одна з найцікавіших його частин – це пагорби Головного європейського вододілу, багатства яких оберігає Яворівський національний природний парк.

Яворівський національний природний парк

Окрім цього, тут є дерева, які можна побачити лише у цьому парку та у Криму. А на ставках живуть неймовірні різновиди птахів і розводять нащадків диких коней-тарпанів.

Поруч – Крехівські святині та Страдецька гора. Поруч – хутори, де народні майстри навчать розмалювати вербівкою знану у всьому світі яворівську забавку.

У Борятині, що в Судововишнянській ОТГ, розташований музей-садиба родини Антоничів.

Експозиція музею дає можливість відвідувачам ознайомитися з життям та творчістю поета Богдана-Ігоря Антонича, громадською та душпастирською діяльністю отця Василя Антонича, традиціями, звичаями та історією Лемківщини та Яворівщини.

Фото: Музей-садиба Родини Антоничів

Зайшовши в музей, вас зустріне футуристична скульптурна композиція «Богдан-Ігор Антонич», скульптора Романа Кикти, де поет задивлений у небо, поглядом витає між зірками та планетами, а також один із його найвідоміших творів – колядка «Народився Бог на санях».

Читайте також: На Львівщині створять віртуальні 3D тури туристичних магнітів та стенди з доповненою реальністю

Один із найгарніших мурованих храмів Львівщини розташований у містечку Комарному — костел Різдва Пресвятої Богородиці. Попри те, що святиня потребує негайної реставрації, вона має свою особливу історію. Фундатором костелу був польський шляхтич, політичний діяч і воєначальник Миколай Остророг.

Фото: Дивись.info

Є різні версії, коли спорудили храм: або 1656 року, або між 1658 і 1658 роками. Його спорудили як подяку за порятунок міста від козаків. Свого часу костел був оборонною твердинею, тому під карнизом за периметром розміщені бійниці.

Читайте також: Врятувати не можна знищити: костел у Комарному відновлюватимуть у чотири етапи

Пізніше, коли 1774-го там виникла пожежа, храм відновлювали аж 13 років. Під час Другої світової війни, коли поляки 1939 року покинули місто, то забрали з собою головний образ, а Радянська влада перетворила костел на склад меблів і зероносховище. І тільки 1992 року костел повернули римо-католицькій громаді, але оскільки вона була надто малочисельною, опікуватися святинею було нікому, і довший час вона стояла пусткою, аж поки проводити свої богослужіння тут не захотіла греко-католицька громада.

Увага довкола храму зосередилась влітку-восени 2020 року, коли в Комарно приїхали археологи, аби в криптах костелу, останні захоронення в яких датуються другою половиною XVIII століття, знайти відповіді на безліч історичних запитань. Детальніше про те, що відшукали дослідники, можна тут.

А ще у жовтні цього ж року вперше за пів сторіччя у стінах святині зазвучав орган.

Комарно є у Городоцькому районі на Львівщині за 45 кілометрів від Львова.


  • Якщо ці вихідні ви плануєте провести за переглядом фільму, ІА Дивись.info підготувала підбірку стрічок на будь-які вподобання. Шукайте — тут.
  • Шукаєте що почитати? Ось підбірки книг від українських видавництв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: