Психічні розлади у дітей: як розпізнати

фото: Getty Images

Психічне здоров'я дитини є однією з найважливіших складових її загального розвитку. Іноді психічні розлади можуть виникати ще в дитинстві. Тож раннє виявлення цих проблем може бути ключем до успішного лікування і підтримки.

Психологиня Леся Захарчук, кандидатка у психотерапевти за напрямком гештальт, розповіла про це більше.

Що таке психічні розлади у дітей

Психічні розлади - це порушення психіки дитини або дефіцитарний розвиток, які виражаються в станах, відмінних від нормальних для певного віку. Різні розлади найчастіше виявляються у дітей з 3-4 до 12 років. Але лише 40% хворих одержують необхідну психологічну допомогу. Найчастіше це пов'язано із знеціненням їхніх почуттів. Батьки думають, що малюк вигадав все, показує характер або просто не розуміє суть речей, що відбуваються. Але якщо своєчасно не зайнятися лікуванням дитини, її стан може погіршитися та позначитися на подальшому розвитку чи соціалізації.

Основні психічні захворювання у дітей умовно поділяють на 3 групи:

Відхилення у розвитку

Захворювання, які стосуються навчання дитини базовим речам, впливають такі чинники, як: пам'ять, увагу, мислення, дизонтогенез писемної і мовлення, слуху. Як правило, у школі такі діти навчаються гірше, ніж однолітки.

Відхилення у поведінці

Деякі розлади впливають на соціальні взаємодії дитини з оточуючими. Це може позначитися на його адаптації, дотриманні встановлених правил та відносин з однолітками. Нерідко призводить до алкоголізму чи наркоманії.

Емоційні відхилення

Ситуації, що впливають нервову систему дитини, можуть призвести до різних психологічних травм. Найчастіше вони виявляються у небажанні спілкуватися з оточуючими, соціофобією, тривожністю та агресією.
 

Діагностика психічних розладів у дітей

Як правило, батьки знецінюють стан їхньої дитини, ставлячи під сумнів почуття та емоції, які її хвилюють. Дорослі виправдовують це або капризами малюка, або пубертатним періодом. Але причина далеко не всіх дитячих істерик лежить на поверхні. Найчастіше за ними криються якісь переживання чи навіть психічні порушення. 

Для повноцінного обстеження дитини необхідно відвідати таких лікарів:

  • лор;
  • логопед;
  • невропатолог;
  • психіатр;
  • нейропсихолог.

Ознаки психічних розладів у дитячому віці

Знання симптомів дозволить батькам проаналізувати поведінку своєї дитини з сигналами відхилень та зрозуміти, чи потрібна їй допомога. Серед загальних симптомів психічних розладів виділяють:

  • агресивна поведінка;
  • нестабільний чи постійно пригнічений настрій;
  • втрата інтересу до речей, які раніше тішили;
  • уповільнена реакція;
  • відмова від їжі;
  • порушення мислення.

Ось ознаки, на які варто обов'язково звернути увагу, якщо ви стурбовані психічним станом своєї дитини:

Зміни в настрої

Постійні зміни настрою, подовжена або несезонна депресія, різка агресія або випадки відсутності радості від звичних розваг. У зв'язку з порушеннями емоційного фону дитина може відчувати постійний смуток або роздратування. 

Проблеми зі сном

Порушення сну, включаючи беспокійний сон, нічні кошмари або нічне прокинення, можуть свідчити про психічний дисбаланс.

Затримка в розвитку

Відставання в психомоторному розвитку, мовленні, соціальних навичках або інших областях розвитку, які відповідають віку дитини.

Соціальна ізоляція

Відсутність бажання взаємодіяти з однолітками, відчуття відчуженості або ізольованості від інших.

Екстремальні страхи

Надмірний страх або тривожність, які перешкоджають нормальному функціонуванню і розвитку.

Анорексія або ожиріння

Різке змінення в апетиті та вагі може бути пов'язане з емоційними труднощами. Втрата апетиту та сну також є ознаками того, що настав час відвести підлітка до психіатра.

Психотична поведінка

Незвичайні реакції на події, галюцинації, неправдоподібні переконання або втрата зв'язку з реальністю. Подібний стан має на увазі незвичну поведінку дитини, коли їй щось бачиться і здається. Якщо малюк регулярно вам розповідає про неіснуючих друзів, голоси в його голові або дивні образи, це однозначний привід відвідати фахівця.

Суїцидальна поведінка

Якщо ви помітили у дитини на руках порізи, або часто чуєте про те, що вона не хоче жити, не лайте її - цим ви тільки посилите стан. У намірах вчинити суїцид необхідно розбиратися разом із психіатром.

Проблеми у навчанні 

Постійна неспроможність концентруватися, або спад якості навчання та академічних досягнень. Якщо дитина відстає від своїх однокласників за шкільною програмою, незважаючи на однакову розподілену увагу вчителя, це привід записатися на прийом до лікаря-психіатра. Проблеми зі сприйняттям інформації можуть виникати і натомість психічних проблем, потребують коригування.

Зміни в поведінці

Різка зміна в поведінці, яка супроводжується агресією, суспільно неприйнятними діями, крайньою розгубленістю тощо.

Нав'язливі думки

Наприклад, якщо підлітка переслідують такі нав'язливі ідеї, як постійне ретельне миття рук, ходьба лише сірими плитками або виконання випадкової дії, щоб не трапилося щось погане, то вам однозначно варто записатися на прийом до психіатра.

Якщо ви спостерігаєте подібні зміни в поведінці своєї дитини, важливо негайно звернутися до кваліфікованого психолога чи психіатра. Раннє діагностування і відповідна підтримка можуть допомогти вашій дитині подолати психічні труднощі та розвиватися здорово і щасливо. Якщо розлад виявлено на початкових стадіях, скоригувати стан малюка нескладно. Будь-який батько повинен уважно стежити за поведінкою своєї дитини, щоб вчасно запобігти розвитку можливого порушення, яке може призвести до інвалідності.

фото: Getty Images

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: