Закон про е-кабінет військовозобов'язаного набув чинності

43-5
Фото: 24 канал

Сьогодні, 4 квітня, набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану».

Про це у повідомив український омбудсман Дмитро Лубінець.

«Я, як Омбудсман України, вітаю таке рішення, адже його норми спрощують процедуру оформлення статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України. Офіс Омбудсмана активно долучався до опрацювання положень цього Закону України», - написав він у телеграмі.

Цим документом передбачено можливість подати заяву (звернення) до відповідних держорганів у паперовій або електронній формі відповідно до Закону "Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг", зокрема засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та/або Єдиного держреєстру ветеранів війни для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

Цим законом також передбачено встановлення особливостей набуття статусу УБД під час дії воєнного стану на основі довідки про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, оформленої в електронному вигляді.

«Якщо в реєстрі ветеранів війни достатньо відомостей, статус учасника бойових дій надаватиметься автоматично», - поінформував Лубінець.

За його словами, протягом одного місяця Кабінет Міністрів має привести нормативно-правові акти у відповідність до цього закону.

Про е-кабінет військовозобов'язаного

Президент Володимир Зеленський 2 квітня підписав закон про електронний кабінет військовозобов'язаного.

 Закон передбачає:

  • удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо;
  • запровадження можливості створення і використання цифрового військового-облікового документа (сертифікату);
  • створення реєстру військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який забезпечить надання онлайн-послуг військовослужбовцям;
  • створення порталу електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних у системі. 

Окрім того, закон посилює кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: