Температурний рекорд: 8 квітня був найтепліший день у Львові за майже 40 років

температурний рекорд
ілюстративне фото/getty images

У понеділок, 8 квітня, у Львові встановили черговий температурний рекорд. Теспература повітря сягнула 25 градусів тепла.

Про це повідомили у Львівському гідрометцентрі.

8 квітня стало найтеплішим днем у Львові за останні 38 років. Востаннє температурний рекорд у цей день синоптики фіксували у 1986 році, тоді температура повітря була +24,8°C.

Березень-2024 встановив рекорд за всю історію спостережень на планеті

Березень 2024 року став найтеплішим місяцем всю історію спостережень – температурний рекорд сягнув середніх показників в +14,14°C. Це вже десятий поспіль найтепліший місяць в історії. Про це йдеться в повідомленні служби моніторингу зміни клімату Європейського Союзу.

Зауважується, що березень 2024 року був найтеплішим у всьому світі. Температурні показники тримались на середньому рівні в +14,14°C, а це на 0,73°C вище, ніж попередній середній показник за березень 1991-2020 років. А також середні показники березня 2024 року були на 0,10°C вище попереднього максимального показника, який був встановлений в березні 2016 року.

«Це десятий місяць поспіль, який є найтеплішим за всю історію спостережень за відповідний місяць року», – йдеться в повідомленні.

Крім того, додається, що середня глобальна температура за останні дванадцять місяців (квітень 2023 р. – березень 2024 р.) також зросла та наразі є найвищою за всю історію спостережень – на 0,70 °C вище середнього показника 1991-2020 років, а також на 1,58 °C вище середнього показника доіндустріального часу (1850-1900 років).

В Європі в березні 2024 року середня температура зросла на 2,12 °C вищою порівняно з показниками березня 1991-2020 рр.. Це зробило місяць другим найтеплішим березнем за всю історію спостережень на континенті. "Лідером" цієї позиції залишається березень 2014 року, показники якого були вищими за березень 2024 року всього на 0,02 °C.

«Температура була найбільшою за середню в центральних та східних регіонах», – йдеться у повідомленні від служби моніторингу.

За межами Європи температура була найбільшою за середню в таких регіонах:

  • в східній частині Північної Америки,
  • в Гренландії,
  • на сході росії,
  • в Центральній Америці,
  • в частинах Південної Америки,
  • в багатьох частинах Африки,
  • в південній Австралії,
  • в частині Антарктиди.

Що стосується середньої глобальної температури поверхні моря – в березні на 60°S–60°N вона склала 21,07°C. Це найвищий місячний показник за всю історію спостережень. Раніше високе значення фіксували у лютому – воно становило 21,06°C.

Лютий 2024

Три температурні рекорди і одне стихійне метеоявище зафіксували в лютому 2024 року. У Рівненському обласному центрі з гідрометеорології проаналізували статистику опадів і температурних показників останнього місяця зими. Ці дані оприлюднили у Facebook 2 березня.

Згідно з ними, середня температура повітря у лютому була 4-5º тепла, що на 6-7º вище кліматичної норми.

Найхолодніше було 19 лютого, мінімальна температура склала 5-6º морозу; найтепліше — 29 лютого, максимальна температура повітря на Рівненщині досягла позначки 16º тепла.

Також у лютому зафіксували три температурні рекорди:

  • 11 лютого — 8,4° тепла побили попередній максимум, встановлений у 1958 році — 8,1° тепла;
  • 12 лютого — 14,4º тепла побили попередній максимум, встановлений у 2002 році — 10,0º тепла;
  • 29 лютого — 14,8º тепла, попередній рекордний показник цього дня був у 1992 році і становив 12,4º тепла.

Сумарна кількість опадів за місяць по області — 46-52 мм, що становить 131-166% від норми. Також в лютому на метеостанції Сарни зафіксовано одне стихійне метеорологічне явище — сильний вітер, 25 м/с.

Січень 2024 

Фахівці Служби зі змін клімату Copernicus (C3S) Європейського Союзу заявили, що січень був найтеплішим за всю історію спостережень (з 1950 року). Попередній місяць «побив рекорд», який зафіксували у січні 2020 року, повідомляє Reuters.

Кліматичні зміни та погодний феномен Ель-Ніньо, який нагріває поверхневі води у східній частині Тихого океану, спричинили підвищення температури.

Кожен місяць, починаючи з червня 2023 року, був найтеплішим у світі, якщо порівнювати показники тих самих місяців попередніх років.

«Це не лише найтепліший січень за всю історію спостережень, але ми також щойно пережили рік, коли температура перевищила доіндустріальний референтний період більше, ніж на 1,5°C», – зазначила заступниця директора Служби зі змін клімату Copernicus (C3S) Європейського Союзу Саманта Берджесс.

Також вона додала, що єдиним способом зупинити підвищення температури є скорочення кількості викидів парникових газів в атмосферу.

Однак деякі кліматологи заявляють, що цього вже не реально досягти. Вони закликають уряди діяти більш рішуче, щоб скоротити викиди вуглецю. Важливо не зволікати, бо це призведе до аномальної спеки, посухи та підвищення рівня моря. У результаті цього можуть загинути багато людей та цілі екосистеми.

Американські вчені стверджують, що 2024 рік може бути більш спекотним, ніж минулий. У нього є практично всі шанси увійти до п'ятірки найтепліших років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: