Російські війська атакують на трьох фронтах, ЗСУ потребують термінової допомоги США - американські аналітики

434977748_774460124867068_607248263694514868_n
Фото: Генштаб ЗСУ

Російські війська значно активізувалися на сході України, проводячи одночасні наступальні операції на трьох фронтах: Лиманському, Бахмутському та Покровському (на захід від Авдіївки)

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський 13 квітня заявив, що ситуація на сході країни "значно загострилася" останніми днями. За його словами, російські війська використовують механізовані удари, щоб досягти тактичних успіхів, незважаючи на значні втрати.

Погодні умови, які стали спекотними та сухими, роблять більшу частину відкритої місцевості доступною для російських танків, що дає їм перевагу на полі бою.

Українські сили успішно відбивали подібні наступальні операції Росії в минулому, але зараз вони відчувають значну нестачу артилерійських снарядів та засобів протиповітряної оборони, які є критично важливими компонентами їхньої оборони.

Російські війська знають про цю нестачу і використовують її на свою користь, продовжуючи наступ.

Так, останнім часом російські війська періодично переміщують увагу з наступальних операцій на Лиманському, Часівярському та Покровському напрямках. Спочатку російські війська на початку 2024 року визначили першочерговим завданням захоплення Авдіївки, паралельно з одночасними, але менш інтенсивними операціями на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, потім схилилися на Лиманський напрямок, дещо знизивши темп під Авдіївкою, а зараз активізують зусилля з захоплення Часів Яру.

Хоча російським силам, ймовірно, не вистачає можливості проводити більше ніж одну одночасну ефективну широкомасштабну оперативну операцію, як це було протягом усієї війни, тепер російські сили можуть використовувати кілька наступальних зусиль, що чергуються, щоб розширити оборонні можливості України в умовах нестачі української артилерії та протиповітряної оборони.

Поточна схема російських наступальних операцій дозволяє частинам підрозділів, які беруть участь у менш інтенсивних зусиллях, відпочивати та відновлюватися, тоді як інші підрозділи, мабуть, ті, які більше відпочили, або ті, які нещодавно отримали підкріплення, можуть активізувати зусилля в іншому оперативному напрямку, змусивши українські сили перерозподілити свої оборонні ресурси на театрі дій і створивши вразливі місця, якими російські сили можуть скористатися.

Повідомляється, що російські збройні сили створюють резерви оперативного та стратегічного рівня, здатні підтримувати поточні наступальні операції в Україні.

Інститут вивчення війни (ISW) продовжує оцінювати, що ці резерви навряд чи будуть готові діяти як сили проникнення першого ешелону або сили експлуатації другого ешелону, здатні проводити широкомасштабні механізовані штурми в 2024 році, доки українські сили матимуть засоби, щоб їм протистояти.

Російські війська, швидше за все, використають ці резерви для переукомплектування або посилення існуючих формувань і продовжуватимуть шліфування під керівництвом піхоти з періодичними обмеженими механізованими поштовхами у обраному напрямку в ключові моменти.

Якщо Сполучені Штати не відновлять надання допомоги Україні, а українським силам і надалі не вистачатиме особливо важливої ​​артилерії та боєприпасів протиповітряної оборони, навіть погано навчені та погано оснащені російські війська зможуть проводити успішні наступальні операції, резюмують аналітики.

Читайте також: Кремль ухвалює закони задля заспокоєння своїх вояків – британська розвідка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: