Шість зимових вечорів від "Collegium Musicum”

“Зимові вечори від Collegium Musicum” - саме так називається фестиваль камерної музики, що відбудеться у Львові з 19 по 24 грудня. Шість концертів, на яких молоді українські музиканти виконають різноманітну музику більш, ніж 20 композиторів.

Як виникла ідея цього фестивалю?

Вона з’явилася ще тоді, коли про зиму ніхто не і згадував, а саме влітку. Чому груднева пора? Кінець року — час, коли дуже швидко вечоріє, коли вичерпуються запаси енергії і всі в очікуванні свят. Ми всі в очікуванні миру і змін. Але не в пасивному очікуванні -  змінюємося самі, ініціюємо, діємо...

Однією із наших ініціатив є мистецька спільнота, що пропонує відкриті культурні проекти. Ми розуміємо, що від того, як розвиватиметься культура залежить безліч сфер нашого життя. Культура — це не синонім розваги. Концерти, в тому форматі, який ми пропонуємо - не розважальні події. Мета нашої спільноти інша — ділитися, створювати, напованювати великою цінністю виконавської майтерності, доносити до громади вартісні твори мистецтва. Головним чином, ми орієнтовані на музику. Це “класична” музика, ще відома як академічна, - всі виконавці, що беруть участь у заходах Collegium Musicum - професійні музиканти, ба більше того, мають велике бажання розвиватися і щиро дарувати своє мистецтво.

На фото - камерний оркестр Collegium Musicum, дириґент - Іван Остапович. Гарнізонний храм свв. Петра і Павла

На фото - камерний оркестр Collegium Musicum, дириґент - Іван Остапович. Гарнізонний храм свв. Петра і Павла

За важкий і напружений 2014 рік Collegium зорганізував біля півсотні заходів.

Феномен спільноти в тому, що це все відбулося без будь-якої фінансової підтримки і бюджету. Звісно, із такою підтримкою було б легше і простіше втілити грандіозні і сміливі ідеї, які наразі шикуються у чергу.

Однієї із таких ідей і стала організація фестивалю камерної музики, що і завершить логічно цей рік.

Зимові вечори - загальна афіша концертів

Зимові вечори - загальна афіша концертів

З 19 по 24 грудня — шість вечорів. Шість молодих солістів-віртуозів, струнний камерний оркестр і трохи поезії, а ще понад 20 композиторів, - поряд із західноєвропейскоми класиками є українські.

З Києва приїдуть талановиті музиканти, лауреати міжнародних конкурсів Єлизавета Плужко (фортепіано), Орест Смовж (скрипка), Ігор Єрмак (флейта), Ольга Глінкіна (фортепіано), Назар Стець (контрабас), Дмитро Чоні (фортепіано), Анастасія Друзюк (традиційний вокал).

Орест Смовж — скрипаль-віртуоз, який закінчив Київську консерваторію і зараз навчається у Сінгапурі, дасть кілька сольних концертів, виконавши твори, в тому числі — сучасних українських композиторів Віталія Вишинського і Олега Безбородька, деякі спеціально написані для нього.

Анастасія Друзюк - учениця Ніни Матвієнко, виконуватиме українські народні пісні в обробці Б. Лятошинського (які виконуються досить рідко) та інструментуванні О. Смовжа.

Ще однією родзинкою фестивалю стане вечір контрабасової музики у Львівському академічному театрі імені Леся Курбаса — на контрабасі гратиме Назар Стець. Концерти сольної контрабасової музики майже відсутні в українському культурному просторі.

Традиційним вже стало поєднання музики із поезією. У концерт сольної скрипкової музики за поетичною концепцією включено поезії різних авторів — перекладні і авторські. Їх декламуватимуть актори Катерина Трачук та Ігор Шпильовий.

Учетверте збереться камерний оркестр Collegium Musicum під керівництвом дириґента Івана Остаповича. На завершальному концерті циклу у Львівській філармонії окрестр акомпонуватиме твори Моцарта, Гіндеміта і Лятошинського.

Collegium Musicum грудневими вечорами знову об’єднає мистецтвом у стінах найкращих львівських залів для того, аби ділитися, створювати і змінювати.

Тарас Демко, співзасновник Collegium Musicum, поет, перекладач для Дивись. Інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: