Все про нові тарифи у львівському електротранспорті: чому, коли і скільки

IMG_1703

Вартість проїзду у львівських трамваях і тролейбусах планують підняти до 3 гривень за загальний квиток і 1,5 гривні – за пільговий.

Відповідний проект рішення виконкому Львівської міськради оприлюднений на сайті ЛМР. Вартість, визначена в ЛМР, виявилась значно нижчою за ту, яку обіцяла дирекція комунального підприємства.

Коли подорожчає проїзд

Згідно з проектом рішення, вартість разового загального квитка на весь електротранспорт Львова має зрости до 3 гривень, разового квитка для студентів та учнів – до 1,5 гривні. У документі також вказана планована дата запровадження нового тарифу – 1 вересня 2017 року.

За словами заступника директора з економіки ЛКП «Львівелектротранс» Олексія Зварича, однією з основних причин для підвищення вартості проїзду є зміна тарифу на електроенергію для комунальних підприємств міста. Якщо раніше вона становила 36 ком/кВт, то тепер складає 2,25 коп/кВт.

«Останній раз тариф переглядали у червні 2014 року, — каже Олексій Зварич. — У 2015 році збитки «Львівелектротранс» становили 51 мільйон гривень, у 2016 — 61 мільйон. Якщо ми зараз не введемо економічно обґрунтовані тарифи, то це дорога в нікуди», - розповів Олексій Зварич.

Опитування мешканців

Нагадаємо, в червні дирекція ЛКП «Львівелектротрансу» анонсувала підняття цін на проїзд у львівському електротранспорті. Поїздка, за прогнозами «Львівелектротрансу» мала коштувати 4,5 гривні замість 2 гривень, а вартість пільгового квитка зросте на 1,25 гривні — до 2,25 гривні. Дирекція ЛКП «Львівелектротрансу» свої наміри пояснила тим, що новий тариф буде економічно обґрунтованим.

Згідно з результатами опитування, яке проводило ІА Дивись.info, 34% опитаних проти підняття цін, при цьому 21% опитаних готові платити до 4 гривень, а 17% — готові платити більше лише тоді, коли буде впроваджено е-квиток. Дана вибірка не є репрезентативною через кількість опитаних, втім, тенденції за нею дослідити можна.

Читайте також: Скільки львів’яни готові платити за проїзд в електротранспорті (опитування)

Результати опитування станом на 28 липня

Європейська статистика

До слова, наразі ціни на проїзд у львівському електротранспорті є найнижчими у Європі та серед пострадянських країн. Відносно низькою є також їхня частка у мінімальній зарплаті. Після підняття ціни вагомих змін не буде, ціна разового проїзду у Львові залишиться однією з найнижчих порівняно з Києвом і столицями Європи.

Наразі львів’янин може собі дозволити на 700-800 більше поїздок в трамваї, ніж житель Лондона, Парижа, Берліна та Брюсселя (якщо порівнювати із мінімальною зарплатнею).

Читайте також: Наскільки доступний проїзд у трамваї у Львові та Європі (інфографіка)

Натомість, експерти не прогнозують ще одної хвилі подорожчання проїзду у зв'язку із введенням е-квитка.

«Під час впровадження АСОП(е-квиток) вартість одноразової поїздки на трамваї, тролейбуси і автобуси буде однакова», - розповів Дивись.info Святослав Товстига, голова ГО «За якісний транспорт».

Разом з тим, наразі проект рішення виконкому про підвищення тарифу лише винесений на громадські слухання, які відбудуться 7 серпня о 18:00 у великій сесійній залі ЛМР. Пропозиції та зауваження можна подавати на електронну скриньку: [email protected] до 4 серпня 2017 року.

Підготував Юрій Шумак

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: