2017 рік: успіхи Львівщини і львів'ян

MyCollages (2)

Попри те, що у в Україні ситуація залишається доволі нестабільною, а Львів потопав у смітті, все ж цього року були події та відкриття, що зробили життя городян трохи кращим.

ІА Дивись.info підготувала для Вас події, які варті уваги та такі, якими має запам'ятатися 2017-й рік для львів'ян.

«Бібліотека нового віку»

Вартує уваги також  Центр Митрополита Андрея Шептицького - новітній інформаційно-ресурсний центр та бібліотека, який відкрили 10 вересня цього року.  Він став першою за часи незалежності будівлею, збудованою спеціально для бібліотеки.

Читайте також: Читацький рай: де у Львові можна відвідати унікальну бібліотеку (фоторепортаж)

Будівництво п’ятиповерхової бібліотеки Українського католицького університету (яка є більше, ніж просто бібліотекою) тривало два роки.  Площа Центру Шептицького становить 6027 м2. Та все ж серцем простору є бібліотека, однак разом із нею тут є конференц-зал, навчальні аудиторії, адміністративні приміщення, кав'ярня, дитяча кімната та сувенірна крамничка.

Інфраструктура

Літаємо зі Львова

Цей рік видався насиченим і на відкриття нових авіарейсів у Міжнародному аеропорту «Львів» імені Данила Галицького.

Варто зазначити, що 1 грудня львівський аеропорт зустрів свого «мільйонного» пасажира. Саме така кількість людей скористалась послугами найбільшого у Західній Україні летовища впродовж 2017-го року. 

Читайте також: В аеропорту «Львів» є всі шанси поборотися з «Борисполем» за першість, – Омелян

У літньому сезоні 2017 року карта маршрутів польотів з міжнародного аеропорту «Львів» поповнилася 7 новими напрямками. Серед них: Вроцлав, Каунас, Пула, Тирана, Брешія, Батумі, Тбілісі та італійський лаукост Ernest Aіrlines почав активно відкривати нові рейси.

Читайте також: Першим авіарейсом до Львова з Мілану прибули 102 пасажири

Проїзний квиток на смартфоні

Львів став першим містом в Україні, де цього року було запроваджено безготівковий розрахунок в електротранспорті. З 24 січня 2017 року у Львові розпочала діяти система безготівкового розрахунку в електротранспорті.

Зокрема, для безготівкової оплати за проїзд потрібно завантажити на смартфон мобільний додаток Privat24 і сканувати QR-код, що зображено на спеціальних стикерах у трамваї. Під час поїздки оплачений квиток потрібно закомпостувати. Варто зазначити, що львів'яни активно використовують цю послугу.

Промисловість

Розвиток «зеленої» енергетики

Не менш важливим для Львівщини та й, мабуть, для більшості українців, є розвиток зеленої енергетики, адже відновлювальні джерела енергії - це шлях до української енергетичної незалежності. Львівщина цього року показала успішний приклад розвитку в цьому напрямку. Зокрема, в межах Міжнародного економічного форуму, 26 жовтня, у Яворівському районі запустили нову сонячну електростанцію, потужністю 20 МВт.

Того ж дня, на Львівщині запустили ще один об’єкт альтернативних джерел енергетики – вітрову електростанцію у Старосамбірському районі.

Загальна потужність вітроелектростанції «Старий Самбір-2» становить 20,7 МВт. Якщо порівнювати, то Старосамбірський район споживає лише 9 МВт/за годину. Цей проект був реалізований за сприяння Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), Міжнародної фінансової корпорації та Північної економічної корпорації. Вартість проекту цієї електростанції становить 36 млн євро. Зазначимо, вітрова електростанція розташована у верхів’ї ріки Дністер, в західній частині Старого Самбора, що у 74 км від Львова  та близько 40 км від українсько-польського кордону.

Нові виробництва

За цей рік для люди отримали чимало місць для працевлаштування, зокрема, 30 серпня відкрили першу чергу заводу нових потужностей «Електроконтакт Україна» в Бродах, який стане найбільшим виробничим підрозділом підприємства. Бродівське відділення підприємства затвердили постачальником кабельної продукції для концерну BMW. Варто зазначити, що з відкриттям першої черги створено 1400 робочих місць. Крім цього, вивчається можливість будівництва другої черги, що додатково створить ще 1000 робочих місць.

Окрім цього, 26 жовтня у селі Кожичі Яворівського району відкрили третій завод із виробництва елементів салон та пошиття сидінь для європейських марок автомобілів «Бадер-Аунде», де зможуть працевлаштуватися близько тисячі людей.

На новому виробничому підрозділі шиють чохли для салонів автомобілів зі шкіри та можуть працювати 1000 людей, з середньомісячною заробітною платою 8000 гривень. Додамо, що участь у відкритті цього заводу взяв участь Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів.

Розваги

Кіно у Львові

Львів цього року став майданчиком для зйомок фільмів. Ще ніколи у Львові влітку не знімали стільки фільмів одночасно.

У червні на Львівщині відзняли повнометражний фільм «DZIDZIO Контрабас», який став досить популярним. Зйомки останніх сцен відбувалися у Раковці.

Читайте також: Якщо люди не вміють сміятися над собою, вони не ростуть і не розвиваються, — DZIDZIO про свій фільм (інтерв’ю)

Вже у серпні у Львові стартували зйомки пригодницького фільму, який автори називають комедійним мюзиклом, «Шляхетні волоцюги».

Читайте також: Чому у Львові виник скандал навколо фільму про батярів

Окрім того, у Львові знімали містично-філософський трилер з елементами драми та детективу «13 автобус», «Король Данило» та фільм «Екс».

Найбільша концерт-арена та найбільший на Західній Україні нічний клуб «Малевич»

Є де й «потусити». 19 травня у Львові відкрили найбільший на Західній Україні нічний клуб «Малевич». 3100 квадратних метрів для вечірок, концертів, фестивалів та спортивних змагань. Всередині закладу є дві окремих зали, кожна з яких має свій танцпол та лаунж-зону на 90 і 30 столів. Крім цього є ще 4 vip-зали — 2 них Sky-lounge зі скляними стінами, три барні стійки загальною довжиною 35 метрів, концертний майданчик розраховано на 1 400 людей.

Туристичний маршрут Львовом за допомогою QR-коду

На початку осені у Львові відкрили унікальний інноваційний туристичний маршрут «Вперше у Львові» за книгою Ілька Лемка «Львів понад усе», який стартує біля фонтану Нептуну, що на площі Ринок. Загальна довжина маршруту «Вперше у Львові» – 3,5  км. Таким чином, гості  та мешканці міста можуть за 2-3 години ознайомитись з цікавими пам’ятками міста та дізнатись про них подробиці. Символом львівського маршруту став привітний левчик.

Туристичний маршрут у Львові об’єднує 15 найцікавіших відкриттів та історичних пам’яток міста. Серед них: Ратуша, Катедра, каплиця Боїмів, аптека «Під золотою зіркою», палац Потоцьких, парк Костюшка, Львівський Національний університет ім. Ів. Франка, Оперний театр та пам’ятник Т.Г. Шевченкові, Єзуїтський Костел, Природничий музей, театр ім. Марії Заньковецької, Вірменська церква, музей Пошта, Домініканський собор, пам’ятник Івану Федорову.

«Розумний» львівський маршрут прокладено за допомогою стрілок та спеціальних табличок з QR-кодами, символікою та номерами локацій. Таблички з QR-кодами на маршруті встановлюються безпосередньо біля пам’яток, а стрілки вказують шлях до наступної локації.

Захист тварин

Не забули й про чотирилапих

6 червня, у Львові відкрили перший в Україні Центр адопції безпритульних тварин, де львів'яни, що бажають взяти додому тварину, зручно та швидко в одному місці зможуть знайти інформацію про усіх безпритульних собак та котів міста, а також оформити процедуру «всиновлення».

Додамо, центр працює на базі ЛКП «Лев» у Львові на вул. Промисловій, 56. Тут відвідувачі можуть проглянути базу тварин, які очікують на прилаштування. Потім познайомитися з обраним собакою, піти на прогулянку, звикнути одне до одного та швидко оформити необхідну документацію і забрати нового улюбленця додому.

Для тих, хто поки не готовий взяти собаку додому, але дуже прагне спілкування із чотирилапими, на ЛКП пропонують стати волонтером для вигулу собак, приділяючи тваринам лише кілька годин на добу.

Унікальний ведмежий притулок 

У жовтні на Яворівщині урочисто відкрили ведмежий притулок «Домажир». Це унікальний рекреаційний центр для порятунку бурих ведмедів, що має на меті допомагати ведмедям, забираючи їх із готелів, ресторанів, пересувних зоопарків та цирків для реабілітації та відновлення природнього балансу тварин.

Читайте також: За лаштунками: як живуть ведмеді, звільнені з «рабства» (фото)

У «Домажирі» умови утримання тварин максимально наближені до природних і відповідають фізіологічним та поведінковим потребам тварин. На території притулку є місце для купання, барліг для відпочинку та спеціальні іграшки для розвитку чотирилапих. Кожен ведмідь має свій особистий вольєр площею мінімум 1 тис квадратних метрів.

Спорт

І тут наша область «не пасе задніх». Важливою подією для всіх львів'ян став футбольний матч, який відбувся 11 листопада. Збірна України з футболу вперше за два роки провела матч у Львові. В поєдинку на «Арені Львів» підопічні Андрія Шевченка переграли національну команду Словаччини – 2:1.

Цього року львів'янки сестри Музичук також увійшли в першу десятку списку Міжнародної федерації шахів серед жінок – Анна Музичук (коефіцієнт – 2 582) та її молодша сестра, екс-чемпіонка світу Марія Музичук (2 544), які посідають друге та шосте місця відповідно.

Крім того, львівські представники у національній команді України Ігор Нескорених у Торонто повернулися додому із медалями. Золоту медаль виборов 22-річний Роман Панченко – боєць 25-ї повітряно-десантної бригади Збройних сил України. Він був тяжко поранений у бою під Красним Лиманом — пробиті печінка, селезінка, ушкоджений хребет. Переніс ряд складних операцій, після яких лишився прикутим до інвалідного візка, тепер Роман живе і тренується у Львові разом зі своїм другом Сергієм Калитюком, який так само став учасником української збірної Ігор Нескорених, пройшовши національний відбір.

* * *

Краса врятує світ

Варто гордитися львів'янкою Сніжаною Танчук, яка на конкурсі краси «Miss Grand International 2017», що входить до трійки найкращих конкурсів Планети та за результатами конкурсу, потрапила у ТОП-10 найкрасивіших дівчат світу. Відзначимо, лише 2 представниці із 23-х європейських країн, що брали участь у конкурсі, потрапили до ТОП-10: Україна та Чехія.

Читайте також: Львів’янка, яка вразила промовою на конкурсі краси, розповіла, чому вирішила говорити про війну (фото)

Осередок літератури та інтелекту

«Відстоювання правди у добу пропаганди» – саме така тема 83-го Міжнародного конгресу ПЕН у Львові, який з 17 до 24 вересня в культурну столицю України зібрав літераторів та інтелектуалів із усього світу.

Близько 230 поетів, письменників, журналістів, перекладачів, публіцистів, редакторів та істориків приїхали із 101 країни світу та розмовляли чотирма мовами світу про літературу, свободу слова та творчість.

Довгоочікуваний безвіз

В ніч на 11 червня, Україна офіційно отримала безвізовий режим з країнами Євросоюзу. Це стало великим досягненням не тільки для Львова, а й для всієї України.

Читайте також: Перша ніч безвізу. Репортаж з українсько-польського кордону (фото)

Додамо, за чотири місяці безвізового режиму України із Європейським Союзом за біометричними паспортами до Європи з’їздили майже 300 тисяч українців.

За цей рік народилося ще понад 19 тисяч маленьких львів'ян

Як повідомили в Головному управлінні статистики Львівської області, впродовж січня-вересня 2017 року в області народилось 19039 немовлят, проте це на 7,4% менше порівняно з січнем-вереснем 2016 року.

Найвищий рівень народжуваності був у Турківському та Яворівському районах, найнижчий – у містах Трускавець та Новий Розділ.

Підготувала Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: