Зеленський зустрівся з Байденом у Вільнюсі

ea2ad16ec29002f7bfcb3c9156bc8a11_1689174312_extra_large
Володимир Зеленський та Джо Байден на зустрічі. Фото: ОП

У середу, 12 липня, Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Президентом США Джо Байденом в столиці Литви – Вільнюсі.

Про це повідомив Володимир Зеленський у своєму телеграм-каналі та твіттері.

Зокрема Президент України у своєму наголосив, що зустріч була змістовною та сильною, а також двічі більшою, ніж планувалася. 

«Докладно обговорили ситуацію на передовій, наші можливості, подальшу довгострокову оборонну співпрацю, внутрішні російські процеси з огляду на нещодавні події», – зазначив Зеленський.

Під час розмови Джозеф Байден запевнив, що Сполучені Штати роблять і робитимуть усе, щоб швидше допомагати Україні всім необхідним, скільки це буде потрібно.

Нагадуємо, що 11 та 12 липня у Вільнюсі відбувся саміт Північноатлантичного альянсу (НАТО). Під час цієї події країни G7 (США, Японія, Німеччина, Британія, Франція, Італія, Канада) погоди спільну декларацію щодо підтримки України.

Що передбачають гарантії безпеки у прийнятій декларації?

За словами, керівника Офісу Президента гарантії безпеки включають у себе такі компоненти:

  • Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові оборонно-промислового комплексу (ОПК), навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу.
  • Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. Всі ці принципи були закладені в концепції Kyiv Security Compact групи Расмуссена-Єрмака.
  • Підтримка у притягненні рф до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права. Це означає, що держави-члени G7 повністю підтримують ініціативи Офісу Президента в площинах санкційної політики та правосуддя.
  • Подальша підтримка демократичного розвитку України.

«Важливо, щоб до саміту НАТО у Вашингтоні 2024 року ми перемогли у війні і підписали гарантії безпеки для нашої держави. Вони діятимуть до моменту вступу в НАТО» , - додав Андрій Єрмак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: