Мистецтво для всіх: про культурно-громадський центр «Шелтер Плюс»

3333
Кінотабір Kids Movie Camp, який існує в межах проєкту

Це некомерційна ініціатива, волонтерська організація, заснована у 2002 році. Це одне з небагатьох місць Кривого Рогу, в якому можна знайти концертну залу із сучасним обладнанням, професійну студію звукозапису, аудиторії для тренінгів, репетиційну базу, тренажерну залу й крите футбольне поле. І що важливо, до проекту залучені люди з інвалідністю та діти-сироти.

«Мистецтво, інклюзія, розбудова громад» — про це говорили кінопродюсер Роман Морозов та режисерка Євгенія Морозова-Попова на Unlock Ukraine 2023 у Львові. Дивись.info розповідає про їхній проєкт, ціль якого — залучення до мистецької діяльності людей з інвалідністю.

Роман Морозов на Unlock Ukraine 2023, Дивись.info
Євгенія Морозова-Попова на Unlock Ukraine 2023, Дивись.info

Історія проекту

Команда центру формувалася з 1996 року, і починалася у літніх таборах «Злачні пажиті». 2001-го року було зареєстровано однойменний благодійний фонд. З 2002 року у міській школі № 46 почав працювати підлітковий центр ШELTER. Юлій та Роман Морозови, а також їх сестра Олеся були одними з засновників цього місця. Згодом він обзавівся власним офісом з концертною залою та кімнатами для тренінгів.

У 2004 році центр отримав нідерландський грант, згодом також переміг у конкурсі Канадського фонду співробітництва та ін. У 2005 році ШELTER+ почав утверджуватися як міський концертний майданчик. У 2006 році були започатковані щотижневі тренінгові групи, центр сфокусувався на різних вікових групах. Було здійснено перший піший похід у Крим. Підрозділом центру став ХФК «Пенуел», який згодом став чемпіоном Кривого Рогу. Було відкрито футбольний майданчик.

Протягом наступних років до дитячих проєктів було залучено в середньому 30 волонтерів та 150 дітей щосуботи. До різноманітних проєктів були залучені волонтери з Канади та Корпусу миру[. У 2007 році були започатковані Фотоквести; масштабний 5-денний Соціальний Похід через все місто був зареєстрований «Книгою рекордів України», тімбілдінги для волонтерів (пізніше — виїзні), турніри з міні-футболу для вихованців інтернатів та дитячих будинків.

У 2008 році почала працювати власна студія звукозапису центру. Першим альбомом став «Намалюй мене» гурту «Аніма». Було проведено змагання для молодих музичних гуртів.

ШELTER+ почав співпрацювати з фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA, Wiz-Art та «Відкрита ніч».

Проєкт «Майстерня сучасних можливостей» навчає підлітків журналістиці, мистецтву та основам бізнесу. Представники центру активно беруть участь у наукових конференціях, зокрема TEDxKyiv, Платформа. Свідомо, Greencubator.

У 2014 році на вулицях міста щотижня проводилися концерти, були проведені Різдвяні вертепи. На честь десятиліття центру було проведено концерт за участю гуртів «Теярем» (Дніпропетровськ), «Шепіт Нагваля» (Кривий Ріг), «Гапочка» (Київ), «Brunettes Shoot Blondes» (Київ-Кривий Ріг).

фото: учасники проекту

Проєкти

Постійні:
  • Дитячий клуб розвитку і розваг «Схованка»
  • Волонтерська платформа «Компас»
  • Християнський футбольний клуб «Пенуел»
  • «Пакет добра»
  • Благодійна веломайстерня «Ровер»
Завершені:
  • Дитячий ШELTER+
  • T-ШELTER
  • Майстерня Сучасних Можливостей
  • Турнір Дворових Команд
  • Різдвяний Вертеп
  • Музика без кордонів
  • Дружба без обмежень
  • Криворізький Фотоквест

Що важливо, до проєкту залучені люди з інвалідністю та діти-сироти. Творичими колективами вони подорожують містами України. Станом на сьогодні театральні трупи проєкту побували в Маріуполі, Києві та Львові. Для багатьох з них ці поїздки були можливістю не тільки проявити себе у мистецтві, але й подорожувати Україною. Для переміщення організатори використовували інклюзивні потяги, у які без перешкод можуть порапити люди на кріслах колісних.

фото: презентація проєкту на Unlock Ukraine 2023, Дивись.info

Про культурно-громадський ценрт «Шелтер Плюс»

Це приклад некомерційної інституції в провінційному місті, яка з 2002 року поєднує в собі численні довготермінові і разові проекти в сфері мистецтва, спорту, громадянської освіти. ШELTER+ працює з різними віковими групами, але робить фокус на молодому поколінні, допомагаючи дітям, підліткам і молоді зростати цілісними особистостями, які живуть свідомим життям і керуються загально-християнськими принципами.

Довідка

Мета ідеатону – спільними зусиллями вимислити Україну, у якій ми прагнемо жити, (пере)віднайти інклюзивний простір у містах, селах і громадах та започаткувати нові партнерства. Подія тривавала два з половиною дні. Українські та іноземні учасн_ці ділилися ідеями та досвідом повоєнного відновлення, збереження пам’яті й переосмислення травми, а також разом розробляли нові рішення.

Організатори ідеатону – Міжнародний фонд «Відродження» та «Празький Центр громадянського суспільства». 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: