«Якщо зі 100 дітей у школі залишаться 5, це все не дарма», або Як в Дрогобичі вчать велоспорту

381364111_986999845720236_8627491002143838865_n
Вихованці Сдюшор з велоспорту "Медик" на чемпіонаті України. Фото: зі сторінки школи

На чемпіонаті України із велоспорту на відкритому треку, який пройшов у Києві, спортсмени із Дрогобича вибороли вісім медалей. Ідеться про чотирьох вихованців спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву «Медик», котрі взяли участь у цих змаганнях.

ІА Дивись.info поспілкувалась із директором велошколи Павлом Поповичем. Про історію закладу та те, як там тренують майбутніх чемпіонів, — у розмові нижче.

На чемпіонаті, який завершився у столиці України 24 вересня, дрогобицькі велосипедисти здобули вісім нагород. В останніх офіційних трекових змаганнях цього сезону виступили четверо вихованців СДЮШОР «Медик».

  • Анастасія Сатурова виборола перше місце у командному спринті та командній гонці переслідування, а також спортсменка здобула друге місце у спринті та омніумі (замінив індивідуальні гонки переслідування - Ред.).
  • Артур Стеців здобув пальму першості у командній гонці переслідування, а також третє місце у спринті.
  • Назар Павич та Максим Венгрин завоювали третє місце у командній гонці переслідування.
Фото з чемпіонату України з велоспорту на відкритому треку, в якому брали участь дрогобицькі спортсмени. Джерело: СДЮШОР «Медик»

Як розповідає Павло Попович, за підсумками сезону нинішнього року у доробку вихованців велошколи, що в Дрогобичі, вже є 80 медалей різного ґатунку: 20 золотих, 28 срібних і 32 бронзові.

Пів століття історії

Велошколі у Дрогобичі вже близько пів сотні років. Її історія бере початок з 1974 року. Нині тут навчаються більш ніж 50 вихованців — школярі та студенти.

Директор спеціалізованого закладу пояснює: у березні 49 років тому профспілка медичних працівників міста стали її фундаторами.

«Засновником і першим директором школи став Ігор Романишин, Заслужений тренер України. Тоді працівники зобов'язались фінансувати діяльність школи, яка на той час діяла як гурток. Так починалась історія "Медика"», — розповідає Павло Попович.

Так, з часом гурток «розрісся» до школи, а вже 2000 року заклад отримав звання спеціалізованого. Це свідчить про найвищий рівень, де готують спортсменів до збірної України та майбутніх учасників Олімпійських ігор.

«Задля такого звання школа мала відповідати 12-ом критеріям і, на щастя, ми цього досягли. Нинішній рік видався врожайним: від 2023-го наші вихованці вже вибороли 80 медалей на чемпіонатах України та всеукраїнських змаганнях. Вважаю, що це дуже гарні результати, тож думаю, що школу нам вдається утримувати на досить високому рівні», — радіє чоловік.

«Дитина завжди має право спробувати»

Павло Попович вже 15 років обіймає посаду директора велошколи Дрогобича, у нього є заступник, а також веломеханік. Співрозмовник каже, що останній робить справжні дива із велосипедами. Окрім цього, дітей готують шестеро тренерів-викладачів із велоспорту. Як правило, у кожного з них є досвід у змаганнях із цього виду спорту.

Навчання у СДЮШОР «Медик» є безкоштовним, а досягти успіхів у велоспорті може кожен, у кого є таке бажання. Павло говорить, що запрошують до себе через оголошення, які публікують в соцмережах чи навіть заявки, які пишуть від руки та розклеюють на вулицях.

«Ми пишемо оголошення та запрошуємо до велошколи усіх охочих. Коли ми збираємось на нараду, то кажемо: "Якщо зі 100 дітей з вулиці, котрі зловживають алкоголем чи наркотиками, ми "заберемо" п'ятьох, то вже варто працювати», — ділиться директор.

Павло Попович зізнається: у школі намагаються надихнути вихованців і головне — дати можливість обирати те, чим хоче займатись дитина.

«Ми не відмовляємо нікому, бо дитина має право спробувати себе і в боксі, і у плаванні, велоспорті, і у футболі. Вона може розчаруватись, набити синці, а може на чомусь зупинитись. Буває, що хтось пів року позаймався та кидає. Ми не робимо із цього трагедії, не сваримось. Дитина має себе знайти у чомусь. Таким і є принцип відбору. Часто-густо, коли їду на роботу чи додому, бачу підлітків, які їздять на велосипеді. Зупиняюсь, перепрошую, що турбую, і пропоную спробувати себе у нашій школі», — розповідає наш очільник «Медика».

Найкращий вік для початку занять, говорить чоловік, є 12 років. А, втім, в школі дають шанс і молодшим діткам.

Додає: якщо такі дітки вирішують себе спробувати у велоспорті, у школі їм дають можливість пересісти на професійний велосипед і спробувати себе у цьому. Павло Попович пояснює: практично всі з дитинства опановують двоколісний, та не всі вміють їздити за його кермом безпечно.

«Батьки, знаєте, часто кажуть, нібито велоспорт — це дуже ризиковано. З чимось погоджуюсь, але ризик того, що дитина травмується під час занять із тренером у школі є набагато нижчим, ніж коли вона маневрує вулицями без шолома»? — риторично відповідає співрозмовник.

З наймолодшими вихованцями працює тренер-викладач та майстер спорту Анастасія Дуб. Також їм допомагає відточити майстерність старший тренер-викладач Володимир Савчин.

Колектив школи робить все можливе, аби практично все фінансувати власними силами, наприклад, поїздки на змагання, аби зайвий раз не навантажувати сімейний бюджет. За інвентар, до слова, також не потрібно доплачувати.

Нині в «Медикові» продовжують тренуватись семеро вихованців, які брали участь у чемпіонатах світу: Ігор Кисилиця, Володимир Білека, Ярослав Попович, Олег Соломко, Святослав Лупіцький та Ярослав Паращак.

Нагадуємо, за даними обласної федерації велосипедного спорту, 2021 року спортсмени Львівщини вибороли понад 800 медалей на офіційних змаганнях національного рівня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: