Індивідуальність сама виявиться, коли майстер визріє: про художника-монументаліста Михайла Бойчука

IMG_20231030_112728
Михайло Бойчук. Фото: з відкритих джерел

Михайло Бойчук – художник «Розстріляного Відродження», який сформував власний художній стиль на основі давніх українських традицій. Він вважається основоположником монументалізму в українському мистецтві ХХ століття.

Сьогодні, 30 жовтня, минає 141 рік від дня народження художника. З цієї нагоди ІА Дивись.info пропонує пригадати цікаві факти з біографії Михайла Бойчука.

Його талант помітив місцевий вчитель, а почав розвивати Панькевич

30 жовтня 1882 року в селищі Романівка, що на Тернопільщині, в сім’ї рільника Лева та Ганни Бойчуків народився син. Його назвали Михайло. В родині усього було семеро дітей.

Михайло Бойчук "Автопортрет", 1910 р. (папір, олівець. ЛНГМ. Фото з art.lviv-online.com

Пізніше, коли Михайлу вже виповнилося двадцять шість, у 1907 році, його матір померла. Згодом батько одружився вдруге та мав ще двох дітей від іншого шлюбу.

У дитинстві Михайло любив малювати. Одного разу його сільський вчитель подав оголошення в газету «Діло» про свого талановитого учня. Його побачив український художник Юліан Панькевич, який прийняв хлопця навчатися у своїй студії. Так, у 1898 року Михайло Бойчук приїхав до Львова, щоб опанувати мистецтво в малярській школі. Тут він зосередився  на сакральному мистецтві та писав ікони.

Далі Бойчук продовжив свою освіту у Відні, де навчався в Академії мистецтв. Після цього ще 5 років він провчився в Краківській академії мистецтв, а згодом – в Мюнхенській. Крім того, художник деякий час також навчався в Парижі, де сформував неовізантійську школу.

Цікаво, що під час навчання за кордоном його фінансово підтримували Митрополит Андрей Шептицький та Наукове товариство імені Тараса Шевченка.

Михайло Бойчук "Тайна вечеря", 1911 рік (дерево, темпера, олія). НМЛ. Фото: art.lviv-online.com
Михайло Бойчук "Пророк Ілля". Фото: wikiart.org

Париж – неовізантизм – Львів

У 1908 році митець приїздив до Парижа. Тут він навчався у французького художника-символіста Поля Серюзьє. Тоді митець намагався сформувати власний стиль у творчості за допомогою вивчення картин відомих світових художників, як-от: Поля Сезанна, П’єра-Огуста  Ренуара, Пабло Пікассо.

«Не бійтеся втратити свою індивідуальність. Хто краще працює, до того приглядайтесь. Не треба боятись запозичувати у іншого, треба намагатися зробити краще. Індивідуальність сама виявиться, коли майстер визріє…»

– зазначав пізніше Михайло Бойчук своїм учням.

У 1909 році він започаткував неовізантійську школу «Renovation Byzantine» в Парижі. Учасниками школи були різні митці, як-от: Микола Касперович, Антоні Бушек, Софія Бодуен де Куртене, Софія Сегно, Софія Налепінська, Гелена Шрам, Яніна Леваковська тощо. Художники зверталися до традицій Візантійського мистецтва та мистецтва Київської русі. Зокрема відроджували монументалізм. Таким чином свої перші роботи митці показали паризькому салоні у 1910 році під назвою «Відродження візантійського мистецтва».

Крім того, у цей період свого життя (а саме – в 1910-11 рр.) він також відвідав Італію. Під час подорожі його особливо зацікавили твори Раннього Відродження. Так, художник переосмислив різні напрямки в мистецтві та вирішив, що потрібно орієнтувати на давні зразки та вплітати їх в модерність.

Михайло Бойчук " Двоє під яблунею", 1910 р. (дошка, олія). ЛНГМ. Фото з art.lviv-online.com

У 1912 році Михайло Бойчук повернувся до Львова. Тут він долучився до реставрації низки храмів. Зокрема розписував монастир Василіянок у селищі Словіта, що на Львівщині, у місті Ярославі (тепер – Польща), каплицю «Дяківської бурси» у Львові, а також відновлював ікони в Національному музеї імені Андрея Шептицького.

У Парижі він познайомився, а згодом одружився, зі своєю першою дружиною – Софією Налепинською. Вона також була художницею, яка займалася графікою. Згодом вона на базі Української академії мистецтв створила власну школу гравюри. В подружжя був син Петро. Однак Софія та Михайло не змогли зберегти шлюб та розлучилися.

Другою дружиною митця стала Алла Гербурт. Пара познайомилася у Харкові, коли Бойчук там перебував 1934–1935 роках. Однак вони так і не одружилися через арешт митця радянською владою.

Варто зазначити, що з початком Першої світової війни художника разом з братом Тимком мобілізовують до армії. Їх Російська імперія заслала у віддаленні райони – на Уральськ і Арзамас. Там Михайло перебував з 1914 по 1917 рік.

Бойчукісти та відродження українського монументалізму

У 1917 році в Києві заснували Українську академію мистецтв. Тоді Михайло Бойчук повернувся на Батьківщину, тому одразу приєднався до її формування. Зокрема його обрали професором академії.

Читайте також Засновник Української академії мистецтв: про життя художника Михайла Жука

Фундатори Української академії мистецтва. Стоять на фото: Мурашко, Нарбут, Василь Кричевський (зліва направо). Сидять: Бурачек, Федір Кричевський, Михайло Бойчук та Михайло Жук (зліва направо). Фото: вікіпедія

У Києві митець долучився до реставрації Софійського собору. Він запропонував власний метод збереження давніх розписів – закріплення фресок у хрещальній храму. Також  відновлював фрескові розписи в Успенському соборі Єлецького монастиря в Чернігові.

Крім того, Михайло Бойчук долучився до розпису таких будівель, як-от: Луцькі казарми та оперний театр в Києві, Харківський оперний театр, санаторій ім. ВУЦВК на Хаджибейському лимані в Одесі тощо.

Також художник працював у напрямку графіки. З цього періоду його творчості відомими творами є: тематичні плакати («Шевченківське свято» та «Несіть подарунки Червоній Армії», 1920 р.); обкладинки для Товариства прихильників українського письменства і науки у Львові (початок ХХ ст.) та для видавництва «Січ» (1918 р.); ескізи до гобелена (стінного килима) «Обжинки» (1935 р.); різноманітні портрети тощо.

Читайте також Український художник з душею січового стрільця: про творчий шлях Осипа Куриласа

 Екслібрис(1925 р.) та "Шевченківське свято" (1920 р.) Михайла Бойчука. Колаж: ІА Дивись.info, роботи з wikiart.org

Особливим періодом діяльності Михайла Бойчука було заснування у 1925 році Асоціацію революційного мистецтва України. Адже тоді він зміг об’єднати навколо своїх ідей учнів – так званих бойчукістів. Художники цього угрупування не хотіли творити в межах  постулатів радянського мистецтва, а бажали орієнтуватися на давні самобутні українські зразки. Серед відомих учнів Бойчука були такі митці як: Іван Падалко, Антоніна Іванова, Микола  Базилєв, Володимир Бондаренко, Оксана Павленко, Кирило Гвоздик, Віра Кутинська, Василь Седляр, Микола Рокицький, Григорій Комар, Петро Сабадиш, Лідія Логвинська та інші.

«Ми повинні бути щасливі з того, що переживаємо початок весни мистецтва – нас мало, але ми знаємо, що прийде літо», – підкреслював Михайло Бойчук своїм учням.

Розстріл та знищення робіт

Зі створенням Асоціації революційного мистецтва України Бойчук стикається з нерозумінням його ідей в Києві. Оскільки радянська влада пропагувала свої канони в мистецтві, тому перешкоджала втілювати «інші» прояви творчості.

Так, з 1931 році Бойчук викладав у Ленінградській академії мистецтв, а через рік приїхав до Харкова, де деякий час займався творчою діяльністю. Але недовго. Вже 25 листопада 1936 року НКВС заарештував Михайла Бойчука та звинуватив у злочинних діях проти СРСР. 13 липня 1937 року в Києві радянська влада розстріляла художника. Опісля багато творів митця було знищено. Так, спадщина Бойчука залишалася маловідомою довгий час.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Крім того, в межах проєкту «Декомунізація Львова» ІА Дивись.info розповідає містянам про видатних українців та історичні явища, на чию честь перейменували вулиці, що колись носили «радянські назви». Про це детальніше читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: