Як розпочати кар'єру в IT

78
ілюстративне фото з відкритих джерел

Україна є одним з найбільших ринків IT-фахівців. Українські розробники і фахівці дуже високо цінуються на світовому ринку, особливо в країнах Європи і США. Їх досвід, знання, вміння і навички викликають інтерес у великих компаній зі світовим ім'ям.

Як розпочати кар'єру в IT — про це на «Youth Speak Forum» 2023 у Львові говорили newsoft Володимир Ткач та Олег Рошка.

фото: Володимир Ткач та Олег Рошка

Більшість айтівців не мають вищої освіти

Навчання в IT-сфері слід розпочинати з вибору напряму. Якщо ви вирішили стати програмістом, тоді дізнайтеся більше про цю спеціальність, які бувають мови програмування, в яких сферах вони застосовуються, що входить до обов'язків програміста. Після цього варто вирішувати, куди піти вчитися на програміста, це може бути:

  • університет, коледж;
  • курси програмування;
  • навчання з ментором чи репетитором;
  • самостійне онлайн навчання.

«Більшість айтівців не мають вищої освіти, вони навчалися самостійно за підручниками, відео, офіційною документацією. При працевлаштуванні важливий не диплом, а рівень знань та досвід розробки», - зауважує Олег Рошка.

З чого почати?

На вивчення мови програмування з нуля може знадобитися від пів року до кількох років при регулярних заняттях від 3 до 5 годин на день. Але IT - це необов'язково програмування, новачки без досвіду можуть розпочати навчання у таких напрямках:

  • копірайтинг;
  • SEO оптимізація сайтів;
  • UI/UX дизайн;
  • верстка сайтів;
  • розробка сайтів;
  • тестування програмного забезпечення;
  • PPC маркетинг;
  • аналітика та візуалізація даних.

«Перед вибором напряму навчання подивіться на сайтах Freelancehunt, DOU, Fiverr, які фахівці найбільш потрібні або які проєкти найчастіше розміщують замовники. Також варто проаналізувати конкуренцію, скільки спеціалістів претендує на певну вакансію», - радить Володимир Ткач.

ілюстративне фото з відкритих джерел

IT напрямки для початківців

Копірайтинг

Копірайтинг – це написання текстів для сайтів, інтернет-магазинів, соцмереж, сценаріїв для відео тощо. Новачки без досвіду можуть почати з рерайту статей, щоправда, за це платять значно менше, ніж за написання якісної авторської статті.

Щоб стати копірайтером потрібно вміти:

  • ясно висловлювати свої думки,
  • складати план статті,
  • грамотно писати тексти,
  • включати необхідні ключові слова.

«Копірайтер може працювати в офісі або дистанційно. Якщо ви влаштовуєтеся на роботу в компанію, тоді, швидше за все, до ваших обов'язків входитиме не просто написання текстів, а ще й розміщення їх на сайті. І тут потрібно вміти форматувати текст. Це робиться через систему керування контентом, вона чимось схожа на MS Word», - пояснє Олег Рошка.

Якщо в команді немає дизайнера, вам доведеться самостійно підбирати зображення, обрізати їх, компонувати. Для цього потрібно вміти працювати в графічних редакторах, наприклад, Фотошоп.

SEO оптимізація сайтів

SEO оптимізатор робить так, щоб сайт знаходився якомога вище в пошуковій видачі. До обов'язків SEO оптимізатора входить аудит сайту, виявлення помилок, збирання семантичного ядра, складання контент плану, оптимізація заголовків, текстів, нарощування посилань на сайт.

«Для того, щоб стати SEO оптимізатором не потрібно купувати курси, тому що інформація швидко застаріває. Найкраще відвідувати SEO конференції (На Захід, WhiteHatLinks), читати SEO пабліки, дивитися доповіді на Youtube», - рекомендує Олег Рошка.

Добре, якщо ви маєте власний сайт, на якому можна проводити різні експерименти. Більшість SEO фахівців вивчилися саме на своїх чи клієнтських сайтах.

Хороші SEO фахівці заробляють на аудитах і просуванні сайтів. У цьому їм необов'язково знати програмування, хоча бажано для автоматизації деяких процесів.

UI/UX дизайн

UI/UX дизайнери проєктують інтерфейси сайтів чи мобільних додатків. Саме вони продумують як виглядатиме сайт і наскільки зручно буде ним користуватися.

Щоб стати UI/UX дизайнером потрібно мати креативне мислення, знати графічні редактори, наприклад Photoshop, Illustrator, Figma та інших.

Якщо ви знатимете Photoshop та Illustrator ви зможете працювати не тільки UI/UX дизайнером, а й графічним дизайнером, зможете створювати логотипи, банери, брошури, рекламу, оформлювати сторінки в соцмережах тощо.

«Вивчитися на дизайнера можна на онлайн або офлайн курсах, з відеоуроків в інтернеті. Також важливо читати літературу з дизайну, підписатись на соцмережі популярних дизайнерів, стежити за трендами на сайтах Behance, Dribbble, Pinterest та ін», - пояснює Володимир Ткач.

Верстка сайтів

Frontend розробник або верстальник переводить намальований дизайн сайту в код. Для роботи необхідно вивчити HTML, CSS, Javascript та інші технології. Навчатися можна на курсах, по підручниках, безкоштовних відео в Youtube.

Розробка сайтів

Розробляти сайти можна на PHP, Python, фреймворках – у цих випадках потрібно знати відповідні мови програмування та інші технології розробки. Але новачкам простіше навчитися розробляти сайти на CMS WordPress, Joomla, OpenCart та інших.

CMS - це вже готова платформа, де є всі необхідні функції. Зробити сайт на цих CMS можна навіть без знання програмування, але знадобляться мінімальні знання HTML та CSS.

«Wordpress - це найпопулярніша у світі CMS, тому в інтернеті багато безкоштовної інформації щодо встановлення та налаштування системи. Вивчивши WordPress, ви зможете робити на замовлення прості сайти, блоги, візитки», - розповідає Олег Рошка.

Тестування програмного забезпечення

Тестувальник займається виявленням помилок у програмному забезпеченні, на сайтах та додатках, проводить різні тести та складає звіти. Просунутий тестувальник повинен знати мови програмування для автоматизованих тестів. Вивчитись на тестувальника можна за кілька місяців, для цього є підручники, безкоштовні відео, платні курси.

PPC маркетинг

PPC фахівець займається розміщенням платної реклами в Google, Facebook та на інших майданчиках. Простіше кажучи, він приводить клієнтів чи покупців на сайти, інтернет-магазини, соцмережі. Вивчивши PPC маркетинг, ви зможете налаштовувати контекстну рекламу своїм клієнтам або можете рекламувати свої послуги та продавати власні товари.

«Початківцям слід вивчити рекламні кабінети Google Ads та Ads Manager Facebook, правила розміщення рекламних оголошень. У Youtube можна знайти відео з покроковим налаштуванням реклами. Додатково PPC фахівцям потрібно читати літературу з маркетингу, продажу, психології, аналітики», - зазначає Володимир Ткач.

Аналітика та візуалізація даних

Бізнес-аналітик займається аналізом та візуалізацією даних. Це допомагає бізнесу виявити закономірності, поточний стан справ та спрогнозувати точки росту. У своїй роботі бізнес-аналітики використовують мову програмування SQL та спеціальний софт Power BI, Tableau. Стати бізнес-аналітиком можна за кілька місяців, для цього потрібно самостійно вивчити інформацію з офіційного сайту Microsoft або записатися на курс Power BI.

Програмування

Існують різні мови програмування, для створення сайтів частіше використовують PHP, Javascript, для створення додатків JAVA або GO, для розробки ігор C++, C#. Тому спочатку слід визначитися, чим ви плануєте займатися, а вже потім вирішувати, яку мову програмування краще вчити.

Для працевлаштування потрібно знати не тільки мову програмування, а й інші технології, наприклад для розробки сайтів, потрібні знання PHP, Javascript, HTML, CSS, фреймворки, бази даних і т.д.

Подивіться вакансії та вимоги до кандидатів, там зазвичай зазначено, що потрібно знати під час працевлаштування на певну посаду.

«Ви можете на Youtube знайти уроки програмування для новачків, подивитися одне-два відео, обов'язково спробуйте повторити все на практиці. Таким чином ви зрозумієте, виходить у вас чи ні, подобається вам це чи ні», - додає Роман Рошка.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Що потрібно для старту кар'єри в IT

Щоб стати айтівцем необхідно мати базові або просунуті навички роботи з комп'ютером, інакше навчання буде даватися дуже складно. Обов'язково потрібно знати англійську мову, тому що документація, інструкції здебільшого англійською.

Математика знадобиться для розробників ігор, програмного забезпечення, штучного інтелекту, аналітиків.

Також для айтівців важливо вміти логічно мислити та мати розвинену уяву. Людям, які звикли все життя вчитися, буде легше розпочати навчання у IT сфері, навіть у 40 чи 50 років. Якщо ви вчитися не звикли, вам буде складно самостійно стати IT фахівцем, тому що мозок гірше засвоюватиме нову інформацію.

Довідка

Youth Speak Forum – це щорічна молодіжна подія, спрямована на популяризацію можливостей для молоді України у комерційному, державному та громадському секторах.

Подія пропонує учасникам:

  • можливість обговорити важливі теми у сферах підприємництва, громадського та державного секторів, а також волонтерства;
  • відвідати платформу для зустрічі людей різних професій і інтересів з метою спільного обговорення актуальних питань та знаходження шляхів подолання викликів, що постають перед молоддю;
  • взяти участь у заходах, які допоможуть розвинути їхні навички та знання в галузі підприємництва, соціальних ініціатив, громадських проектів та багато інших;
  • перспективу налагодити цінні контакти, знайти нових друзів та бізнес-партнерів.

На заході молоді люди України мали змогу послухати лекції на теми світових бізнес-трендів, ментального здоров'я під час війни, інклюзивності, толернтності, фінансової грамотності та важливості розвитку культури. Після лекцій була можливість обговорення питань із фахівцями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: