Квіти, як і люди – живі: про художницю Катерину Білокур, якою захоплювався Пікассо

image (29)
Катерина Білокур та її картина "Квіти за тином". Колаж: ІА Дивись.info

Катерина Білокур – українська художниця, картинами якої захоплювався Пабло Пікассо. Хоча вона не мала освіти та майже усе своє життя прожила у рідному селищі, однак це не завадило їй сформувати власний творчий стиль та стати відомою представницею «наївного мистецтва».

Сьогодні, 7 грудня, минає 123 роки від дня народження Катерини Білокур. ІА Дивись. іnfo пропонує згадати цікаві факти про життя художниці.

Батьки не дозволили навчатися та забороняли малювати 

Катерина Білокур народилася 7 грудня 1900 року в селі Богданівка, яке належало тоді до Полтавської губернії. Сім’я художниці не була бідною, однак її батьки вирішили, що не будуть віддавати дочку до школи, щоб зекономити на одязі. Таким чином, вона не мала середньої освіти, а писати та читати навчилася вдома.

Ще з дитинства Білокур цікавилася малюванням. Однак вона навіть не мала фарб та полотна для цього. Тому перші проби в образотворчому мистецтві виконала вуглинками на дошках та палицею на вологій стежці після дощу. 

Крім того, вже в старшому віці її батьки суворо забороняли малювати. Вони вважали, що таке заняття відволікало доньку від домашніх справ по господарству. 

Родина також обвинувачувала Катерину, що саме через її захоплення до неї ніхто не святається, і вона досі не одружена. Тому усе життя художниця конфліктувала зі своє сім’єю, яка не підтримувала її покликання.

Одного разу в 1924 році Білокур навіть намагалася вкоротити собі віку через заборону. Дівчина пішла в річку топитись та вже увійшла у воді по пояс. Однак матір вчасно помітила наміри доньки і врятувала її. 

Протягом життя художниці цей випадок дався взнаки. Адже тоді вона сильно застудилася в холодній воді, після чого довго відходила як морально, так і фізично. Пізніше Катерина Білокур матиме проблеми зі здоров’ям.

Крім того, після спроби самогубства батьки трохи змирилися зі заняттям доньки. Хоча з криками, але вони дозволи її малювати.

Катерина Білокур. Фото: Фейсбук-сторінка музею-садиба художниці

Виготовляла пензлі та фарби для малювання самостійно

Художниця робила пензлі з котячої шерсті, а фарби — з природних барвників. Також вона самостійно ґрунтувала полотна та оправляла їх в раму. 

Катерина Білокур мала лише одну раму, тому кожне полотно після створення картини потрібно було знімати. Такий спосіб художниця використовувала подібно до вишивання, чим вона також часто займалася.

Родич та сусід мисткині Микита Тонконог заснував в селі драматичний гурток. Тоді Катерина Білокур малювала декорації до вистав, а також грала в деяких постановках цього аматорського театру. 

Читайте також Олександр Архипенко: скульптор, який дав початок змінним білбордам

Будинок, де жила Катерина Білокур. Сьогодні - музей-садиба художниці. Фото: Фейсбук-сторінка музею

Надіслала клаптик своєї картини відомій співачці

Ще в 1928 році Катерина Білокур намагалася вступити на навчання до Миргородської технікому художньої кераміки. Проте талановитій мисткині відмовили, адже вона не мала атестату про закінчення школи.

Тоді художниця принесла дві свої картини на папері. У відчаї вона повернулася додому пішки з Миргорода.

У 1940 році Білокур почула по радіо пісню української оперної співачки Оксани Петрусенко. Художниці сподобалося виконання, і вона надіслала їй листа з клаптиком своєї картини. 

Згодом Петрусенко отримала листа та була вражена малюнком. Вона показала частинку картини  своїм знайомим: Павлові Тичині та Василю Касьянову. Вони вирішили відшукати художницю.

До теми Наталія Кобринська: засновниця першого українського руху за права жінок

Оксана Петрусенко (ліворуч) та Катерина Білокур (праворуч). Колаж: ІА Дивись.info

До Богданівки приїхав представник будинку народної творчості Володимир Хитько. А вже в 1940 році відбулася перша виставка Катерини Білокур в Полтавському будинку народної творчості. Там було представлено 11 картин художниці. 

Крім того, знайомство з представниками мистецтва відкриває перед Білокур нові можливості. Вона стала членкинею Спілки художників України, а її картини купили мистецтвознавці. 

У 1954 році картини Білокур потрапили на виставку до Парижа. Саме там три її роботи («Берізка», «Цар-Колос» та «Колгоспне поле») помітив Пабло Пікассо. Відомого художника надзвичайно вразили роботи Катерини Білокур. Він порівняв її творчий стиль з іншою представницею наївного мистецттва Серафіною Луї. Крім того.

Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ, - сказав Пабло

Картина Катерини Білокур Цар-Колос». Фото: Національний музей українського народного декоративного мистецтва

Не рвала квітів, бо вважала, що вони мають душу

Катерина Білокур ніколи не зривала квіти, бо говорила: «Квіти, як і люди, – живі, мають душу! А зірвана квітка – вже не квітка». Тому квіти «оживали» на полотнах її картин. 

Художниця мала власний творчий стиль. На її мистецьких роботах здебільшого зображені квіти, які вирізняються різноманіттям барв та форм. Тут вони, немов з казкового світу, випромінюють особливе сяйво та гармонію. 

У творчому доробку мисткині є понад 80 картин, серед них відомі:

  • «Квіти за тином»;
  • «Богданівські яблука»;
  • «Бурячок»;
  • «Сніданок»;
  • «Кавун, морква, квіти»;
  • «Квіти на блакитному тлі»;
  • «Квіти ввечері».

Катерина Білокур усе життя наполегливо прагнула займатися тим, від чого «раділо» її серце. Тому попри всі перешкоди, вона малювала картини. 

Померла художниця 10 червня 1961 році. Сьогодні в її рідній домівці можна відвідати музей-садибу, а в Яготині, що на Київщині розміщений пам’ятник художниці.

Будинок, де жила Катерина Білокур. Фото: сторінка музей-садиби у Фейсбуці

ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: