Як бути «eco-friendly»

мприотль
фото: з відкритих джерел

Екотовари стають популярними у сучасному світі, як і культура усвідомлення власного впливу на навколишнє середовище. Прагнення зробити відповідальний вибір продуктів, що мають мінімальний вплив на довкілля, — новий тренд сьогодення.

Як стати «eco-friendly» на Demo Day програми Impact Business у Львові підняв Максим Кулік — засновник бренду «kint».

фото: Максим Кулік, Дивись.info

Що таке екологічна усвідомленість

Екологічна усвідомленість, або екосвідомість, є поняттям багатокомпонентним. Проявляється по-різному: тут і сортування сміття, і життя в стилі Zero Waste, коли кількість відходів скорочується до можливого мінімуму, і відмова від непотрібних, часто імпульсивних покупок, і вибір альтернативних джерел енергії та багато іншого. В основі всього цього лежить, перш за все, турбота про навколишнє середовище. І вона завжди за замовчуванням в фокусі уваги.

«Інакше кажучи, екосвідома людина кожне рішення пропускає через свій певний звід правил і вимог, розуміючи, як воно вплине на природу. Це не так вже й складно, якщо почати, а після увійде в звичку», - розповідає Максим.

фото: з відкритих джерел

Як стати екосвідомою людиною

Просто почати. І робити це поступово, щоб стрес від раптових змін у способі життя був мінімальний і не захотілося все повернути, як було.

«Стартуйте з малого. Скажімо, купуйте продукти суворо за списком, а не все підряд – і потім в сміття. Відмовтеся від поліетиленових пакетів. Для органічних відходів на ділянці можна зробити компостну яму. Почніть нарешті сортувати сміття. З цим в Україні справи йдуть трохи складніше. І якщо скоротити кількість споживаної упаковки легко, то ось знайти пункти прийому вторсировини в деяких містах буває важко», - зазначає учасник  Demo Day програми Impact Business, далі наводячи приклади.

Не купуйте зайвого

Так ви заощадите і гроші, і місце, і свій час, адже потім все це потрібно «обслужити»: розкласти, використати, знайти, куди подіти, якщо вже не треба. Відповідальне ставлення до покупок – одна з головних ознак екологічної усвідомленості. Причому це стосується не тільки оновлення гардеробу, але і поповнення запасів продуктів.

«Тут же нагадаю про те, як важливо періодично позбавлятися тих речей, які вам вже не потрібні. Можливо, хтось дуже їх потребує. Діліться, віддавайте в другі руки, продавайте, але не захаращуйте свій будинок».

Обирайте товари місцевого виробництва

Вчені вже багато років говорять про користь продуктів так званого нульового кілометра – локальної їжі, вирощеної в тому ж регіоні, де вона продається. І це та турбота про своє здоров’я, яка лежить в рамках екологічного способу життя

Сезонні фрукти та овочі вашого краю і корисніше, і доступніше. Їх не потрібно здалеку привозити, що скорочує витрати палива, тим самим зменшуючи вплив на навколишнє середовище. Чим більший шлях пройшов продукт, щоб потрапити на ваш стіл, тим більш помітний вуглецевий слід він залишив за собою.

Крім того, допоможе природі виключення з раціону перероблених продуктів – напівфабрикатів і консервів з «важким екослідом». І для організму добре.

«Також важливо звертати увагу на упаковку товарів, віддаючи перевагу продуктам без неї або в папері, який простіше переробити, ніж той же пластик. Завжди робіть вибір на користь упаковки, що переробляється. І беріть в магазин текстильну сумку або авоську, щоб відмовитися на касі від пакета. Це теж скоротить кількість сміття. Про інші здорові альтернативи одноразовим речам далі».

 Відмовтеся від одноразових речей

Так роблять всі послідовники руху Zero Waste, що наближає нас до безвідходного споживання. Головне правило – чим менше сміття, тим краще. Навіть просто не купуючи щоразу каву в паперовому стакані з пластиковою кришкою, а вручаючи бариста свою термокружку, або закидаючи в сумку багаторазову пляшку для води замість пластикової одноразової, ви робите планету чистіше і безпечніше.

Користуйтеся велосипедом

Або будь-яким іншим екологічним транспортом. Замість поїздки на авто можна взяти напрокат електросамокат. Або купити свій. А ще – частіше гуляйте собі на втіху. Іноді так приємно розім’яти м’язи, що затекли від сидіння в офісі. Відмовляючись від транспорту на користь прогулянки, ви надаєте послугу і собі, і природі. Всім добре.

Прибирайте за собою

Найпростіше. Покласти обгортку від морозива в урну, а не кинути під ноги, зібрати сміття на галявині після пікніка – здається, що і так зрозуміло, але ж деяким про це потрібно нагадувати. Потім доводиться наводити порядок замість інших – менш свідомих – громадян. Теж, до речі, похвально.

Сортуйте сміття та здавайте вторсировину

Це важливо для того, щоб потім його можна було переробити. Наприклад, зробити з макулатури папір для офісу або нові зошити для школярів.

А використані пластикові пляшки трансформуються в різнокольорові дитячі гірки. Будь-який пластик сьогодні – не відходи, а ресурс для наступного продукту.

«Ресайклінг – один з принципів екоруху «нуль відходів» (Zero Waste). Коли ми даємо речам друге, третє, а іноді і нескінченне життя, ми і економимо, і бережемо нашу планету. Списаний зошит стає лотком для яєць, а пляшка – лежачим поліцейським або дитячою гіркою», - пояснює Максим.

В Україні з сортуванням сміття є певні проблеми – інфраструктура не налагоджена. І з’явиться вона тільки тоді, коли буде запит. Його потрібно формувати самостійно. В цьому і полягає складність. Однак до сих пір є люди, які не роблять елементарного. Наприклад, не здають батарейки на переробку, що можна зробити і в супермаркетах, і на заправках. Викидати їх разом з іншим сміттям не можна. Всього одна батарейка забруднює важкими металами квадратний метр грунту. Вони потрапляють в грунтові води, а звідти – в річки і води, які використовуються для питного водопостачання.

«Ми знайшли відомості, що утилізація однієї пальчикової батарейки зберігає одну тонну чистої води. Так що робити це потрібно, причому з розумом. І по можливості вибирайте пристрої, що заряджаються від мережі».

Користуйтеся екологічною побутовою хімією та косметикою

Заради безпеки навколишнього середовища і здоров’я. В натуральних миючих засобах немає небезпечних компонентів, які викликають алергічні реакції, сушать шкіру і шкодять природі, потрапляючи у воду через каналізацію.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: