Іван Федорович: про українського першодрукаря, на честь якого перейменували вулицю у Львові

image - 2024-03-14T173407.229
Портрет Івана Федоровича та сторінка "Апостола", що він надрукував. Колаж: ІА Дивись.info

На засіданні сесії Львівської міської ради, яке відбулося 8 лютого 2024 року, депутати прийняли рішення перейменувати вулицю імені Івана Федорова та Івана Федоровича. Адже саме така назва відповідає нормам українського правопису. Водночас такі зміни відбулися в межах деколонізації топоніміки, яка триває в місті.

ІА Дивись.info започаткувала проєкт «Декомунізація Львова», аби розповідати містянам про видатних українців, на честь яких перейменували вулиці, що колись носили радянські назви.

Отож, сьогодні оповідаємо про Івана Федоровича, якого вважають першодрукарем, а відтак – засновником видавничої справи в Україні.

Головні факти про життя Івана Федоровича до переїзду в Україну

  • Народився близько 1525 року. Точне місце його народження невідоме. Є припущення, що це може бути українсько-білоруське пограниччя або ж територія сучасного Вілейського району (Білорусь). За іншими гіпотезами, Іван Федорович, міг народитися у на території Великого князівства Московського.
  • У 1532 році навчався в Ягеллонському університеті, що у Кракові. Зокрема, в навчальному закладі зберігся до сьогодні запис його імені в «промоційній книзі».
Ягеллонський університеті у Кракові (сучасний вигляд). Джерело фото: еurostudy.info.
  • До 1553 року був дияконом у московській церкві Миколи Гостунського.
  • Приблизно у 1550 роках він долучився до створення друкарні у Москві, де послуговувалися зразками книжок, що виходили в Італії та Греції на той час.
  • Друкарську справу розпочав приблизно у 1552 році. Тоді до Москви привезли зі західноруських земель друкарський верстат та літери.
  • У 1564 році Іван Федорович  разом з Петром Мстиславицем надрукували у московській друкарні книжку «Апостол». Після цього вони створили ще кілька літургійних церковнослов'янських книг.
  • Існують відомості, що після відкриття друкарні Федорович мав конфлікти з переписувачами книг, бо його діяльність склала неабияку конкуренцію ним. Так, московська друкарня була спалена, ймовірно, за сприянням місцевого духовенства. Після цього Іван Федорович виїхав з Московії.
  • Приблизно у 1566 році він опинився у Заблудові (Польща). Саме тут він змінює своє прізвище з Федорова на Федоровича. Крім того, в цьому місті він разом з Петром Мстиславцем закладають друкарню.
  • У 1568 році видав «Заблудівське Євангеліє», згодом «Псалтир» та «Часословець».

Видавав книжки у Львові та Острозі

У 1572 році Іван Федорович переїхав до Львова. Тут він розвинув друкарню. Протягом 1573–1574 років  працював над виданням «Апостола» у монастирі св. Онуфрія. У цій книзі міститься післямова Федоровича, де він написав про свою друкарську діяльність у Москві та Заблудові, а також про те, як опинився у Львові.

«…все лихе і найгірше з гіршого супроводжувало мене. Але з ласки Божої я до богоспасенного міста, що називається Львів, прийшов. І, помолившись, почав присвячене Богові діло, щоб боговдохновенні догмати поширювати»,

– зазначав Іван Федорович.

У Львові виходить «Апостол» (або «Діяння та послання апостольські») накладом у майже 1200 примірників, що було досить багато на той час. У 1574 році він надрукував першу українську граматику — «Буквар». 

Титульний лист оригінального видання «Апостола» 1574 року. Фото: Anntinomy
Сторінки з "Букваря", який надрукував Іван Федорович. Джерело фото: odnb.odessa.ua

У 1575 році Федоровича призначили головою Дерманського монастиря на службу до воєводи Київського, князя Костянтина Василя Острозького. В Острозі він також започаткував друкарню, де 12 липня 1580 року надрукував «Острозьку Біблію». Книжка вийшла двома накладами з післямовою Федоровича. Цікаво, що над створенням «Островської Біблії» йому також допомагав його син палітурник Іван Друкаревич.

У 1581 році друкар видав свою останню книжку — «Хронологію» Андрія Римші. Після цього він повернувся до Львова. Водночас тоді друкарня, яку він заснував, перейшла у власність Львівського Успенського Братства.

Відомо, що за свою видавничу діяльність Федорович першим опублікував одні з найдавніших писемних старослов'янських пам’яток: болгарське «Сказаніє о письменах» Чорноризця Храбра (початок X століття) у додатку до Острозької Азбуки й одне зі слів Кирила Туровського (в Учительному Євангелії).

"Острозька Біблія". Один з примірників в НБУВ. Джерело фото: вікіпедія

Іван Федорович, крім друкування книжок, також займався ливарним ремеслом, зокрема виготовляв гармати для королівського війська. Так, в останні роки життя їздив до Відня та Кракова, щоб презентувати імператору Рудольфу II Габсбургу свій винахід – багатоствольну гармату.

Не стало першодрукаря 15 грудня 1585 року у Львові. У 2014 році його рештки урочисто перепоховали у стінах храму Св. Онуфрія, де його, ймовірно, поховали після смерті.

26 листопада 1977 року на вулиці Підвальній, 13 встановили пам'ятник Івану Федоровичу до «400-ліття книгодрукування на українських землях». До сьогодні біля пам'ятника продають букіністичні книжки.

Пам'ятник Івану Федоровичу у Львові на вул. Підвальній. Фото: Назарій Пархомик, 2016 р. Джерело фото: lia.lvivcenter.org.

До речі, першою друкованою книгою українського автора стала «Прогностична оцінка поточного 1483 року» від Юрія Дрогобича із Львівщини. Це відбулось у Римі.

Як з’явилася вулиця імені Івана Федоровича у Львові

Вулиця імені Івана Федоровича розташована в центрі Львова біля площі Ринок. Раніше вона була поділена на декілька вулиць: Руська бічна, Домініканська бічна, Жидівка. Згодом у 1871 році ці вулиці об’єднали в одну – вулицю Бляхарську.

 У 1949 році назву змінили на імені Івана Федорова. Це сталося з нагоди 375-ліття від видання друкарем першої книги – «Апостола». 1 лютого 2024 року робоча група з деколонізації і перейменування вулиць міста вирішила змінити назву Івана Федорова на Івана Федоровича, а 8 лютого це рішення прийняли депутати на засіданні міської ради.

«Щодо прізвища Федоров, то російська пропаганда довший час навмисне використовувала легенду про Федорова, що він приїхав з Москви до Львова та привіз сюди традицію книгодрукування. Хоча насправді це не так. І таким чином ми руйнуємо ще один зі стереотипів та повертаємо написання цього прізвища так, як воно прописувалося в документах. Для цього було опрацьовано багато архівних документів, ми маємо відповідні експертні висновки»,пояснив про перейменування перший заступник міського голови Львова, керівник робочої групи з перейменування вулиць, названих іменами російських діячів Андрій Москаленко.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: