Придністров'я: що там відбувається та чи вступить регіон у російсько-українську війну

Придністров'я
фото: Апостроф

Самопроголошене Придністров'я вже давно є проблемою для європейців і молдовського регіону, оскільки ця невизнана республіка була створена проросійськими силами під час розпаду Радянського союзу. І на території цієї квазідержави досі розташовані російські війська та бази, контрольовані Росією.

Однак зараз ситуація почала загострюватися, тому що, за інформацією місцевих політиків, ПМР уже найближчими днями може попроситися про приєднання до РФ, а російський диктатор готовий прийняти їх. Розповідаємо, як на це реагують у Молдові та що кажуть в українській розвідці.

А в цей день, 6 квітня 1992 року, міністри закордонних справ Росії, України, Румунії й Молдови ухвалили спільну декларацію про припинення вогню в Придністров'ї. З цієї нагоди ІА Дивись.info поспілкувалася із політологом Іллєю Рєпіним про ситуацію у цьому регіоні.

Де розташоване Придністров'я

Придністров'я — це невизнана держава, розташована на східному березі річки Дністер. Офіційно це територія Молдови, але після розпаду Радянського Союзу на початку 1990-х років Придністров'я оголосило про свою «незалежність».

«Внаслідок короткої військової конфронтації 1992 року було досягнуто перемир'я, але статус Придністров'я так і не було врегульовано на міжнародному рівні», - розповідає політолог.

Придністров'я має свій так званий «уряд, парламент, валюту і збройні сили», але не визнане більшістю країн світу, включно з Україною.

«Росія також не визнає Придністров'я, проте надає йому економічну, політичну і військову підтримку». 

Чи може Придністров'я приєнатися до РФ

У лютому цього року в мережі з'явилася інформація про те, що лідер сепаратистів молдавського регіону Придністров'я Володимир Красносельський скликає «з'їзд депутатів усіх рівнів», де планують ухвалити звернення до Володимира Путіна, в якому попросяться про приєднання до РФ. Цю інформацію повідомив придністровський опозиціонер Геннадій Чорба.

Від Молдови реакція тоді надійшла. Управління з реінтеграції уряду Молдови написало, що за ситуацією уважно стежать і Офіс політики реінтеграції перебуває в постійному контакті з місією ОБСЄ та іншими міжнародними партнерами.

«З наявної у нас інформації немає підстав вважати, що ситуація в регіоні може погіршитися. Переконані, що Тирасполь усвідомлює наслідки, які він несе в собі в разі немислимих кроків»,- йшлося в повідомленні.

Водночас керівництво країни так і не прокоментувало повідомлення про плани сепаратистів.

Проте сталося дещо інше. З’їзд ухвалив звернутися до Москви з проханням «захистити» понад 220 тисяч громадян Росії, які проживають на території «Придністровської Молдавської Республіки». Автори відозви посилалися при цьому на «унікальний позитивний досвіду російської миротворчості».

«Іншими словами, події, схоже, розвиваються за тим сценарієм, який розгортався перед російським вторгненням в Україну у 2014 році. Спочатку був проведений "референдум" у Криму, який передував анексії півострову. А потім виникла гостра потреба "захистити" російське населення у так званих "ДНР" та "ЛНР". Хоча свою присутність на Сході України Росія всіляко заперечувала», - проводить паралелі Ілля.

Натомість, додає він, Москва стверджувала, що «київський режим» «вісім років бомбив Донбас», і це буцімто стало одним з приводів для повномасштабної війни. Нагадаємо також, що незадовго перед її початком Держдума РФ підтримала «вільне волевиявлення» мешканців «ДНР» та «ЛНР» про приєднання до Росії.

«Придністров’я не просить про входження до складу РФ – принаймні, поки що. Але прохання про захист надто перегукується із сумновідомим "Путін, введи війська". То чи є причини для занепокоєння і чи може Москва анексувати так звану "ПМР", щоб з її території скоїти іще один напад на Україну?».

фото: Придністров'я, з відкритих джерел

Чи може Придністров'я вступити у війну проти України

Ризики вступу регіону у війну проти України дуже малі, оскільки там сконцентрована невелика кількість військ, а перекинути додаткові російські угруповання в Придністров'я на сьогодні практично нереально, канстатує Ілля.

За оцінками ГУР МО України, на 2022 рік у Придністров'ї перебували підрозділи рф, чисельністю 1,3 тисячі осіб. Здебільшого війська РФ охороняють склади в населеному пункті Ковбасне, радіоцентр у селищі Маяк, і стоять у Тирасполі.

«Якщо ПМР все ж таки наважиться на другий фронт, то це буде самогубством для неї. Водночас ескалація в Придністров'ї може бути на руку Україні, та й Молдові теж. Якщо відбудеться така ескалація біля кордонів Європи, це буде нагадування для європейців, чим може закінчитися поразка України», - підсумовує Ілля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: