День тих, хто впродовж століть бореться за незалежність України

IMG_2105 (1)
Фото з архіву редакції (ілюстративне)

Щороку 23 травня в Україні вшановують усіх Героїв, котрі століттями боролись за незалежність України. Ця боротьба триває до сьогодні.

Що це за свято, розповідає ІА Дивись.info.

Такий День запровадили в честь українських військових, які борються за волю України.

Дата присвячена всім українським воїнам-лицарям Київської Русі, козакам часів Гетьманщини, повстанцям, Українським Січовим Стрільцям і воїнам армій УНР і УПА, воїнам АТО і російсько-української війни.

Свято героїв засноване 1941 року членами Організації Українських Націоналістів (ОУН) для того, щоб вшанувати пам'ять героїв, які жертвували або жертвують своїми життями і здоров'ям заради процвітання України. Його приурочили до дня вбивства у Роттердамі Євгена Коновальця (23 травня 1938 рік).

Згодом 25 травня вбили ще одного лідера українського визвольного руху Симона Петлюру. Також у травні за суперечливих обставин у Києві загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський.

До здобуття Україною незалежності свято відзначали підпільно, але з 1992 року почало набувати розголосу.

Поки що це не є офіційним, але вже на сайті Офісу президента України 25 квітня з'явилася петиція про його офіційне встановлення. Її зареєстрував Леонтій Шипілов за ініціативи Організації українських націоналістів (бандерівців).

Автори звертаються до президента із закликом щодо встановлення Дня Героїв, яке 72 роки традиційно відзначається українцями 23 травня щороку, задля вшанування подвигів оборонців рідного краю.

Читайте також: «Ми показали нашу єдність»: свято, оголошене за 10 днів до повномасштабного вторгнення рф

Для досягнення результату петиції потрібно набрати 25 тисяч голосів. Нині її підписали вже понад 3 тисячі людей.

Проголосувати можливо на сайті президента.

Українці продовжують цю боротьбу.

Нагадуємо, в Україні торік створили нове свято - День Української Державності. Щороку його відзначатимуть 28 липня. А нинішнього року президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення Дня Європи 9 травня. Його вже святкували вперше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: