Що варто знати про сексуальне здоров'я, — бліц-інтерв'ю з львівським акушером-гінекологом

Фото: Milkos. Джерело: depositphotos.com.ua

У світі четвертого вересня відзначають день сексуального здоров'я. Ідеться не тільки про отримання задоволення, а й репродукцію — можливість зачати, виносити та народити здорову дитину.

Що означає поняття «сексуальне здоров'я», чи впливає на це відсутність сексу, а також про те, що потрібно знати майбутнім батькам, ІА Дивись.info розпитала в акушера-гінеколога, у якого понад 20 років досвіду роботи, та завідувача львівського пологового будинку Вальдема Надіжка.

Вальдемар Надіжко. Фото: архів ІА Дивись.info

- Що таке сексуальне здоров'я?

Сексуальне здоров'я — це не про відсутність тих чи інших захворювань. Це стан психічного, фізичного та соціального благополуччя в контексті сексуальності. Якщо у людини є емоційні проблеми (наприклад, депресія), чи фізичні захворювання (артрит, радикуліт, гіпертонія), соціальні (безробіття чи, скажімо, борги), про сексуальне здоров'я не йтиметься.

- Як про сексуальне здоров'я можна турбуватись?

Насамперед йдеться про те, аби вести здоровий спосіб життя. Будь-яке зловживання алкоголем або неправильне харчування вже порушують підвалини сексуального здоров'я. Це і стресові ситуації, які у нашому випадку не завжди можна контролювати, зважаючи на російсько-українську війну. Водночас варто спробувати уникнути чи нівелювати стреси на роботі, у сім'ї та інших сферах життя. Вони є одними із руйнівників.

Впорядкованість сексуального життя також має бути, оскільки це може призвести до захворювань, асоційованих із сексом. Багато чинників, навіть побутових, впливають на сексуальне здоров'я. Обов'язковою умовою є профілактичні огляди у сімейного лікаря. Якщо ми говоримо про соматичні захворювання (захворювання тіла - Ред.), вони також не дозволяють мати якісне сексуальне здоров'я.

Базові моменти — піклуватись насамперед про здоров'я в цілому, а саме вчасно відвідувати лікаря, проходити лікування у медиків, а не за допомогою Google, і тоді все буде ок із сексуальним здоров'ям.

- Чи є міфом те, що тривала відсутність сексу впливає загалом на здоров'я?

Це правда. Але тут треба зважати на той момент, що в кожного є або більш або менш виражене лібідо. Тобто, якщо людині в принципі сексу не хочеться чи хочеться дуже рідко, тоді, можливо, на стан такої людини відсутність сексу не буде впливати. Якщо у людини високе лібідо, то обмеження провокуватимуть проблеми із здоров'ям.

Також можна пов'язати секс та фізичне здоров'я. Якщо говорити про жінок, то неякісний секс або секс під час якого вона не отримує оргазму, може спровокувати застій крові в органах малого тазу і, як наслідок, запальні захворювання.

Щодо чоловіків. Наслідками або неякісного сексу або утримання можуть бути проблеми, пов’язані з простатою. Це може тягнути за собою фізичні захворювання. І емоційна сфера також може страждати. У людей може бути депресія. Жінки із високим лібідо, у яких відсутній секс, зазвичай є дратівливими, у них знижується стресостійкість, що зокрема впливає і на якість життя. Не варто знецінювати секс у контексті життя загалом. Він має вплив на дуже багато сфер життя.

Читайте також: Чому люди зраджують, чи корисний секс і навіщо потрібне сексуальне виховання дітей

- Як пара має готуватись до планування сім'ї та народження дитини?

Безумовно, це мусить бути, тому що, коли вагітність є спланованою, вона протікає краще. Ідеться про візити до сімейного лікаря. Пара з'ясовує про відсутність захворювань, які потребують лікування, обов'язкові вакцинації. Якщо це врегулювати до вагітності, перебіг такої вагітності є кращим, ніж та, яка не спланована, яка могла настати на тлі хронічних недуг, які не є скореговані чи, наприклад, відсутності щеплень, які попереджують інфекційні захворювання.

Фото ілюстративне. З відкритих джерел

Спланованість є важливою щодо якості вагітності. Перед цим обов'язково потрібно відвідати і сімейного лікаря, і акушера-гінеколога, аби обговорити питання, які стосуються конкретної сімейної пари.

Попередження — це завжди краще, ніж боротьба із проблемами, які ймовірно, виникнуть.

- За скільки часу потрібно планувати вагітність у контексті вищесказаного?

Щонайменше, за кілька місяців варто спланувати візит до гінеколога та сімейного лікаря. Після обговорення стану здоров'я сімейної пари, можна приступати до зачаття.

- Безпліддя. Як його можна попередити і як відбувається лікування?

Ця тема не є шаблонною. Тому що причин безпліддя може бути величезна кількість і це все відбувається індивідуально. Якщо є проблеми із тим, щоб завагітніти, насамперед потрібно запланувати візит до акушера-гінеколога і в межах цього з'ясовується ймовірна причина безпліддя та обирається тактика лікування.

Читайте також: «Не хотів би, щоб мої діти жили на роботі»: Вальдемар Надіжко про акушерство, партнерські пологи та міфи про вагітність

- Секс у старшому віці — це ок чи не ок?

Як на мене, не має бути градації щодо вікових обмежень щодо сексу. Допоки людина є фізично активною, допоки в неї є все гаразд із глуздом, немає в принципі вікових обмежень щодо сексу. Якщо у людини з цим все гаразд, то в неї може бути фізична близькість хоч до 100 років. Якщо ж вона не слідкувала за своїм здоров'ям, то інколи й у 40 років це може не вдатись.

Першочерговою умовою є піклування про своє фізичне та психічне здоров'я. Адже це дає можливість мати якісний секс.

- Контрацепція — один із аспектів сексуального здоров'я?

Будь-яка вагітність є кращою, якщо вона є спланованою. Властиво, планувати вагітність дозволяє контрацепція. Вона є цим заходом, які мають бути обговорені із лікарем. Є різні методи контрацепції і в залежності від стану здоров'я жінки, варто обирати той, який буде найбільш їй комфортним.

Фото: Igor Vetushko. Джерело: depositphotos.com.ua

Одна справа, якщо секс регулярний. Інша справа, якщо секс є раз у пів року. Також варто зважати на те, чи фізична близькість відбувається із постійним партнером чи ні. А також на соматичні захворювання.

Тобто багато факторів впливають на вибір методу контрацепції. І задля ефективності це варто обговорювати із лікарем.

- Що ви можете сказати щодо екстреної контрацепції?

Екстрена контрацепція, як і будь-які екстрені заходи, має право на існування. Її не варто використовувати занадто часто, тому що можливі проблеми із гормональним статусом та місячним циклом.

Але краще використати екстрену контрацепцію, ніж мати небажану чи зовсім незаплановану вагітність.

Читайте також: Українці просять про продаж препаратів екстреної контрацепції без рецептів: чому це важливо

Зазвичай ці препарати, які використовуються для екстреної контрацепції, дають 72 години після незахищеного сексу, аби їх використовувати.

*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: