«Важливо не стати ще одним потерпілим», або Головні правила надання домедичної допомоги

IMG_0998
Фото Микити Печеника, ілюстративне

Від вміння швидко та якісно надати домедичну допомогу до приїзду «швидкої» може залежати життя. Під час російсько-української війни такі знання є вкрай важливими для кожного цивільного.

ІА Дивись.info поспілкувалась із інструктором із тактичної медицини та домедичної допомоги благодійного фонду «Солом’янські котики» Костянтином Федотовим про те, що варто знати про домедичну допомогу, як оцінити стан потерпілого і обов'язковий вміст аптечки.

Співрозмовник відразу зазначає: кожен може відвідати відповідні курси та тренінги із домедичної допомоги, аби мати бодай базові підготовку.

Костянтин Федотов. Фото, надане співрозмовником

«Одним із найпопулярніших вважається тренінг із базової підтримки життєдіяльності (BLS). Там людей вчать, як надавати потерпілим без свідомості чи з відсутнім диханням. Простими словами, як проводити серцево-легеневу реанімацію», — пояснює він.

Другий важливий аспект — зупинка кровотеч.

За даними North American Rescue, 35% всіх догоспітальних травматичних смертей спричинено саме кровотечею. Масивна кровотеча може вбити людину за 3-5 хвилин. З огляду на те, що середній час прибуття швидкої в Україні складає до 20 хвилин, саме дії очевидця є єдиним шансом врятувати життя в екстреній ситуації.

Костянтин додає, що є різні етапи того, як можна оцінити стан потерпілого. Втім радить насамперед визначити, чи може людина спілкуватися та самотужки пересуватися до приїзду медиків.

Загалом, каже інструктор із такмеду, під час надання першої домедичної допомоги існують свої правила. З-поміж головного називає власну безпеку.

«Можуть бути різні ситуації, різні стани. І ми не маємо самі стати цим пораненим. Потрібно звертати увагу на безпеку ситуації та місця, у якому надаємо домедичну допомогу, аби не стати потерпілим», — пояснює він.

І додає, навіть, якщо ви поки не пройшли навчань із надання домедичної допомоги, у критичній ситуації варто реально оцінювати свої здібності. Аби не піддавати ризикові власне життя та здоров'я і не додати роботи рятувальникам, краще триматись осторонь епіцентру надзвичайної події. «Тому, якщо ви не вмієте чогось робити чи не впевнені у тому, що зможете, не треба лізти у вогонь та дим, де може бути небезпечно».

Окрім цього, в екстрених випадках можна допомагати іншими методами. Наприклад, викликати «швидку», оцінити кількість поранених, а також поговорити із людьми, які панікують та заважають рятувальникам виконувати власну роботу. «Емоційна підтримка в таких ситуаціях є не менш важливою», — каже Костянтин.

Що має бути в аптечці?

Універсальні поради про вміст аптечки часто не працюють, водночас відповідає співрозмовник. Бо насамперед вона має бути наповнена тим, чим людина вміє користуватися.

«В аптечці має бути те, з чим ми вміємо працювати. Якщо людина пройшла тренінг із зупинки кровотеч, тоді у її аптечку доречно покласти і турнікет, і бинт, і пов'язки. У критичній ситуації ми не будемо читати інструкцій і переглядати відео, як правильно користуватися тим чи іншим. У критичній ситуації важливими є наші навички», — акцентує він.

Але зауважує, що обов'язковими речами, які мають бути в аптечці, є засоби індивідуального захисту. Щонайменше, рукавички та маски, які захистять людину, яка надає допомогу, від рідин потерпілого.

У Міністерстві охорони здоров'я ділились порадами укомплектування аптечки першої медичної допомоги у разі будь-якої надзвичайної ситуації.

Ймовірно, ця шпаргалка може стати для вас помічною:

Інфографіка: МОЗ
Інфографіка: МОЗ

Нагадуємо, у Львові медики зі США навчали колег надавати допомогу у критичних станах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: