Вузькі двері та відсутність навігації, або Наскільки заклади у Львові є (не)доступними

чоловік на кріслі колісному
ФОТО: PSI.ORG.UA

У Львові продовжують обстежувати комунальні заклади на інклюзивність. Це стосується шкіл, поліклінік, музеїв та місць, де надають адміністративні послуги. Більш ніж пів тисячі локацій вже пройшли перевірки.

Такими даними поділилась радниця міського голови Ірина Маруняк під час сесії у четвер, 29 березня, передає ІА Дивись.info.

Перевірка на доступність у Львові

Так, впродовж лютого та березня теперішнього року в місті перевірили 638 комунальних закладів. Там надали рекомендації щодо покращення доступності. Ще сотню об'єктів перевірили спільно з експертами з інклюзивності.

Які порушення зафіксували:

  • ненормативний пандус;
  • відсутність додаткових поручнів;
  • відсутність маркувань;
  • контрастне маркування;
  • відсутність рецепцій з пониженням;
  • облаштування паркувальних місць для людей з інвалідністю;
  • ненормативна ширина дверей на вході та в універсальній вбиральні;
  • наявність порогів;
  • відсутність навігації;
  • відсутність стільців з поручнями в зоні очікування.

Доступність у Львові — що вже зроблено

Пандуси, пониження бордюрів та підйомники

За даними Маруняк, впродовж шести років, з 2019 року дотепер, у Львові облаштували 1716 понижень бордюрів до рівня проїзної частини. Нинішнього року заплановано облаштувати ще 811 понижень. З них вже зробили 110. 

У житлових будинках встановили 45 підйомників.

Нагадуємо, що 2024 року передбачено 13,5 млн грн на облаштування ще орієнтовно 28 підйомників. Також передбачено майже 3 млн грн для встановлення пандусів, повідомляли у мерії напередодні.

Ще з 2015 року у місті облаштовують освітлення на нерегульованих пішохідних переходах на вулицях з інтенсивним рухом та встановлюють звукову сигналізацію на пішохідних переходах. Це, наприклад, зробили на вулиці Княгині Ольки, що у Франківському районі.

Інклюзивність у Львові

Напередодні у міській раді вирішили, що у Львові зроблять доступнішими площу Двірцеву та будівлю головного залізничного вокзалу. Тут буде пандус, а також встановлять інформаційні стенди/вказівники.

За даними управління соцзахисту Львівської міської ради, 5,6% жителів Львівської громади (47500 осіб) офіційно є особами з інвалідністю. Окрім цього, у місті лікується багато військових, які потребують безбар’єрного середовища і які не входять в цю офіційну статистику. Через війну, розпочату Росією, кількість людей, для яких важливо мати доступне середовище, щодня збільшується.


ІА Дивись.info в межах проєкту «Тест на (НЕ)доступність» перевіряли, наскільки деякі території Львова та околиць є пристосованими для людей маломобільних груп населення. Так, нам вдалося перевірити на доступність простір біля Залізничного вокзалувулицю Медової Печери, 1, у Сихівському районі та Наварії.

Крім того, чи стали львівські вулиці доступнішими у 2023 році - читайте у нашому матеріалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: