Болючі «вузлики» на тілі, або Що таке хвороба Вернейля

Doctor touching patient hand for encouragement and empathy in th
Фото: freedomtumz. Джерело: ua.depositphotos.com

Щойно починають загоюватись перші ранки, на тілі людини з'являються нові висипання. Так характеризують хворобу Вернейля чи гідрадент — гнійне запалення потових залоз. Недуга здебільшого є хронічною, а також може загострюватися чотири-п'ять разів на рік.

Що відомо про захворювання, з'ясовувала ІА Дивись.info.

У Міністерстві охорони здоров'я пояснюють: недуга Вернейля виникає, коли з'являються болючі абсцеси на шкірі людини. А втім хвороба не є небезпечною, її загострення пов'язані із запаленням потових залоз.

«Хвороба не є смертельною, але вважається неприємнішою за акне, екзему чи псоріаз, бо завдає чималого дискомфорту хворому й значні больові відчуття, а також порушує соціальну активність», — кажуть в українському відомстві.

За даними французької асоціації, яка досліджує ці питання, AFRH, часто хвороба Вернейля неправильно діагностується, тому фахівці запровадили 2012 року Всесвітній день поінформованості щодо захворювання.

Що сприяє розвиткові хвороби?

Насамперед надмірна вага та куріння. Вважається, що жінки хворіють у кілька разів частіше і зазвичай важче за чоловіків. Як правило, захворювання проявляється в молодому віці.

Хвороба Вернейля зазвичай не притаманна дітям до підліткового віку та людям похилого віку. Це пов'язано із пасивністю потових залоз у цих вікових груп.

Які є симптоми?

На тілі з'являються підшкірні «вузлики» та абсцеси на шкірі, що виникають через запалення потових залоз. Поступово вони збільшуються у розмірі /кількості та стають болючими, часто нагноюються.

Найчастіше такі «висипи» з’являються на ділянках локалізації потових залоз: пахвові западини, складки на животі (у людей з надлишковою вагою), біля пупка, під грудьми, на внутрішній поверхні стегон.

Як правило, разом із появою запальних елементів погіршується і загальний стан людини: може підвищуватися температура тіла, з’явитися нудота, загальне нездужання.

Якщо хворобу не лікувати, «вузлики» можуть ставати болючішими та збільшуватися в розмірах, може розвитися нагноєння. Іноді вони самі «вибухають», і з них виділяється кров’яниста рідина. Загоюються такі ураження повільно – зазвичай протягом 10-30 днів – й можуть лишати по собі рубці та шрами на шкірі.

Стадії розвитку хвороби Вернейля

Гідраденіт розвивається та є активним протягом кількох місяців. При цьому без належного лікування і профілактики завжди зберігається ризик раптової ремісії, яка може тривати від кількох місяців до кількох років.

Є три стадії розвитку хвороби Вернейля:

  • I стадія: утворення щільних запальних елементів – рухомих за пальпації «вузликів», які можуть боліти й свербіти;
  • II стадія: об’єднання кількох запалених елементів й утворення свищів, розвиток абсцесів, поява рубців.
  • III стадія: збільшення свищів (до 2 см у діаметрі й більші), «злипання» конкрецій та помітне рубцювання, що супроводжується постійним запальним процесом з великою кількістю гнійних виділень, а також сильним болем.

До чого може спричинити нехтування лікуванням?

В українському міністерстві попереджають, що відмова від лікування недуги Вернейля може призвести до:

  • неповного одужання,
  • швидкого прогресування хвороби,
  • поширення інфекції на інші залози,
  • появи ускладнень тощо.

На перший погляд гідраденіт може здатися не дуже серйозною хворобою, але задля уникнення серйозних наслідків краще за перших ознак хвороби – появі червоних опуклостей на шкірі в зоні скупчення потових залоз – звернутися до свого сімейного лікаря або дерматолога.

*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Головна світлина: ua.depositphotos.com

Вас може зацікавити:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: