Куди звертатися ветеранам для допомоги від держави

лллл
фото: з відкритих джерел

Після повернення з фронту колишні військовослужбовці потребують підтримки. Тож є спеціальні програми, які спростять процес отримання цієї допомоги.

Як і де отримати сприяння з боку держави — ветерани не завжди розуміють, бо система складна. На благодійному форумі «Незалежні» відбулася відповідна дискусія. У ній взяли участь Дарина Марчак (перша заступниця міністра соціальної політики України), Тетяна Калита (заступниця міністра у справах ветеранів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації), Тетяна Бережна (заступниця міністра економіки України), та Ольга Руднєва (CEO «Superhumans Center»).

фото: Дивись.info

Читайте також: Бізнес, житло, освіта: які програми для підтримки ветеранів є в Україні.

«Помічник ветерана»

Міністерство ветеранів є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей таких осіб і членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Відомство надає послуги ветеранам через Центри надання адміністративних послуг. Фактично військовослужбовці звертаються у ЦНАПи, а звідти їх уже координують залежно від питання.

Серед проектів міністерства є «Помічник ветерана»:

«Цей експериментальний проект, який станом на сьогодні є в чотирьох областях України. Ветерани можуть заповнити форму в електронному варіанті. Для цього проекту готують працівників — помічників для військовослужбовців. Працівники є теж ветеранами і вони готові допомогти іншим ветеранам своїм досвідом», - розповідає заступниця міністра у справах ветеранів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяна Калита.

Помічники ветерана отримують зарплату у розмірі 16 тисяч гривень на місяць.

«Власна справа»

За підсумками чергової хвилі подачі заяв на гранти для ветеранів 13 переможців отримають кошти від держави на старт або розвиток свого бізнесу на майже 5 млн грн. Загалом від старту ветеранського компоненту грантової програми «Власна справа» переможцями стали вже 54 ветерани та члени їхніх родин, які отримають гранти на 21 млн грн.

«В квітні Уряд розширив програму “Власна справа”, щоб надавати фінансову підтримку ветеранам та членам їхніх родин у розвитку підприємництва. Вони можуть отримати від держави грант від 250 тис грн до 1 млн грн на започаткування або розширення власного бізнесу. На сьогодні можливістю отримати такі гранти скористались вже 54 наших захисники та захисніці, а також члени їхніх родин на загальну суму 21 млн грн. 17 з них вже отримали кошти на свої рахунки та мають можливість реалізовувати свої бізнес-проекти», - зазначила аступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна. 

Серед 13 переможців чергової хвилі 9 - учасники бойових дій, 4 - члени родин ветеранів. Більшість з них - 8 переможців - запросили грант до 250 тис грн, 4 - до 500 тис грн, 1 - до 1 млн грн. На грантові кошти переможці планують, зокрема, відкрити кафе, кав’ярню, пекарню, приватний лікарський кабінет, магазин вживаних речей, парк атракціонів для дітей під відкритим небом і дитячу ігрову кімнату, службу таксі, розширити послуги медичного центру, СТО, збільшити обсяги компанії, що займається пошиттям дитячого одягу.

Відповідно до умов програми, учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, а також другий з їх подружжя можуть отримати такі гранти:

  • 250 тис грн - для ветерана за умови створення одного робочого місця;
  • 500 тис грн - для другого з подружжя ветерана за умови створення двох робочих місць;
  • 1 млн грн - для ветерана, який має досвід підприємницької діяльності, зареєстрований як ФОП не менше ніж 3 роки, за умови створення чотирьох робочих місць, мінімум 2 з яких займуть ветерани.

Гранти у розмірі 500 тис грн та 1 млн грн надаються за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні 70/30, тобто отримувач гранту має вкласти в свою справу 30% власних коштів, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту. 

Заявки на отримання гранту подаються через портал Дія разом з бізнес-планом.

Протезування, допомога особам з інвалідністю та соціальні послуги

Міністерство соцiальної політики України допомагає ветеранам, в першу чергу, фінансово. Йдеться про такі категорії населення:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин;
  • учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків;
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • члени сімей загиблих і дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге;
  • члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • учасники війни та колишні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога.

Але військовослужбовцям та їхнім родинам необхідна не тільки фінансова допомога, зазначила Дарина Марчак — перша заступниця міністра соціальної політики України. Йдеться про такі послуги: протезування, допомога особам з інвалідністю та соціальні послуги.

«Якщо у військовослужбовця є певна життєва проблема, яка потребує, до прикладу, народження дитини, інвалідність мами, хвороба дружини, то хтось має допомогти», - пояснює Дарина.

Для цього військовослужбовець може поставити питання на сайті:

Довідка

Глобальна медіа-компанія Forbes провела у Львові благодійний форум «Незалежні». Метою заходу було об’єднати зусилля бізнесу та влади, щоб знайти ефективні рішення для успішної реінтеграції ветеранів у мирне суспільство.


Матеріали у рубриці Погляди є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: