Які щеплення необхідні людям і чому в Україні вакцинація досі залишається проблемним питанням

IMG_5345-747x420
На фото - перший центр вакцинації проти коронавірусу, розгорнутий у Львові наприкінці травня 2021 року на стадіоні "Арена Львів". Світлина з архіву редакції.

Нині відомо про щонайменше 27 найпоширеніших захворювань, від яких можна захиститись, зробивши щеплення. Його у сучасному світі вважають одним із найдієвіших методів проти недуг.

ІА Дивись.info поспілкувалась із медиками та розповідає все, що варто знати про вакцинацію.

Важливі факти про імунізацію

Особливо вразливі до інфекційних хвороб є діти і дорослі, які мають прогалини у графіку щеплень або не імунізовані взагалі. 

У Центрі громадського здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я України нагадують, що в країні усі діти мають обов'язково отримати щеплення проти десяти захворювань:

Там додають, що ці вакцини є безкоштовними, а закуповують їх державним коштом.

«Ви можете зробити їх в медичному закладі безоплатно. Переривання планової вакцинації навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація», — зазначають фахівці.

Ілюстративне фото

Вакцинація є одним із найефективніших та найпоширеніших методів профілактики захворювань. І не просто простудних, а тих, які можуть спричинити тяжкі ускладнення для здоров'я, і навіть смерть. Тому згідно із сучасними календарями профілактичних щеплень, у світі вакцинацію починають з дуже раннього віку — близько 2-3 місяців життя дитини, пояснює нам лікар-педіатр та дитячий алерголог Ониськова Віра.

«В епіцентрі уваги попередження таких захворювань: правець, кашлюк, дифтерія, поліомієліт, гепатит В, кір, паротит, краснуха, гемофільна інфекція типу В. Це обов'язкові щеплення в нашій країні, і я дуже рекомендую батькам малечі не відмовлятися від них», — каже вона.

Інфографіка: МОЗ України

Додає, що за кордоном обов'язково також щепити дитину від ротавірусної інфекції (оральна крапельна вакцина), пневмококової інфекції (дана бактерія спричиняє часті отити у дітей до 5 років), менінгококової інфекції, грипу.

«Це не менш небезпечні захворювання, вони можуть або погіршувати якість життя ( як наприклад часті отити і відповідно часте використання антибіотиків), або ставити загрозу життю крихітки - менінгіти, ускладнений перебіг грипу. Також у світі запроваджується вакцинація дітей від коронавірусної інфекції, і про це теж не варто забувати», — пояснює медик.

У МОЗ синхронно сьогодні повідомили, що вакцинація – це один із найважливіших винаходів людства.

Читайте також: У Львові працюватимуть мобільні пункти вакцинації: проти яких хвороб можна щепитись

Пояснюють: в епоху до появи та активного використання вакцин близько половини дітей у світі не доживали до 5 років. Зараз смертність серед дітей цього віку скоротилась до 4%.

«Але й досі кожні 20 секунд одна дитина помирає від хвороби, якій можна було б запобігти вакцинацією, бо не має доступу до вакцини або батьки не зробили їй щеплення», — стверджують у відомстві.

Там навіть показали, який шлях пройшло людство для того, щоб винайти та успішно застосувати вакцини.

Інфографіка: МОЗ України

Вакцинація дорослих: проблеми

А, втім, якщо із дитячої вакцинацією в Україні здебільшого не виникає суттєвих суперечок, то із імунізацією у дорослих досі трапляються проблеми. Про це ІА Дивись.info розповідає лікарка загальної практики медицини Лаура Брузон.

«Вакцинація дорослих пацієнтів в Україні продовжує залишатись питанням, якому не приділяють достатньо уваги. У дорослому віці є вакцинація, яка лишається обов‘язковою і є безкоштовною - профілактика дифтерії і правця, що проводиться кожні 10 років, о 26, 36 і надалі. Вакцинація від грипу є рекомендованою для дорослих і проводиться щорічно, дозволяє значно знизити ризик ускладнень і обмежити витрати на лікування. Для порівняння вартість вакцин в середньому становить близько 400 гривень, в той час як лікування препаратами від грипу, жарознижуючими в разі легкого перебігу — щонайменше 1000 гривень», — каже співрозмовиця.

Додає, що імунізація проти гепатиту В, здебільшого, у дорослих, народжених до 2000 років, відсутня взагалі. Утім вона є вкрай важливою.

«Адже дозволяє убезпечити себе від вірусного гепатиту В, який легко отримати під час косметологічних, стоматологічних маніпуляцій, манікюру. Гепатит В є онкогенним вірусом і у багатьох інфікованих в перспективі викликає гепатоцелюлярну карциному, цироз печінки», — пояснює пані лікар.

Автор: Esbenklinker. Джерело: depositphotos.com

Щеплення від вірусу папіломи людини

Орест Тріль, заступник директора онкологічного центру у Львові розповів, що вірус папіломи людини пов'язують з раком шийки матки. Майже 100% раку шийки матки мають в собі ген ВПЛ, також його мають і інші онкозахворювання.

«Є раки, які пов'язані саме з вірусом. Якщо взяти всі ці раки, то 50% припадає на вірус папіломи людини. Тобто, якщо порахувати всіх жінок у світі, то, за статистикою, 500 тисяч щороку захворівають на рак шийки матки. З них 260 тисяч жінок помирають від цієї недуги», — каже фахівець.

Фото-ілюстрація. Джерело: архів редакції. Автор: Микита Печеник

Щеплення — це введення антигенного матеріалу, аби породити інмунітет до інфекційних хвороб, який запобігає зараженню недугою або ослаблює його негативні наслідки, додає Наталія Червак, акушер-гінеколог, лікар вищої категорії медичного центру «Мати та дитина».

«Лікарі акушер-гінекологи найчастіше у практиці зіштовхуються з вакцинацією проти вірусу папіломи людини. Він викликає таке грізне захворювання як рак шийки матки. Саме роль цього вірусу (особливо його 16, 18-го типів) доказана у виникненні раку шийки матки. Цьому можна запобігти шляхом вакцинації дівчаток ще до початку статевого життя або жінок, які не є носіями папіломовірусної інфекції. Відомі на сьогоднішній час вакцини від ВПЛ допомагають запобігти інфікуванню 16, 18-м типом ВПЛ, а також асоційованими із ними 31.33, 35, 45-м типами. В багатьох країнах щеплення від ВПЛ входить в графік вакцинації дівчаток, а часто - і хлопчиків у віці 9- 13 років», — зазначає медикиня із 35-річним досвідом роботи.

Читайте також: В Україні запрацював національний портал із імунізації

Імунізація вагітних

На етапі планування вагітності кожна жінка має подбати не тільки про обстеження і оздоровлення організму, але й про профілактику інфекційних захворювань під час вагітності, провівши відповідні щеплення.

«Також повинна себе захистити від інфекційних захворювань. Тому на етапі підготовки до вагітності жінка має подбати не лише про обстеження, а також має попіклуватись про те, щоб зробити відповідну вакцинацію. Найчастіше йдеться про імунізацію від загальноприйнятих захворювань, як-от ті, що передбачені графіками вакцинації, а також щеплення від грипу (щороку) та коронавірусу», — пояснює Наталія Червак.

Автор: IgorVetushko. Джерело: depositphotos.com

На питання про те, чи можна імунізуватись жінкам при надії, вона відповіла: «Від основних захворювань, як от дифтерія, поліомієліт, лихоманок, (якщо планує поїхати за кордон), не проводиться. Але від грипу та ковіду не протипоказана».

Додає водночас, що такі рішення жінкам варто ухвалювати після консультації із лікарями-терапевтами та акушер-гінекологами.

Вас може зацікавити:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: