Без ґаджетів та стоячи — все, що потрібно знати про новий навчальний рік у Львові та області

IMG_4542
Перше вересня у школах Львова. Фото 2019 рік. Автор: Микита Печеник, ІА Дивись.info

З першого вересня за парти у Львівській області сядуть близько 300 тисяч школярів, зокрема майже 8 тисяч першокласників. Проте дистанційно продовжать навчатися учні семи шкіл регіону, оскільки в цих закладах немає укриттів.

Що відомо про прийдешній навчальний рік — в матеріалі ІА Дивись.info.

Безпека — насамперед

В області діють 1093 навчальні заклади, повідомляли у військовій адміністрації Львівщини напередодні. Школи, в яких учні навчатимуться очно або за змішаною формою, для укриття використовують 1199 об’єктів. Щоб усі вони були в належному стані, з державного бюджету виділили майже 30 мільйонів гривень. Ще понад 5 млн грн – співфінансування з місцевих бюджетів.

Фото Марієнко Андрій / УНІАН

«Батьки школярів мають право звернутись до адміністрації шкіл з проханням оглянути укриття, щоб пересвідчитись, що вони є та перебувають у нормальному стані. За стан укриттів відповідальність несуть голови громад. Рішення про форму навчання кожен заклад ухвалює самостійно, враховуючи наявність та місткість укриття», — пояснив глава ОВА Максим Козицький.

Які є вимоги до укриттів у школах?

Їх для ІА Дивись.info пояснював Євген Бойко, який є керівником департаменту гуманітарної політики Львівської міськради.

«Має бути відповідне освітлення, стяжка, обладнані санвузли, в укритті має бути аптечка, якщо ж в закладі освіти є більш ніж 300 дітей, то вже йдеться про дві аптечки. Мають бути якісно організовані безпекові заходи зі сторони педагогів», — казав він у коментарі торік.

Проблеми із довезенням

Довезення до шкіл на Львівщині потребують 29,5 тисяч учнів. Станом на сьогодні шкільний автопарк області забезпечує транспортування 27 тисяч школярів. Решту дітей доїжджають із перевізниками згідно з укладеними договорами. Нинішнього року придбають ще 70 «школяриків» і повністю вирішать питання із довезенням.

Фото з архіву Дивись.info

Які громади отримають шкільні автобуси:

  • Львівський район (9 громад) – 11 автобусів;
  • Самбірський (7 громад) – 13;
  • Золочівський (6 громад) – 10;
  • Червоноградський (6 громад) – 10;
  • Стрийський (7 громад) – 10;
  • Дрогобицький (2 громади) – 6;
  • Яворівський (4 громади) – 5.

Читайте також: На Львівщині будують школу для понад 400 учнів

Також у відомстві нам повідомили, що з першого вересня закривають 34 школи. Це ті заклади, де є лише кілька учнів.

«Через демографічний спад доводиться оптимізувати шкільну мережу, маємо розуміти, що школа, де навчається п’ять учнів та усі предмети викладає один вчитель, не може забезпечити якісний освітній процес. Тому цьогоріч у 34 закладах нашої області перший дзвоник не пролунає», — кажуть в департаменті освіти та науки.

Читайте також: Заклади середньої освіти у Львові потребують педагогів

Яким буде навчання на Львівщині

Цього року для школярів готують нові предмети та формати навчання. Кожна школа самостійно обирає формат першого уроку, але всі навчальні заклади матимуть спільну тему цього заняття – «Перший незламний урок». Зі школярами будуть говорити про інклюзію, доступність, про те, як спілкуватись з людьми, які постраждали від війни і пересуваються на кріслах колісних чи мають протези. Для цього будуть залучати, зокрема, батьків школярів.

Також у школах Львова планують відмовитись від ґаджетів під час уроків. Головний освітянин міста Андрій Закалюк пояснює, що така ініціатива спрямована на збільшення спілкування наживо дітей та уникнення зайвого відволікання від навчального процесу. Поки що кожна школа самотужки обирає формат такого проєкту.

Фото з архіву редакції ІА Дивись.info

«Ми хочемо максимально скоротити користування мобільними телефонами. Це не стосуватиметься випадків, коли потрібно зв’язатися з батьками чи навчального процесу, коли телефони замінюють підручники. Це важливо, щоб контролювати кількість часу, який діти проводять в телефоні, і, власне, контент, який вони там споживають» — каже керівник управління освіти міста та додає: вирішили так робити, спираючись на дослідження ЮНЕСКО, досвід шкіл за кордоном чи приватних навчальних закладів, де це вже працює.

Оцінювання

У школах Львова рекомендують відмовитися від оцінювання творчих дисциплін. Ідеться про такі предмети як:

  • образотворче мистецтво,
  • трудове навчання,
  • музика,
  • ймовірно, фізкультура.

Мета очевидна — дати дітям можливість реалізовувати свій творчий потенціал, а не думати про оцінки.

Фото з архіву редакції.

По два уроки поспіль та інші активності

Ідеться про учнів старших класів (5-11). Розклад уроків складатимуть у такий спосіб, щоб, за можливості, предмети були розставлені парами (по 2 уроки одного предмету поспіль). Це робитимуть для того, щоб на один день учні готуватись до меншої кількості предметів.

Фото з архіву, ілюстративне

В школах продовжуватимуть проводити квізи та дебати, адже з кожним роком вони набирають все більшої популярності.

Вперше у Львові планують провести Фестиваль шкільних дитячих театрів, щоб діти під час року готували вистави і виступали з ними перед великою аудиторією у справжніх театрах.

Також управління освіти пропонуватиме вчителям проводити справжні навчальні експедиції. Насамперед це стосуватиметься вчителів географії та історії. Для цього навчально-методичний центр розробить різні маршрути, на різну кількість днів і для різних вікових груп.

ілюстративне фото. Автор: Микита Печеник

Важливо, що дітей продовжать стимулювати навчатись гривнею: олімпіади КІТ (Квести і Тести) не лише продовжать цього року, а й розширять на більшу кількість учнів та предметів. Ці олімпіади передбачають дуже хороші призи: переможці отримують по 50 тисяч гривень, лауреати 2 місця – 20 тисяч, а третього – 10 тисяч.

З'являться термінали

У їдальнях міських навчальних закладів запрацюють термінали. З першого вересня банківськими картками буде можливість розрахуватись лиш у кількох школах, а вже у січні наступного, 2024-го, цей «бонус» з'явиться у всіх закладах територіальної громади.

«З наступного року це буде обов’язковою умовою у тендерних документаціях, тож всі надавачі послуг, які займаються харчуванням у шкільних їдальнях, будуть зобов’язані це організувати у всіх школах», — коментують в управлінні.

Акцент на здоровому способі життя

Нинішнього року у школах Львова запровадять нові спортивні змагання. Ідеться про легку атлетику та чирлідинг (вид спорту, який поєдує в собі характерні риси художньої та спортивної гімнастики, акробатики, та різних танцювальних напрямків - ред.). Ідеться про шкільні ліги із 5 видів спорту. Уже відбулись змагання із волейболу, баскетболу та футзалу.

фото ілюстративне, з архіву редації.

Навчання стоячи

У Львові хочуть, аби школярі більше рухались, тож у навчальних закладах 30% парт мають бути стоячими. Також йдеться про більше активностей на перервах – шведські стінки, тенісні столи, спортивні забави.

Окрім того, в класах на стелі будуть малювати спеціальні офтальмологічні кола: під час уроку діти на кілька секунд за певною схемою водять очима по цих схемах, щоб розвантажити зір від напруги. Пілотними школами у цьому проєкті є №49 та школа «Лідер».

Патріотичне виховання

Нещодавно у Львові відкрили перший центр національно-патріотичного виховання на базі Центру дитячої та юнацької творчості, що в Галицькому районі.

Загалом таких має з'явитися 12. Наступний центр відкриють з першого вересня у школі №13 на Сихові. Ще пʼять — у жовтні.

Центр патріотичного виховання. Фото: Львівська міська рада

Основні напрямки діяльності:

  • основи цивільного захисту;
  • кульова стрільба (навчання зі стрільби);
  • тактична підготовка;
  • домедична допомога.

У центрах національно-патріотичного виховання працюватимуть психологи та фахові інструктори з кульової стрільби, домедичної і тактичної підготовки.

Також у місті планують повністю переформатувати роботу і викладання предмету «Захист Вітчизни» та вивести національно-патріотичне виховання в школах на новий рівень.

Тим часом у Львові радять відмовитись від квітів на перше вересня, щоб пожертвувати ці гроші на дитячу реабілітацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: