Не діяло понад 60 років: у Львові відновили укриття на вулиці Городоцькій

image (35)
Відремонтоване укриття. Фото: Романа Балука для Львівської міської ради

Львові на вулиці Городоцькій неподалік від цирку відремонтували укриття, яке не діяло 64 роки. Загалом тепер воно може вмістити до 300 людей. Площа укриття становить 215 кв. м. Загальна вартість усіх робіт склала 2,6 млн грн.

По це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Там розповіли, що ремонт розпочали ще в липні цього року. Тоді там не було ні каналізації, ні водопостачання, ні освітлення, а також - старі мережі вже прогнили.

За інформацією ЛМР, під час ремонтних робіт провели каналізацію і водопостачання, повністю зробили освітлення і нову вентиляцію, відновили стіни, збудували нові входи і зробили поручні, залили так звану промислову підлогу, встановили електричні батареї та провели інтернет.

Тут також встановили спеціальну систему автоматичного відкриття дверей та облаштували різні зони (наприклад, для дітей та комфортного відпочинку). Зокрема двері, які тут є, технологічна компанія Ajax Systems безкоштовно для міста обладнала спеціальними замками і датчиками, завдяки яким під час тривоги вони відчиняються і зачиняються автоматично.

Керівниця відділу проєктних рішень Ajax Systems Леся Попадюк пояснила як працюють такі двері. Вона розповіла, що після завершення тривоги 20 хвилин вони вичікують, коли всі виходять, і тоді двері автоматично зачиняються. Крім того, за її словами, додатково тут встановлені тривожні кнопки і датчики з фотофіксацією – для того, щоби відповідальні люди були впевнені, що в укритті нікого немає після того, як двері зачинилися. Також вона додала, що навіть після блекауту, ця система зможе працювати ще 5 діб.

Відремонтоване укриття. Фото: Романа Балука для Львівської міської ради
Відремонтоване укриття. Фото: Романа Балука для Львівської міської ради

Мер Львова Андрій Садовий повідомив, що на сьогодні у місті сертифіковано 4800 укриттів. Деякі з них зараз облаштовують:

«От це укриття було в жахливому стані, і за кошти громади ми його відремонтували. Тут є вода, тепло, туалет, є коцики, красиві малюнки і для дітей є навіть дитяча зона. Це такий стандарт, як має виглядати комфортне і безпечне укриття. І всі, хто мають на балансі укриття, мали би до цього стандарту прагнути. Тому що місто допомагає, але більшість укриттів є в житлових будинках – і це власність мешканців. Тому хочу подякувати всім, хто зміг їх привести до пуття. Також 1500 укриттів мають встановлені пічки, і є запаси дров».

Відремонтоване укриття. Фото: Романа Балука для Львівської міської ради

У ЛМР зазначили, що під час робіт із цього приміщення вивезли близько 30 тонн сміття. Це і старі речі, сухі гілки та дошки, і різне будівельне сміття.

Керуюча справами виконкому Львівської міської ради Наталія Алєксєєва розповіла, що на сьогодні вже в роботі є ще два укриття – на вулиці Теліги і на вулиці Похилій, а ще до кінця року планують на вулиці Солодовій і вулиці Шевченка відремонтувати аналогічні укриття.

Читайте також Тест на (НЕ) доступність: чи легко знайти укриття у Львові людині на кріслі колісному


Нагадуємо, що ІА Дивись.info вже перевірила низку укриттів: біля торгово-розважального центру «Форум», на Кульпарківській, на площі Митній, у Франківському районі Львова біля ТРЦ Victoria Gardens, на вулиці Фредра, коло залізничного вокзалу «Підзамче», поблизу Стрийського ринку (після цього, до слова, там облаштували підвальне приміщення), біля Личаківського кладовища, поруч із центральним залізничним вокзалом, в районі парку Івана Франка, ми були на Святі Музики у Львові, біля Оперного театру, на площі Ринок та шукали навіть неподалік власної редакції. Йдеться про сотню укриттів, більшість з яких є непридатними для тривалого перебування там. Крім того, вони є недоступними для людей з інвалідністю. А на доступність сховища ми тестували теж, зокрема на вулиці Медової Печери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: