За 72 години до великої війни: як росія вторгнулася в Україну 24 лютого

059c0000-0aff-0242-a7ae-08dab42d044d_w1597_n_r0_st_s
Фото: Генштаб ЗСУ

Україна вже два роки бореться із окупантами у повномасштабній війні з РФ, яку розв'язав диктатор Володимир Путін. У ніч проти 24 лютого 2022 року у НАТО оголосили, що війна почнеться ще до світанку. За кілька годин у великих містах по всій країні пролунали потужні вибухи.

Напередодні великої війни в інфопросторі було безліч інформації, прогнозів та заяв, більшість із яких спростовували, пояснюючи все тим, що радше йдеться про психологічні атаки ворога.

Та українці ще задовго до повномашстабного вторгнення почувались розгубленими. За кілька місяців до цього в Україні розпочались масові псевдозамінування. Як потім з'ясувалось, левова частка анонімних дзвінків надходили з Росії. Гакерські атаки на урядові сайти, евакуація персоналу посольств, поради про те, що покласти до тривожного рюкзака, як діяти, коли почули сигнали повітряної тривоги.

Нині це стало буденністю для українців. Два, як триває боротьба за майбутнє.

ІА Дивись.info відтворила хронологію заяв та подій, що сталися з 21 лютого 2022 року, за три дні до великої війни.

Та спершу нагадаємо, що заголовки світових ЗМІ рясніли прогнозами про ймовірний наступ ще після Нового року. Найчастіше згадувалась дата 16 лютого. Тоді до повномасштабного вторгнення росіян залишалися лічені дні. Лідер України Володимир Зеленський навіть запровадив День єдності, аби показати, що ми не боїмося жодних загроз із боку РФ.

Якими були заяви союзників?

Президент США Джозеф Байден 19 лютого заявив, що Путін вже ухвалив рішення про напад на Україну. І уточнив, що абсолютно у цьому впевнений. Та навіть тоді були шанси на дипломатію.

Він підкреслив, що у цьому разі росія отримає наслідком не лише потужні санкції, а й рішучий осуд і об'єднану протидію всього вільного світу.

Байден наголосив, що США рішуче захищатимуть кожного союзника у НАТО. Він повторив, що Штати не планують відправляти війська на підмогу Україні, але продовжать надавати підтримку в іншій формі.

Синхронно з цим почалося загострення на Донбасі: росіяни масовано гатили по позиціях українських воїнів. Повідомлялось по жертви.

21 лютого. За 72 години

Ранок. У зведенні штабу операції Об'єднаних сил повідомляють про те, що росіяни 80 разів порушили режим припинення вогню. Один боєць ЗСУ отримав поранення.

Тим часом Міністерство закордонних справ Польщі закликало своїх громадян покинути Україну, зокрема південно-східні регіони, окупований Крим та території ОРДЛО.

Новини про високу ймовірність всеосяжного вторгнення РФ з'являються упереміш з інформацією про коронавірус та вакцинацію від недуги, що в той час вже ставало не таким вагомим.

З тимчасово окупованих сіл та містечок на Луганщині та Донеччині росіяни примусово вивозять цивільних. В ОРДЛО примусово мобілізовують чоловіків, погрожуючи розправою.

Близько опівдня міністр оборони Олексій Резніков розповідає, що російські війська працюють над утіленням сценарію щодо нападу, а їх підрозділи нараховують 127 тисяч осіб наземного контененту, а разом із авіацією та морськими військами — це 147 тисяч.

Він додає, що Міноборони не бачить відведень військ чи зменшення їхньої чисельності, бо частини, які нині перебувають у русі, можуть дуже швидко повернутися до попередніх місць чи перекинути на іншу ділянку.

«Ми прогнозували, що російські війська не залишать Білорусь після їхніх навчань, бо їх везли з самого Далекого Сходу кілька тижнів, очевидно, не для того, щоби потренувати десять днів та повернути назад. Так само не стали сюрпризом і раптові навчання у Придністров'ї. Нами вже вжиті відповідні заходи реагування», – зазначив Олексій Резников.

21 лютого спостерігається активна маневрація російських військ неподалік кордонів з Україною. Зокрема в окупованому Криму, Чорному та Азовському морях.

«Зараз під приводом навчань до Азовського моря ввійшли три великих десантних короблі та п'ять бойових короблів і катерів інших класів, у тому числі один ракетний катер», - заявив Резников.

Близько вечора цього понеділка ватажки самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» Денис Пушилін та Леонід Пасічник звернулися до президента РФ Володимира Путіна визнати так звані республіки.

Тим часом російські війська, стягнуті до кордонів з Україною, змінили характер руху: нині гусенична техніка, яку везли залізничними платформами та танковими трансформерами, практично всюди рухається сама і відбувається це дуже близько з українським кордоном, заявили розслідувачі групи Conflict Intelligence Team (CIT). Роблять висновок: це «нагадує формування порядків батальйонних тактичних груп», що, натомість, може свідчити про готовність до наступу в найближчі дні.

Рада нацбезпеки України збирається на термінову зустріч. Це вже був вечір.

У той же час диктатор путін визнає самопроголошені «ДНР» та «ЛНР». У США глава країни скликав термінову нараду через ситуацію в Україні. Після такого рішення диктатора увечері 21 лютого президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з лідером Америки Джо Байденом.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба ініціював проведення консультацій із державами-членами Ради безпеки ООН стосовно гарантування безпеки України та питання деескалації згідно із Будапештським меморандумом.

Вечір 21 лютого. російська війська перетинають кордон з Україною. Російська Рада Федерації дозволила Путіну використати на Донбасі збройні сили РФ у якості «миротворчих сил».

22 лютого. За 48 годин

Після опівночі жителі окупованого Донецька повідомляють про захід надзвичайно великої колони танків і бронетехніки з Донецька у північно-західному напрямку, до лінії зіткнення.

«На сотій одиниці збилися з рахунку. Ішла з Донецька трасою між Донецьком і Макіївкою, імовірно у бік Ясинуватої. З’їжджали на трасу з центра Донецька», – повідомив цивільний.

Після рішення президента РФ про визнання Москвою незалежності так званих «ЛНР» та «ДНР» французький лідер Еммануель Макрон заявив про необхідність скликати термінове засідання Радбезу ООН. Тим часом президента США Байден підписав санкції проти ОРДЛО.

Ніч. Зеленський звертається до українців після засідання РНБО. Переконує, що кордони під надійним захистом. Про зміну ситуації пообіцяв повідомляти.

«Наші кордони надійно захищені... Ми добре розрізняємо провокації та наступ військ агресора. Як тільки ми побачимо зміну ситуації. Як тільки ми побачимо зростання ризиків - ви будете про все це знати», - йшлося у тому відеозверненні.

Ранок. У МЗС України заявили про застосування усього дипломатичного арсеналу, щоб запобігти збройному конфлікту.

За добу росіяни 84 рази відкривали вогонь по українських позиціях, 64 з яких — застосувавши важку зброю. Унаслідок ворожих дій загинули двоє бійців ООС, ще 12 отримали поранення, а шестеро — бойові травми. Під атакою ворога опинилися Щастя та околиці Маріуполя.

Працівники усіх дипломатичних установ США в Україні провели цю ніч у Польщі. Держсекретар США Ентоні Блінкен пояснив, що тепер вони працюватимуть у такому режимі з міркувань безпеки — ночуватимуть за кордоном і повертатимуться до України продовжувати свою дипломатичну роботу та надавати екстрені консульські послуги.

«Вторгнення почалося»

Вторгнення росії в Україну почалося, що означає, що Британія введе санкції проти Москви, заявив вранці 22 лютого міністр охорони здоров'я Британії Саджид Джавід.

Л/ДНР ратифікували угоди про «дружбу» з Росією. Угоди уклали на десять років, які пізніше аввтоматично продовжать ще на п'ять і передбачають вони, перш за все, охорону державних кордонів.

З'явилося відео колони російської техніки поблизу Донецька.

Рада безпеки Організації Об'єднаних Націй (Радбез ООН) на заклик України і її союзників провела термінове засідання на тлі «визнання» Росією «незалежності» так званих республік «Л/ДНР». Зустріч розпочалася о 21:00 понеділка за нью-йоркським часом або о 04:00 вівторка, 22 лютого, за Києвом. Вона пройшла у відкритому форматі з виступами на ній всіх країн-членів, враховуючи рф.

На ній Кремль закликали відмовитися від дій, що призводять до ескалації, а представник РФ звинувачував Київ у невиконанні «Мінська».

Як заспокоювали українців?

Те, що ви бачили вісім років, тепер побачив весь світ. З такими словами удень 22 лютого звернувся до ЗСУ очільник Міноборони України Олексій Резніков.

«Ми не віримо у те, що буде війна проти України та повномасштабна військова ескалація. Якщо буде - буде введено військове положення», - заявив Зеленський під час спільного з президентом Естонії брифінгу пообіді 22 лютого.

Натомість у той же час на Донбасі фіксують понад сотню одиниць військової техніки окупантів.

У вівторок, 22 лютого, у Брюсселі оголосили про скликання позачергового екстреного засідання комісії НАТО-Україна через визнання «незалежності» самопроголошених «ЛНР» та «ДНР».

Диктатор путін заявляє, що Мінської мирної угоди «більше не існує», а найголовніше – це демілітаризація України.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що після визнання «незалежності» ОРДЛО Росія продовжує планувати повномасштабну атаку на Україну.

«Все вказує на те, що Росія продовжує планувати повномасштабну атаку на Україну. Ми бачимо продовження військового нарощування. Вони обіцяли відійти, але продовжують нарощення», - повідомив він після засідання Комісії Україна-НАТО перед вечором 22 лютого.

Вечір. У російському МЗС заявили, що евакуйовують персонал посольства та консульств в Україні для «захисту життя та безпеки».

Проти двох російських державних банків, олігархів і методів погашення державного боргу РФ США у вівторок, 22 лютого, наклала санкції.

«Ще є час уникнути найгіршого сценарію», — синхронно повторює Байден. Президент Америки зазначив, що Захід готовий реагувати на дії рф і «у разі подальших кроків ціла країна заплатить ще вищу ціну».

Зеленський оголосив призов резервістів ОР-1 під час вечірнього звернення до українців пізно ввечері 22 лютого.

Завтра о 10:00 в Києві відбудеться чергове засідання Ради національної безпеки та оборони України через російську агресію, сказав секретар Олексій Данілов.

23 лютого. До вторгнення 24 години

США вводить санції проти російських банків та пов’язаних із ними бізнес-структур. Цілу ніч проти 23 лютого російські окупанти обстрілють Донбас. 96 разів порушили «тишу», 81 раз з яких, застосувавши важке озброєння. Напередодні осколкового поранення загинув український боєць, п'ятеро дістали бойові травми, а ще один — поранений внаслідок обстрілів.

Ранок. У консульстві РФ, що у Львові, дипломати спалюють документи.

Фото: Ігор Зінкевич

У поліції кажуть, що всіх співробітників консульства вже евакуювали упродовж 22 лютого: залишились тільки сторожі.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гетерриш висловив стурбування щодо подій, які відбуваються в Україні, і щодо того, що російські війська, які за указом президента росії володимира путіна, ввели на Схід України, буцімто задля умиротверення, не є миротворцями.

«Коли війська однієї країни входять на територію іншої країни без її згоди, вони не є неупередженими миротворцями. Вони зовсім не миротворці», - сказав він.

Українське МЗС закликають громадян, які є на росії, негайно покинути її територію.

Опівдні 23 лютого РНБО просить Верховну Раду запровадити надзвичайний стан по всій території, крім Луганської та Донецької областей, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. У Луганській та Донецькій області надзвичайного стану не буде, тому що там з 2014 року відбувається Операція Об'єднаних Сил.

Надзвичайний стан вводиться на 30 днів, президент може його продовжити ще на 30, пояснювали в РНБО.

Служба безпеки України фіксує пересування і маневри військ рф на кордоні з Харківською областю. За даними спецслужби, росія нарощує військову присутність та масово закуповує мішки для трупів.

Обід. В Україні після оголошення президентом Володимиром Зеленським призову резервістів оперативного резерву першої черги сьогодні, 23 лютого, у військкоматах стоять довжелезні черги, каже Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний і дякує військовим.

Вечір. Розвідка США повідомила українську владу про можливий початок широкомасштабного наступу російських військ «найближчим часом». Також американці нібито зазначили, що насамперед у ході вторгнення росіяни мають на меті атакувати Харків. Ці слова підтвердили як український високопосадовець, так і американський.

Верховна рада підтримала заклик Ради національної безпеки щодо впровадження надзвичайного стану у всіх областях, окрім Донецької та Луганської.

російська окупаційна адміністрація розпочала термінове вивезення працівників підприємства в Армянську, що розташований поблизу адміністративної межі Херсонської області з окупованим Кримом.

До повномасштабного вторгнення кілька годин

Після 10 вечора 23 лютого ватажки бойовиків «Л/ДНР» Пушилін та Пасічник звернулися до путіна з проханням допомогти відбити «агресію ЗСУ». 

Після першої ночі 24 лютого Володимир Зеленський знову звернувся до українців, наголосивши, що 23 лютого обороноздатність та стійкість України посилили.

І сказав, що ініціював телефонну розмову з російським президентом володимиром путіним. Але той його проігнорував: «Сьогодні ініціював телефонну розмову з президентом російської федерації. Результат - тиша. Хоча тиша має бути на Донбасі».

Тим часом РФ закрила повітряний простір вздовж кордону України.

Після другої ночі 24 лютого стало відомо, що Радбез ООН терміново збереться о 4.30 за Києвом.

Сполучені Штати заявили, що повномасштабне вторгнення росії в Україну неминуче, а російські війська та сили сепаратистів перебувають у бойовій готовності. У Донецьку пролунали 5 вибухів, повідомив журналістам речник Пентагону Джон Кірбі.

Після третьої ночі з'явилась інформація про закриття українських аеропортів.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що очікує, що росія вторгнеться в Україну до світанку, але все ще бачить шанс «відвернути серйозну агресію». У розмові з NBC News він сказав: «Здається, все на місці для того, щоб Росія здійснила масштабну агресію проти України».

Блінкен також сказав, що росія «завершує останні підготування» щодо розміщення сил у місцях «повноцінного вторгнення», і сказав, що США «безперечно бачили присутність російських військ всередині України».

Держсекретар не вказав детально про російські війська, які, за його словами, вони бачили всередині України, і не може назвати «конкретні цифри», але: «все, що ми бачили за останні 24-48 годин, росія робить останні підготування на всіх кордонах України, на півночі, на сході, на півдні, щоб бути готовим до повного вторгнення».

24 лютого путін виступив із зверненням, в якому повідомив про рішення розпочати повномасштабну війну проти України. Були обстріляні військові об’єкти, аеродроми, склади у Києві, Харкові, Дніпрі.

У відповідь Україна оголосила воєнний стан і розірвала дипломатичні відносини із російською федерацією.

Ранок 24 лютого після того, як о п'ятій ранку четверга, 24 лютого, збройні сили рф почали інтенсивні обстріли на Донбасі, вибухи пролунали у низці українських міст. Верховний Головнокомандувач ЗСУ — президент України Володимир Зеленський видав наказ завдати максимальних втрат загарбникам.

Боротьба триває.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: