Кандидати у президенти: біографія, обіцянки та статки

17192418_1020147411_large

31 березня відбудуться чергові вибори президента України. І держбюджету, тобто платникам податків, вони обійдуться у 2,4 мільярда гривень.

ІА Дивись.info вже ознайомила читачів із сорока кандидатами у президенти – їхніми біографіями, передвиборними програмами та деклараціями. Сьогодні представляємо останню четвірку тих, хто зареєструвався кандидатом, сплативши 2,5 мільйона гривень застави.

Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Андрія Садового, Віталія Скоцика та Ігоря Шевченка читайте тут

Віталія Купрія, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка, Геннадія Балашова та Ольги Богомолець читайте тут

Олександра Шевченка, Романа Насірова, Юрія Бойка, Олега Ляшка та Аркадія Корнацького читайте тут

Олександра Вілкула, Дмитра Добродомова, Іллі Киви, Олександра Мороза та Юлії Тимошенко читайте тут

Руслана Кошулинського, Олександра Данилюка, Сергія Тарути, Ігоря Смешка та Інни Богословської читайте тут

Романа Безсмертного, Віктора Бондара, Миколи Габера, Юрія Дерев’янка та Володимира Зеленського читайте тут

Сергія Носенка, Віктора Кривенка, Сергія Кривоноса, Руслана Ригованова та Юрія Тимошенка читайте тут

Андрія Новака, Василя Журавльова, Петра Порошенка, Юрія Кармазіна та Юлії Литвиненко читайте тут.

Олександр Ващенко, 57 років, президент громадської організації

Біографічні дані кандидата у президенти Олександра Ващенка досить скупі. Відомо, що він родом із Сумщини, закінчив Дніпропетровський державний університет. Про родину дані відсутні.

Голова громадської організації «Влада народу». З 1999 року – президент Міжнародного центру економіки і права. Власник міжнародної телерадіокомпанії «АВІ Тіві».

2018 року брав участь у відкритому конкурсі на посаду голови Житомирської обласної державної адміністрації. Вважався технічним кандидатом, який діяв на користь БПП.

Також Ващенко пов'язують з низкою підприємств: ТОВ ТНК «Українська нафтогазова група», ТОВ «Вуд-Продакшен», ТОВ «А-Тел». Володів корпоративними правами на ОВ «Будівельно-інвестиційна компанія «ВЕК», ТОВ «Вуд-Продакшен», ТОВ «Ролан», ТОВ «Парк Палас».

У 2002 році балотувався до Верховної Ради 4 скликання самовисуванцем по 214 округу в Києві, але обраний не був. 2006 року знову безуспішно балотувався до Верховної Ради 5 скликання від блоку «Влада народу» №1 в списку. 2010 року подав документи на пост президента України, проте не був зареєстрований ЦВК через численні порушення процедури.

Що обіцяє

Програма у кандидата президенти Олександра Ващенка називається «Шлях до нової України». Кандидат обіцяє, що прийме Декларацію верховенства прав українського народу, яка стане основою для розробки нової Конституції України. Крім того, він виступає за створення народного трибуналу.

Постійного розширення простору реальної свободи та життєвих можливостей людини Ващенко збирається досягнути за рахунок підвищення мінімальної зарплати та пенсії до реального прожиткового рівня.

Ващенко хоче позбавити органи державної влади і місцевого самоврядування руйнівного впливу з боку олігархів та партійних кланів, як фундаментальної причини корупції в Україні. Завершити політичну люстрацію.  Олександр Ващенко хоче, щоб генеральний прокурор і судді всіх інстанцій обиралися. Ще один пункт у програмі  – зняття недоторканості, починаючи з президента.

Кандидат хоче розробити сучасну національну програму «Житло». Будівництво житла за рахунок територіальних громад і залучених інвестицій з наступною здачею квартир в оренду.

Провести публічну інвентаризацію всіх видів ресурсів та власності в Україні. Обмежити максимальний розмір приватного володіння землею та промисловим капіталом. Максимальне спрощення податкової системи. Контроль за рівнем споживання високопосадовців та членів їх сімей.

Щодо повернення Донбасу та Криму, то Ващенко бачить лише мирний шлях. Реінтеграцію нині окупованих територій кандидат проведе за простими правилами: всі винні у військових злочинах будуть покарані; всім, хто хоче жити в Росії і хто не вчинив злочинів проти України, буде наданий час для вільного перетину кордону; цивільне населення житиме вільно без будь-яких санкцій.

Натомість визначення статусу Криму після його деокупації, як особливої економічної зони, орієнтованої на «технології здоров’я», «зелені технології» та інтенсивний біотехнологічний розвиток.

Декларація

Жодних членів сім’ї кандидат у президенти Олександр Ващенко не вказав.

У розділі «Об’єкти нерухомості» – два пункти. Ващенко володіє квартирою у Києві площею понад 83 кв м. А також зазначив помешкання, зареєстроване на Євдокію Ващенко, площею понад 101 кв м у столиці.

Корпоративні права: Центр економіки і права (100%), будівельно-інвестиційна компанія «ВІК» (51%), НТК «Українська нафтова група» (85%), ТОВ «Вуд-Продакшен» (19%), «АВІ ТІВІ» (100%), ТОВ «Ролан» (0,01%), ТОВ «Парк Пала» (7%), ТОВ «А-Тел» (85%).

Жодних доходів за 2017 рік кандидат у президенти не зазначив.  Олександр Ващенко задекларував лише готівкові кошти: 5 мільйонів 550 тисяч гривень, 523 тисячі доларів та 320 тисяч євро.

Володимир Петров, 41 рік, продюсер

Петров народився 20 листопада 1977 року у Дніпропетровську. Продюсер ТОВ «Люмпен-продакшн». Володимир Петров популярний політичний блогер, займається організацією провокацій. Вперше про нього гучно заговорили 2009 року. Тоді Петров був відомий під ніком lumpen у ЖЖ. Блогер вів журнал від імені Арсенія Яценюка. Скандал трапився, коли на сторінці Петрова в ЖЖ від імені Яценюка з’явився нецензурний коментар на адресу одного з користувачів. Тоді lumpen просто забув перелогінитись.

Того ж року, але вже восени, Петров засвітився у так званій «справі педофілів». Він одним з перших опублікував у своєму ЖЖ лист народного депутата Григорія Омельченка до президента Віктора Ющенка, який став поштовхом для так званої «справи педофілів» у дитячому таборі «Артек». Під удар потрапили депутати Юлії Тимошенко – Терьохін, Богдан та Уколов.

2013 року Володимир Петров висунув себе кандидатом у депутати по 133 виборному округу в Одесі. Він разом із вигаданим персонажем у масці, «героїчним помічником Правдаменом» спеціалізувалися на тому, щоб зривати заходи Олексію Гончаренку – теж кандидату у депутати, сину екс-мера Одеси. Помічником Петрова у провокаціях був інший телеведучий Олексій Дурнєв.  Замовником провокації називають нині опального Ігоря Маркова.

Ще одна відома провокація Петрова – морквина для Арсенія Яценюка, за яким після цього закріпилося прізвисько Кролик.  Згодом було ще пару історій з провокаціями «люмпенів» на виборах в Одесі та Чернігові.

Остання з гучних провокацій – історія з фейковим домаганням. Усе почалося торік, 7 листопада, з поста у Фейсбуку студентки КПІ Наталії Бурейко, яка звинуватила співробітника Нацполіції Олександра Варченка у домаганнях. Після низки перевірок студентка публічно вибачилася, а Петрова та Барабошка затримали. Сьогодні Петров знаходиться на підписці про невиїзд.

Що обіцяє

Програма кандидата у президенти Володимира Петрова така ж провокативна, як і його діяльність. Зокрема він обіцяє право на щоденний безоплатний хліб кожному громадянину України. Право на безкоштовний інтернет у конкретних щоденних і щомісячних лімітах кожному громадянину України.

Крім того, він хоче внести зміни до Кримінального кодексу і скасувати кримінальну та адміністративну відповідальності за крадіжку харчових продуктів на суму до тисячу гривень.

Ліквідація державного Пенсійного фонду. Натомість пришвидшена програма розвитку недержавних пенсійних фондів, у тому числі закордонних.

Ініціювання  внесення змін до Конституції України щодо об'єднання Церкви та Держави. Оголошення України православною державою. А православну церкву наділити функціями Мінсоцполітики.

Повне розформування системи органів Міністерства внутрішніх справ. Створення інституту цивільних суддів, які будуть виконувати функції працівників МВС. Передача частини функцій з охорони громадського порядку воєнізованим структурам Міноборони. Державна програма перегляду підсумків приватизації 90-их років. Через дипломатичні, політичні та інші дії повернення Україні споконвічних територій, які зараз належать Польщі, Білорусії, Росії, Румунії, Угорщині.

Декларація

У своїй декларації за 2017 рік Володимир Петров зазначив двох членів родини – дружину та доньку.

У розділі «Об’єкти нерухомості» – шість пунктів. Володимир Петров задекларував дві однакові земельні ділянки у Бабинцях на Київщині вартістю 60 тисяч гривень кожна, ще одну земельну ділянку у Бучі вартістю 200 тисяч гривень, там же – житловий будинок площею понад 246 кв м та квартиру у Києві площею понад 76 кв м. Дружині Петрова у Бабинцях належить ще одна земельна ділянка та садовий будинок площею майже 135 кв м, а також земельна ділянка у Медеровому на Кіровоградщині.

З предметів розкоші Петров задекларував картину Леся Подерв’янського «Мусасі» вартістю 160 тисяч гривень.

Кандидат у президенти задекларував три автомобілі Porsche Panamera turbo 2010 р.в. вартістю мільйон 600 тисяч гривень, Chevrolet Camaro RS 1969 р.в. вартістю мільйон гривень, а ось дружині належить Porsche Cayenne 2011 р.в. за мільйон 130 тисяч гривень.

Корпоративні права: ТОВ «Біендді» (100%), ТОВ «Блек вінк фундешн» (40,04%), ТОВ «Люмпен Продакшн» (100%), ТОВ «Няшні кицьки» (100%), дружині ТОВ «Колесот» (80%).

Заробив 2017 року Володимир Петров майже 124 тисячі гривень.

Задекларував кандидат у президенти готівкою 30 тисяч доларів, трохи більше 76 тисяч доларів та майже 26 тисяч гривень розміщені на банківських рахунках. Дружина задекларувала 18 тисяч доларів готівкою і майже 7 тисяч доларів – на рахунках у банках.

Дмитро Гнап, 41 рік, журналіст

Фото: Українська правда

Дмитро Гнап народився  19 грудня 1977 року у Вугледарі – журналіст, телеведучий Першого національного телеканалу, громадський активіст, політик.

Закінчив філософський факультет Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Працював кореспондентом, редактором, ведучим новин на каналах СТБ, Перший національний, UBC.

З 2001-го року по 2007-ий – в політичному блоці (згодом партії) «Наша Україна». На місцевих виборах 2006 року у Донецькій області був у першій десятці в списку «Нашої України».

У 2012 році заснував агенцію журналістських розслідувань «Слідство.Інфо». У 2013-2018 роках –керівник проекту «Слідство.інфо» на «Громадському ТБ».

20 січня 2019 року на з'їзді партії «Сила людей» у Києві, за результатами праймеріз, було обрано Дмитра Гнапа для участі в президентських виборах.

Ім’я Гнапа пов’язують із низкою скандалів. Зокрема у ГПУ переконують, що він нібито посприяв втечі за кордон народного депутата Олександра Онищенка, який є фігурантом «газової справи». Журналіст тоді опублікував інформацію про майбутній арешт Онищенка, після чого нардеп утік.

Згодом Гнап зустрівся із Онищенком у Франції і після цього візиту опублікував листування нардепа з представниками президента Ігорем Кононенком і Сергієм Березенком. Однак Онищенко заявив, що розслідування про корупцію Порошенка Гнап змонтував, а слова були вирвані з контексту. Також нардеп-втікач стверджує, що згадане листування він Гнапові не давав.

У лютому нинішнього року керівник проекту «Слідство.Інфо» Анна Бабінець заявила, що кандидат у президенти майже 4 роки переховував на своєму банківському рахунку понад 9 тисяч євро, які мали піти на потреби армії.

Після скандалу партія «Сила людей», яка висунула Гнапа кандидатом у президенти, закликала його відмовитися від участі у виборах. Проте згодом політик переказав редакції проекту «Слідство. Інфо» всі гроші.

Що обіцяє

Програма кандидата у президенти Дмитра Гнапа містить 10 пунктів. Зокрема він обіцяє забезпечити повне перезавантаження влади. А парламентські вибори відбудуться суто на пропорційній основі за відкритими списками.

Дмитро Гнап хоче зняти «корупційний податок» на економіку. Відтак, кількість податків слід скоротити, ставки – зменшити, всі офшори – перекрити. Пріоритетом для нього стануть політична та дипломатична боротьба за повернення тимчасово окупованого Криму.

При створенні нових виробничих потужностей та робочих місць в Україні – звільняти інвесторів від податків при реалізації продукції на експорт.

Він вважає за необхідне терміново скасувати недоторканість народних депутатів та президента, запровадити дієвий механізм імпічменту.

Гнап обіцяє докласти зусилля, щоб був ратифікований Римський статут для забезпечення Україні права звернення в Міжнародний кримінальний суд Гааги.

Декларація

У своїй декларації Дмитро Гнап зазначив чотирьох членів родини – дружину, сина та двох доньок.

У розділі «Об’єкти нерухомості» – два пункти. Кандидат задекларував квартиру в Києві площею 36 кв м, яка є спільною власністю Дмитра Гнапа та його сестри. А також квартиру у Софіївці Києво-Святошинського району площею понад 67 кв м, яка належить дружині кандидата.

Крім того, дружині належить автомобіль Hundai Accent 2014 р.в.

Заробив 2017 року Дмитро Гнап понад 977 тисяч гривень і отримав майже 100 тисяч гонорарів.

У банку кандидат у президенти має понад 23 тисячі гривень, дружина – понад 73 тисячі гривень.

Олександр Соловйов, 45 років, політичний діяч

Олександр Соловйов народився 13 липня 1973 року у Красноармійську на Донеччині – політичний і державний діяч, голова політичної партії «Розумна сила».

Навчався в Селидівському гірничому технікумі, згодом – у Національній академії МВС. 2005 року закінчив Донецький державний університет управління, захистив кандидатську дисертацію. У 1996 році отримав посаду слідчого у відділі по боротьбі зі злочинами в економічній сфері. Три роки працював заступником начальника головного відділення податкової в Красноармійську.

Три роки був заступником глави управління оперативних розробок. У 2015 році Соловйова підвищили до заступника начальника управління відділу по захисту економіки Нацполіції. У 2015 році, згідно з офіційною біографією, Соловйов звільнився.

На початку 2016 року Олександр Соловйов почав публічну політичну діяльність і заснував політичну партію «Розумна сила».  У ЗМІ неодноразово з'являлася інформація про те, що партія «Розумна сила» фінансується колишніми чиновниками, які працювали при Януковичі. Ще один аргумент на користь цієї версії – в основному члени організації – це люди, які працювали до 2014 року на високих постах в Партії регіонів. «Розумну силу» пов’язують з іменами Сергія Арбузова, Віктора Пшонки та Віталія Захарченка.

Олександр Соловйов активно займається спортом, зокрема важкою атлетикою і паверліфтингом. Любить кінний спорт, відвідує змагання з конкуру.

Одружений, має трьох дітей.

Що обіцяє

Програма кандидата у президенти Олександра Соловйова називається «Мир! Порядок! Достаток!».

Ініціює припинення вогню і початок переговорного процесу з представниками ЄС, США та РФ для забезпечення відновлення територіальної цілісності України та встановлення миру протягом 1 тижня після інавгурації; виступає за військово-політичний нейтралітет, а також за звільнення іноземців з посад державної служби і припинення діяльності різноманітних закордонних «кураторів». Проведе ревізію вимог МВФ протягом 100 днів після інавгурації.

Підготовка законопроекту щодо посилення кримінального покарання за дискримінацію за мовною, культурною, релігійною ознакою – протягом 100 днів після інавгурації.

Ініціює вибори губернаторів.

Розформує і доручить розслідування діяльності радикальних угруповань, ініціює порушення кримінальних справ та арешти головних казнокрадів на центральному та регіональному рівні, переведе органи внутрішніх справ на режим посиленого несення служби й патрулювання.

Підготовка законопроекту щодо скасування бездумних «реформ» і незаконної люстрації, повернення в силові органи професійних і досвідчених кадрів. Скасування шкідливих для людей «реформ» освіти та медицини – протягом 100 днів після інавгурації.

Підготовка законопроекту із забезпечення комунальних підприємств українськими вугіллям і газом для дворазового зниження комунальних платежів для населення.

Декларація

У своїй декларації Олександр Соловйов зазначив двох членів сім’ї – дружину та сина.

У розділі «Об’єкти нерухомості» – вісім пунктів. Соловйов задекларував квартиру у Києві площею 300 кв м, два машиномісця – усе це належать дружині. У Покровську на Донеччині дружині належить міська лазня, у Ялті – нежитлова будівля площею понад 217 кв м, вартістю понад 2 мільйони 764 тисячі гривень і земельна ділянка у Покровську вартістю понад мільйон 300 тисяч гривень.

Олександру Соловйову у Покровську належить будинок площею 18 кв м і земельна ділянка там же.

Також дружина кандидата володіє автомобілем Ауді Q7 2013 р.в. вартістю понад 847 тисяч гривень.

Заробив кандидат 2017 року понад 225 тисяч гривень, а його дружина – 730 тисяч гривень.

На банківських рахунках Олександр Соловйов має понад 170 тисяч гривень, дружина – понад 28 тисяч гривень та понад 32 тисячі євро.  Крім того, кандидат зареєстрував благодійний фонд «Розумна сила».

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: