Укриття на вулиці Костя Левицького у Львові: куди сховатися

3
фото: вулиця Костя Левицького, Львів, Дивись.info

Тут мешканці не відкривають свої підвали для людей з вулиці. Є виняток, але в цьому разі укриття непридатне та небезпечне. Добре, що неподалік розташований навчальний заклад.

Вулиця Костя Левицького — вулиця у Личаківському районі Львова. Прямує від вулиці Івана Франка на південний схід до вулиць Погулянка та Вахнянина, утворюючи перехрестя з вулицями Тершаковців, Дороша, Вагилевича, Рильського, Студенською та Мечникова. Щодня тут багато людей прямують в центр. В час війни їм в будь-який момент може знадобитися безпечне підвальне приміщення. Тож Дивись.info влаштувала пошуки укриття задля створення невеликого гайду: куди ж сховатися у цій частині міста.

Відразу зазначимо, що всі укриття у місті мають бути відчиненими цілодобово. Це рішення ухвалили на комісії з надзвичайних ситуацій ще 6 липня. Існує інтерактивна карта від міської ради, якою під час пошуків наша редакція користувалася.

фото: скріншот карти укриттів На вулиці Костя Левицького, Дивись.info

Отож, на цій вулиці, попри зобов'язання від міської ради, потрапити неможливо до таких під'їздів: під номером 16, 25, 25а, 27, 29, 30, 38, 40 та 42. Пощастило натрапити на мешканку одного із зазначених будинків. Вона розповіла, що така ситуація на вулиці навіть під час повітряної тривоги:

«Так, комунальники зверталися до нас із проханням не тримати вхід у під'їзд закритим. Але ми не можемо на таке піти, бо в нас у всіх є діти, майно і для нас така вимога є небезпечною. Мусите зрозуміти, що буває просто з людина з вулиці зайде, а буває якийсь розбійник».

фото: закритий під'їзд одного із перелічених будинків, Дивись.info

Втім під'їзд за адресою вулиця Костя Левицького, 36 виявився відчиненим. Спершу ми зраділи цьому, бо є вказівники напрямку руху й табличка із контактами відповідального за укриття.

фото: під'їзд будинку за адресою вулиця Костя Левицького, 36, Дивись.info

Але цей підвал геть не годиться, як виявилося, бо там немає світла та все завалене сміттям. Про базові речі необхідності в укритті: місця для сидіння, запаси води, теплі коцики — відповідно не йдеться.

«Укриття нас попросили відкрити, то ми й відкрили. Але яке ж то укриття? Там людина в повний ріст не стане - стеля трохи більше пів метра. Люди якщо хочуть, то нехай заходять, але самі ми туди навіть ні разу з початку повномастабної війни не спускалися. Як прилетить щось, то буде нам просто братська могила», - зазначила власниця однієї з квартир.

фото: підвал будинку за адресою вулиця Костя Левицького, 36, рекомендований як укриття, Дивись.info
фото: підвал будинку за адресою вулиця Костя Левицького, 36, рекомендований як укриття, Дивись.info

Що кажуть в ЛКП

Будинками на вулиці Костя Левицького опікується ЛКП «Господар». Відтак, ми поцікавилися у них, чому така ситуація: мешканці не відчиняють свої під'їзди, а той єдиний відчинений будинок, в який нам вдалося потрапити, перебуває у непридатному стані.

«Люди пообіцяли нам відкривати підвали під час повітряних тривог. Спочатку так і було, але пізніше від того всі відійшли якось: люди часто бувають на роботі і їм не хочеться, щоб сторонні люди никали по під'їздах. Підвал на Левицького, 36, який вже є — нового не прибудуємо от вже зараз. Хто хоче знайти безпечне місце, може йти в 21-ий ліцей, там є чергові і достатньо місця».

фото: запис розмови з ЛКП "Господар"

Висновок?

На вулиці Костя Левицького складно знайти укриття, користуючись картою від міської ради. Хоч наші пошуки тривали в той час, коли не було повітряної тривоги, діалоги з місцевими мешканцями підтверджують це.

Але неподалік розташований Ліцей під номером 21. Конкретної відстані до нього немає, оскільки вулиця Кості Левицького має довжину 1,45 кілометра.

У нашому випадку, тобто з локації вулиця Костя Левицького, 36, пішки туди — 4 хвилини.

фото: скріншот з гугл-карти, Дивись.info

Нагадаємо, за плечима Дивись.info вже ціла серія рейдів укриттями: біля площі Петрушевича, на вулицях Личаківського району Львова, на вулиці Пасічній, біля торгово-розважального центру «Форум», на Кульпарківській, на площі Митній, у Франківському районі Львова біля ТРЦ Victoria Gardens, на вулиці Фредра, коло залізничного вокзалу «Підзамче», поблизу Стрийського ринку (після цього, до слова, там облаштували підвальне приміщення), біля Личаківського кладовища, поруч із центральним залізничним вокзалом, в районі парку Івана Франка, ми були на Святі Музики у Львові, біля Оперного театру, на площі Ринок та шукали навіть неподалік власної редакції. Йдеться про сотню укриттів, більшість з яких є непридатними для тривалого перебування там. Крім того, вони є недоступними для людей з інвалідністю. А на доступність сховища ми тестували теж, зокрема на вулиці Медової Печери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: