Де знайти укриття на вулиці Чупринки у Львові

6к
фото: вулиця Генерала Чупринки у Львові, де Дивись.info перевіряла укриття

На вулиці Генерала Чупринки у Львові, де підвали будинків, нібито, облаштовані як укриття, потрапити часто неможливо. Натомість у відкритих під'їздах сховища не є придатними.

Тому Дивись.info дізналася у комунального підприємсва «Вуглецьке», де розташовані укриття неподалік.

Вулиця Генерала Чупринки розташована у Франківському районі Львова, що сполучає східну частину вулиці Степана Бандери та східну частину вулиці Академіка Рудницького.

Відразу зазначимо, що всі укриття у місті мають бути відчиненими цілодобово. Це рішення ухвалили на комісії з надзвичайних ситуацій ще 6 липня. Існує інтерактивна карта від міської ради, якою під час пошуків наша редакція користується.

фото: скріншот карти укриттів від міської ради, Дивись.info

Перша адреса — вулиця Генерала Чупринки, 3. Тут знаходиться елітний житловий будинок. Всередину можуть потрапити тільки мешканці та працівники/клієнти комерційних приміщень на першому поверсі. Тож фактично спуститися у сховище можливо, але тільки «за певних умов».

«У нас тут є укриття, але доступ до нього маємо тільки ми — мешканці, працівники та клієнти. Не розумію, чому міська рада внесла наше укриття на міську карту», — повідомила нам працівниця стоматологічної клініки тут.

фото: Генерала Чупринки, 3, де Дивись.info перевіряла укриття

Йдемо далі — Чупринки, 11 А. Там відкрий під'їзд та вхід у підвал. На дверях є напис від мешканців: «Будь ласка, відкрийте, щоб надати доступ до підвальних комірок». До слова, двері важкі і їх складно зрушити з місця.

фото: двері у підвал будинку за адресою вулиця Генерала Чупринки, 11 А, Дивись.info

Всередині на нас чекав сюрприз. Це не підвал, а цокольне приміщення з вікном у внутрішній дворик будинку. Там немає світла. Відтак нічого, окрім численних підвальних комірок, розгледіти ми не змогли.

фото: підвал будинку за адресою вулиця Генерала Чупринки, 11 А, Дивись.info

Читайте також: На відновлення бомбосховищ у Львові цьогоріч виділили 9 млн грн: яка ситуація з укриттями в місті.

Укриття за адресами Нечуя-Левицького, 19, Нечуя-Левицького, 21, Чупринки, 22, Чупринки, 24, Котляревського, 24 — закриті.

фото: підвал будинку за адресою вулиця Нечуя-Левицького, 19, Дивись.info

Цими будинками опікуються або ОСББ, або ЛКП «Вуглецьке». Тому ми вирішили поцікавитися у комунальників, куди ж бігти під час повітряної тривоги людині з вулиці. Там нам відповіли, що стежити за тим, аби мешканці тримали свої підвали відкритими, повноважень не мають. Можуть лише запропонувати список укриттів неподалік.

«Ми розуміємо, що є така проблема: укриття є закриті, є недоступні, є непридатні. Ми не можемо вирішити ту проблему ніяк інакше, ніж надати перелік укриттів недалеко. Там працюють цілодобові чергові. Під час сирени люди з вулиці може прямувати туди», - зазначили у підприємстві.

Вже після розмови редакція Дивись.info згадала, що вже бачила аналогічний перелік на під'їзді в будинку за адресою Котляревськго, 5.

фото: двері у підвал будинку за адресою вулиця Івана Коляревського, 5, Дивись.info

Важливим є те, що це не «укриття недалеко», а список укриттів з усього міста. До прикладу, перше з них, за адресою вулиця Тетральна, 11, знаходиться в центрі Львова. Автомобілем туди — 8 хвилин, громадським транспортом — 11, пішки — 25. Це не підходить як найближче укриття, бо у випадку надзвичайної ситуації часу на переміщення може бракувати.

Тим більше, у Львові зареєстровані 106 488 внутрішньо переміщених осіб. Загальна кількість ВПО перевищує 150 тисяч. Є й багато студентів з інших регіонів. Тож щоб знайти у цьому переліку найближче укриття, слід принаймні розуміти розташування вулиць у місті.

А найближче укриття до вулиці Генерала Чупринки з цього списку — Ліцей №10 імені святої Марії Магдалени. Він знаходиться на вулиці Генерала Чупринки, 1. Крім того, ця адреса не зазначена на карті від міської ради. Втім, радимо у разі необхідності бігти саме туди.

фото: вхід в укриття ліцей №10 імені святої Марії Магдалени

За плечима Дивись.info чимало рейдів місцевими укриттями: : біля Модульного містечкаТЦ на Чорновола та площі Петрушевича, на вулицях Личаківського району Львова, на вулиці Пасічній, біля торгово-розважального центру «Форум», на Кульпарківській, на площі Митній, у Франківському районі Львова біля ТРЦ Victoria Gardens, на вулиці Фредра, коло залізничного вокзалу «Підзамче», поблизу Стрийського ринку (після цього, до слова, там облаштували підвальне приміщення), біля Личаківського кладовища, поруч із центральним залізничним вокзалом, в районі парку Івана Франка, ми були на Святі Музики у Львові, біля Оперного театру, на площі Ринок та шукали навіть неподалік власної редакції. Йдеться про сотню укриттів, більшість з яких є непридатними для тривалого перебування там. Крім того, вони є недоступними для людей з інвалідністю. А на доступність сховища ми тестували теж, зокрема на вулиці Медової Печери. Підсумовуючи ці перевірки, ми можемо констатувати, що більшість укриттів у Львові є непридатними. Також нещодавно під час розмови з головним спеціалістом відділу гуманітарної політики та міжнародного співробітництва Львівської обласної ради Ігорем Дяковичем ми дізналися, що у місті немає доступних сховищ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: